Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΑΚΕΛ, 93 χρόνια αγώνων για την Κύπρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΚΕΛ, 93 χρόνια αγώνων για την Κύπρο

Μέσα σε συνθήκες πλήρους μυστικότητας, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο του 1926, σε ένα μικρό σπίτι στη Λεμεσό καμιά εικοσαριά πρωτοπόροι κομμουνιστές αποφάσισαν την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ). Αυτό το γεγονός ολοκλήρωσε μια πολύχρονη διαδικασία συζητήσεων και ζυμώσεων μέσα στους πρώτους κομμουνιστικούς πυρήνες, που εμφανίστηκαν στο νησί υπό την άμεση επίδραση των ιδεών και οραμάτων της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917 στη Ρωσία.

"Δύσκολα, πέτρινα χρόνια για τους πρώτους κομμουνιστές, που βρέθηκαν στο στόχαστρο της αποικιοκρατίας, των τζακιών της πλουτοκρατίας, του ιερατείου, της προκατάληψης και της αμάθειας των λαϊκών μαζών" επισημαίνει το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωση για την επέτειο και τονίζει: "Παρά τις αντιξοότητες, τις καταδίκες, τα αβάσταχτα πρόστιμα, τους κατατρεγμούς, τις φυλακίσεις, το ΚΚΚ όχι μόνο άντεξε, αλλά δημιούργησε προϋποθέσεις ανάπτυξης της πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των αγροτών, των βιοτεχνών, των γυναικών, της νεολαίας.

Το ΚΚΚ διεκδίκησε κοινωνική δικαιοσύνη, εργατικά δικαιώματα, έθεσε φιλόδοξα οράματα και μακροχρόνιους στόχους. Έθεσε πρώτιστα την πλήρη απελευθέρωση της Κύπρου από τον αποικιακό ζυγό και πλήρωσε βαρύ τίμημα με την εξορία δυο ηγετικών φυσιογνωμιών του (Βάτης και Σκελέας), καθώς και με τη φυλάκιση ή εντοπισμό δεκάδων στελεχών του μετά την καταστολή των Οκτωβριανών το 1931, σε μια εποχή που πλείστοι πολιτικοί του αντίπαλοι συνεργάστηκαν και υπηρέτησαν τον ξένο δυνάστη στη διάρκεια της Παλμεροκρατίας. Το πολιτικό οικοδόμημα του ΑΚΕΛ, ολόκληρο το λαϊκό κίνημα της Αριστεράς στηρίζονται σε εκείνα τα γερά θεμέλια που έβαλαν οι πρωτοπόροι κομμουνιστές με τους αγώνες, τη δράση και την αυτοθυσία τους.

Το ΑΚΕΛ, δημιούργημα του παράνομου ΚΚΚ και άξιος συνεχιστής του, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, στους οποίους συνεχίζει να διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο μέχρι και τις μέρες μας για άρση της τουρκικής κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, για επίλυση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που συσσώρευσαν η οικονομική κρίση και οι ακολουθούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνώντων. Για να ανοίξει δρόμους και ορίζοντες προς μια δικαιότερη κοινωνία που να έχει στο κέντρο της προσοχής της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Στρέφοντας τη μνήμη μας πίσω στο 1926 και στην πορεία των πέραν των εννιά δεκαετιών που ακολούθησε, αποτίουμε φόρο τιμής στις χιλιάδες των λαϊκών αγωνιστών, που με θυσίες και αγώνες δημιούργησαν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τον απλό άνθρωπο και καθιέρωσαν το ΑΚΕΛ ως μια σοβαρή, υπεύθυνη και μαζική πολιτική και κοινωνική δύναμη, η οποία αποτελεί εχέγγυο για τη δικαίωση του λαού μας -Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".

"Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στις εκατοντάδες των στελεχών, μελών και φίλων του ΑΚΕΛ - Αριστεράς, που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία και ειρήνη στον τόπο" καταλήγει η ανακοίνωση επισημαίνοντας πως "με αφορμή την επέτειο των ενενήντα τριών χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΚ - ΑΚΕΛ, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για συνέχιση του αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας, για κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και ευημερία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL