Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Δημόσια συζήτηση / Δημόσια συζήτηση: Απόψεις και αγωνίες στον δρόμο για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημόσια συζήτηση / Δημόσια συζήτηση: Απόψεις και αγωνίες στον δρόμο για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ

Στον δρόμο για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό κόμμα της Αριστεράς του 21ου αιώνα, η δημόσια συζήτηση για τα χαρακτηριστικά και την οργανωτική ανασυγκρότησή του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με στελέχη του κόμματος να καταθέτουν απόψεις αλλά και προβληματισμούς.

Αλ. Χαρίτσης: Ηγεμονικό μπλοκ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης σημείωσε (“Βήμα της Κυριακής”) ότι η πρόκληση είναι η ευρεία κοινωνική επιρροή του “να συγκροτηθεί σε μια πλειοψηφική και κοινωνικά ριζωμένη συμμαχία, ένα ηγεμονικό μπλοκ, ικανό όχι μόνο να προστατεύσει τις κατακτήσεις της προηγούμενης περιόδου αλλά και να διεκδικήσει τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε προοδευτική κατεύθυνση”. “Στον πυρήνα αυτής της συμμαχίας δεν μπορεί παρά να είναι ένα ζωντανό και μαζικό κόμμα της Αριστεράς του 21ου αιώνα”, τόνισε. “Ας μην προτρέχουμε”, σχολίασε στο ερώτημα αν θα υπάρξει εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, για να σημειώσει πως “αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει η σύνδεση της κοινωνικής δυναμικής του κόμματός μας με την οργανωτική του ανασυγκρότηση”.

Τρ. Αλεξιάδης: Σενάρια επιστημονικής φαντασίας

“Δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ”, δήλωσε (ρ/σ Πρακτορείο) ο Τρ. Αλεξιάδης κάνοντας λόγο για “σενάρια επιστημονικής φαντασίας”.

Όλ. Γεροβασίλη: Συνθετική διαδικασία

Ο στόχος για μετασχηματισμό σε σύγχρονο, μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία, "προϋποθέτει σοβαρό διάλογο, ειλικρινή διαβούλευση με την κοινωνία και σεβασμό στην εντολή που μας δόθηκε με τη στήριξη του 32% του εκλογικού σώματος” δήλωσε (“Έθνος της Κυριακής”) η Όλ. Γεροβασίλη. Στην παρατήρηση ότι δεν κινούνται όλοι με την ίδια ταχύτητα στο θέμα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι “είναι κατανοητό, το μέγεθος και η σημασία αυτού του εγχειρήματος ενδεχομένως να διαφοροποιούν τα πολιτικά αντανακλαστικά, ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την εξέλιξη αυτής της δημιουργικής και συνθετικής διαδικασίας”.

Αν. Ξανθός: Συλλογική λειτουργία

Βάσιμη χαρακτηρίζει ο Ανδ. Ξανθός (“Εφημερίδα των Συντακτών”) την ανησυχία όσων κάνουν λόγο για ιδεολογική άλωση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διεύρυνσης και προτείνει να μπουν “δικλίδες ασφαλείας”. “Το αντίδοτο στον κίνδυνο της ‘πασοκοποίησης’ είναι η συλλογική πολιτική λειτουργία, οι κανόνες και οι αρχές, η λογοδοσία των στελεχών, δηλαδή η δημοκρατία”, τονίζει. Θυμίζει ότι πανευρωπαϊκά η σοσιαλδημοκρατία ηττήθηκε στρατηγικά ακριβώς επειδή συνέπλευσε με τη νεοφιλελεύθερη γραμμή και υιοθέτησε δεξιά -πολλές φορές ακόμα και ακροδεξιά σε θέματα όπως το μεταναστευτικό- ατζέντα, ενώ στην Ελλάδα ηττήθηκε και επειδή ταυτίστηκε με το πελατειακό σύστημα και την εκτεταμένη διαφθορά.

Ν. Ξυδάκης: Δεν μπορεί να γίνει ΠΑΣΟΚ

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ, μια κόπια του στη δεκαετία 2020”, ανέφερε (“Εφημερίδα των Συντακτών”) ο Ν. Ξυδάκης. Τόνισε ότι “η αποστολή της Αριστεράς είναι διττή: να προτείνει μια πορεία κοινωνικής και εθνικής ανάπτυξης και ταυτοχρόνως να αποκρούσει τη νεοσυντηρητική επίθεση. Και εφόσον η πρότασή της είναι πειστική, εμπνέουσα και λειτουργική, μόνο τότε θα είναι εφικτή η απόκρουση του νεοσυντηρητισμού”. “Το πρόβλημα που πρέπει να απαντηθεί είναι οι αδύναμοι, αν μη τι άλλο, δεσμοί του κόμματος με την κοινωνία, παρά την ευρεία εκλογική-πολιτική αποδοχή του αρχηγού”, πρόσθεσε.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Μαζικό λαϊκό κόμμα

Για ένα “σύγχρονο αριστερό-προοδευτικό, δημοκρατικό, μαζικό και λαϊκό κόμμα με ισχυρούς δεσμούς με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις παραγωγικές δυνάμεις, τα κινήματα και την κοινωνία” έκανε λόγο η Μ. Ξενογιαννακοπούλου. “Δυστυχώς, ακόμη και μετά τις εκλογές, δείχνει να πατάει σε δύο βάρκες”, σχολίασε για το ΚΙΝ.ΑΛΛ., προσθέτοντας πως ελπίζει “στο μέλλον να αποφασίσει να ανταποκριθεί στο ευρύτερο προοδευτικό κάλεσμα διαλόγου που έχει απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL