Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Πάνος Σκουρλέτης: / Πάνος Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. οικοδομεί στενά κομματικό κράτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνος Σκουρλέτης: / Πάνος Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. οικοδομεί στενά κομματικό κράτος

Τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση της Ν.Δ. "να φτιαχτεί ένα σκληρά κομματικό κράτος στην υπηρεσία μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής αλλά και της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων" στηλίτευσε έντονα ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε όλες τις σχετικές κινήσεις στις οποίες προχώρησε μόλις στον πρώτο μήνα διακυβέρνησής της η Ν.Δ. -κομματικές τοποθετήσεις στην ηγεσία της ΕΡΤ, απομάκρυνση Θάνου, συγκεντρωτική δομή υπό τον πρωθυπουργό, τροπολογίες Βρούτση -, και οι οποίες "επιβεβαιώνουν την προεκλογική πολιτική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη Ν.Δ.". Μιλώντας για το κόμμα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι "θέλουμε ουσιαστική σχέση, αυτών που επιλέγουν να οργανωθούν, με την πολιτική".

"Υποκριτική η στάση της Ν.Δ. για την ΕΡΤ"

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε "προσχηματικά" και "φτηνή προπαγάνδα" την κριτική που έκανε η Ν.Δ. το προηγούμενο διάστημα, τονίζοντας ότι αυτή "καταρρέει αμέσως με την τοποθέτηση των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού σε κρίσιμες θέσεις στην ηγεσία της ΕΡΤ". Είπε ότι θα μπορούσε να γίνει απολογισμός για πράγματα που θα μπορούσε να είχε κάνει η Δημόσια Τηλεόραση, όμως, τόνισε, "εδώ επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί μια στενά νεοδημοκρατική δημόσια τηλεόραση". "Δεν είναι ουδέτερα τα πρόσωπα", είπε και σχολίασε ότι "θα μπορούσαν να βάλουν δεκάδες άλλους άξιους ανθρώπους από τον χώρο, δημοσιογράφους, διοικητικά στελέχη, που θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους, αν δεν τους άρεσε η προηγούμενη διοίκηση. Δεκτό. Αλλά όχι να βάλουν το δεξί χέρι του πρωθυπουργού".

"Δείγμα γραφής της κομματικοποίησης η απομάκρυνση της Θάνου"

Στο ίδιο πλαίσιο της προσπάθειας διαμόρφωσης ενός σκληρά κομματικού κράτους, στον απόηχο και της επίσημης παύσης της μέχρι χτες επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο Π. Σκουρλέτης εντάσσει και την απομάκρυνση της Β. Θάνου. "Οι ανεξάρτητες αρχές, όπως είδαμε με το παράδειγμα της κυρίας Θάνου, χάνουν τον χαρακτήρα τους ως ανεξάρτητες" σχολίασε, επισημαίνοντας ότι τέτοιες κινήσεις είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με ένα κράτος κατ’ ευφημισμό "επιτελικό, αποτελεσματικό, στην υπηρεσία του πολίτη". Τόνισε ότι πρόκειται για "κράτος στην υπηρεσία μιας συγκεκριμένης κομματικής αντίληψης ημετέρων που προφανώς όμως εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη προγραμματική και ιδεολογική αντίληψη. Μια ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη".

Εις βάρος του κόσμου της εργασίας οι τροπολογίες Βρούτση

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι αυτή η νεοφιλελεύθερη αντίληψη φάνηκε "με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο στις τροπολογίες του κ. Βρούτση, οι οποίες είναι από τις πλέον αντεργατικές τροπολογίες που έχουν περάσει τις τελευταίες δεκαετίες εις βάρος των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας (κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης και των ρυθμίσεων για τους εργολαβικά εργαζόμενους)". Επισήμανε ότι δεν είναι απλώς μια κακή νομοθέτηση, αλλά εσκεμμένη κίνηση, και "προφανώς η κυβέρνηση επέλεξε να τις φέρει στο ‘παρά πέντε’ του κλεισίματος της Βουλής διότι ήθελε να καθαρίσει γρήγορα με τέτοιου είδους διατάξεις για να μην τις έχει μπροστά της στη ΔΕΘ".

"Στο Ελληνικό υπάρχει πίεση για αλλαγή της σύμβασης"

Ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο θέμα του Ελληνικού. Εξήγησε ότι η επένδυση ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση, που δεν έχει ξεκινήσει για πάρα πολλούς λόγους, για να σημειώσει πως με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ "καθάρισε το τοπίο". Ειδικότερα, είπε, είχαν αποσαφηνιστεί οι υποχρεώσεις του επενδυτή, είχαν λυθεί θέματα χρήσεων γης και αδειοδοτήσεων και "ήμασταν στο ‘παρά πέντε’".

Σημείωσε όμως πως το γεγονός ότι δεν είχε ήδη ξεκινήσει σχετίζεται "με μια σκόπιμη πίεση εκ μέρους του επενδυτή, της Lamda, η οποία φαίνεται τώρα ότι βρίσκει ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση για να ανατρέψει την παλιά σύμβαση, προφανώς προς όφελος των δικών της συμφερόντων, εις βάρος όμως του δημόσιου συμφέροντος". "Όλα τα άλλα είναι απλά λόγια και προπαγανδιστικά ευφυολογήματα", σχολίασε.

Με αφορμή άλλες επενδύσεις, στον τομέα του τουρισμού, που μπορεί να εκκρεμούν και πάνω από δεκαετία ή να έχουν μπει στην τελευταία φάση τους, ο Π. Σκουρλέτης διατύπωσε τη γενική θέση ότι "μια επένδυση πρέπει να κινείται μέσα στο ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο". "Δεν μπορούμε κάθε φορά να έχουμε άλλα μέτρα και σταθμά για τον μεμονωμένο πολίτη από ό,τι για τον επενδυτή. Αυτά συμβαίνουν, και νομίζω καλώς συμβαίνουν, σε οποιαδήποτε ευνομούμενη Πολιτεία", τόνισε.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

"Θέλουμε ουσιαστική σχέση, αυτών που επιλέγουν να οργανωθούν, με την πολιτική"

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, ο γραμματέας του κόμματος είπε ότι "αυτό που είναι αναγκαίο και ήδη έχει αρχίσει με έναν άτυπο αλλά ουσιαστικό τρόπο, είναι μια ανοιχτή, δημοκρατική συζήτηση, όχι μόνο ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τους φίλους του, για την αποτίμηση της προηγούμενης πορείας".

Σημείωσε ότι υπάρχει μια πλούσια κυβερνητική εμπειρία με θετικά και αρνητικά και ότι όλα αυτά, πηγαίνοντας προς το συνέδριο και στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κόμματος της Αριστεράς της εποχής μας, είναι πολύτιμα. "Εμείς θέλουμε να είναι μια ζωντανή, ουσιαστική, πολιτική συζήτηση αυτό που θα γίνει", ανέφερε, τονίζοντας ότι, εν αντιθέσει προς τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, "δεν πιστεύουμε στα κόμματα των οπαδών, στα κόμματα των πελατειακών δικτύων". "Εμείς", σημείωσε, "θέλουμε να υπάρχει μια ουσιαστική σχέση, αυτών που επιλέγουν να οργανωθούν κάπου, με την πολιτική, με τον χώρο τους. Να συνδιαμορφώνουν τα πράγματα και το πρόγραμμά του. Μέσα σε αυτές τις συντεταγμένες θα κινηθούμε και νομίζω ότι θα έχει και ευρύτερο ενδιαφέρον αυτή η συζήτηση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL