Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Κάν' το όπως ο Όρμπαν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάν' το όπως ο Όρμπαν...

Εν μέσω του κύματος νομοθετημάτων και τροπολογιών που έφερε το κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση της Ν.Δ., ο Αλέξης Τσίπρας παρατηρούσε δηκτικά ότι “οι πρώτες σας νομοθετικές παρεμβάσεις πράγματι είναι τόσο καλά προετοιμασμένες ώστε θα τις ζήλευε ακόμη και η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία”.

Στην προσπάθειά της να ελέγξει τη σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τη “φωτογραφική” διάταξη που ψήφισε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. κάνει ό,τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση Όρμπαν το 2012. Η χώρα του καταδικάστηκε το 2014 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κίνηση του πρωθυπουργού να πάψει πρόωρα τον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ορίζοντας ως επικεφαλής έναν δικό του.

Η ευρωκαταδίκη της... ομογάλακτης Ουγγαρίας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ουγγαρία για αποτυχία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της να διασφαλίσει την ανεξαρτησία των αρχών. Το σκεπτικό της απόφασης εδράζεται στη θέση ότι “η απαίτηση περί ανεξαρτησίας (...) πρέπει, συνεπώς, να ερμηνευθεί κατ’ ανάγκην ως περιλαμβάνουσα την υποχρέωση σεβασμού της θητείας των αρχών ελέγχου μέχρι της λήξεώς της και του μη πρόωρου τερματισμού της παρά μόνον κατόπιν των κανόνων και των εγγυήσεων της εφαρμοστέας νομοθεσίας (...), με εξαίρεση σπουδαίο και αντικειμενικά εξακριβώσιμο λόγο”.

Αυτή ακριβώς η περίπτωση καταδίκης (C-288/12) υπενθυμίζεται στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής ώστε να επισημανθεί το πρόβλημα που υπάρχει με το δίκαιο της Ε.Ε. αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για να εκπαραθυρώσει τη νυν επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής, Β. Θάνου.

Η Οδηγία 2019/1 της Ε.Ε.

Επιπλέον η Οδηγία 2019/1 της Ε.Ε., την οποία επισημαίνει στις διαδοχικές παρεμβάσεις του προς την Κομισιόν ο Δ. Παπαδημούλης, ορίζει στην αιτιολόγηση 17 πως “η εθνική νομοθεσία θα πρέπει εκ των προτέρων να ορίζει τους λόγους παύσης από την εθνική διοικητική αρχή ανταγωνισμού των προσώπων που λαμβάνουν αποφάσεις (...) ώστε να αρθούν τυχόν εύλογες υπόνοιες όσον αφορά την αμεροληψία τους και τη θωράκισή τους έναντι εξωτερικών παραγόντων”.

Αντίστοιχα στο άρθρο 4 παρ. 3 της Οδηγίας υπογραμμίζεται ότι αυτά τα πρόσωπα "δεν παύονται από τις εν λόγω αρχές για λόγους που συνδέονται με την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους ή την ορθή άσκηση των εξουσιών τους...”.

ΣΥΡΙΖΑ: Ενωσιακό δίκαιο και κοινή λογική

Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Ν.Δ. βασίζεται στο ενωσιακό δίκαιο και στο προηγούμενο της καταδίκης της Ουγγαρίας και συμπυκνώνεται στο εξής: Οι θητείες πρέπει να ολοκληρώνονται, γιατί, αν κάθε κυβέρνηση που έρχεται μπορεί να παύει τις ανεξάρτητες αρχές, τα μέλη της ζουν υπό τη διαρκή απειλή παύσης και αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της.

Ο Ν. Παππάς εκτίμησε χτες (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) ότι “είναι πάρα πολύ ισχυρά τα νομικά επιχειρήματα για να ‘παγώσει’ οποιαδήποτε διοικητική πράξη προκύψει από την τροπολογία. Νομίζω ότι θα ληφθούν και τα κατάλληλα μέτρα, είμαι και εν αναμονή της απάντησης της επιτρόπου Ανταγωνισμού κ. Βεστάγκερ στην ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη”.

Το ενδιαφέρον που προέκυψε την Πέμπτη, πριν από την ψήφιση της τροπολογίας, είναι το γεγονός ότι, στην προσπάθειά του να απαντήσει στον Αλ. Τσίπρα και να αναδείξει ως πρωτεύον “πρόβλημα” τα ασφαλιστικά μέτρα της προέδρου Β. Θάνου (για την υπόθεση του πρακτορείου διανομής Τύπου “Άργος”), ο Π. Πικραμμένος παραδέχθηκε ότι “υπάρχει όντως ένα πρόβλημα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου”.

Στην προσπάθεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του Κυρ. Μητσοτάκη να κάνουν ρελάνς για τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαία επίτροπο, ο Αλ. Τσίπρας συμβούλεψε τον πρωθυπουργό να μην ξεχάσει κάτι... "Να την ενημερώσετε για το γεγονός ότι ένας επιχειρηματίας έχει τόσα πολλά συσσωρευμένα ΜΜΕ στη χώρα και το μοναδικό πρακτορείο διανομής του Τύπου και ότι αυτός ο επιχειρηματίας τυγχάνει να είναι ταυτόχρονα χορηγός σας και να έχει οικογενειακές σχέσεις με τη δική σας οικογένεια”.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Βεστάγκερ

Χθες ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ευρωπαία επίτροπο Ανταγωνισμού, ωστόσο δεν έγινε γνωστό τι διεμείφθη. "Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά την κ. Βεστάγκερ για όλα τα θέματα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού" ήταν η λιτή ενημέρωση κυβερνητικών πηγών.

Η Ν.Δ. "ξέχασε" τι έλεγε το 2016

Ακριβώς αυτή τη νομολογία της Ε.Ε. η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση την είχε κάνει “σημαία” όταν το 2016 ο τότε αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης έφερνε ρύθμιση για να θεσμοθετήσει ασυμβίβαστο ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και βουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης. Ο κ. Λουκάς σε εκείνη τη φάση της θητείας του παρέμενε μέλος της και η νυν υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ήταν βουλευτής της Ν.Δ.

“Η κ. Βεστάγκερ και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ζήτησαν αυτή η ρύθμιση να μην έχει αναδρομικότητα, να μην επηρεαστεί η θητεία του κ. Λουκά, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του χωρίς να ‘ξηλωθεί’” επισήμανε (ρ/σ Real) ο Δ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στην περίπτωση του 2016. “Το ίδιο ακριβώς εκτιμώ ότι θα αναγκαστεί να κάνει και αυτή η κυβέρνηση” σημείωσε.

Ποντάρουν σε καθυστερήσεις;

Η αντίφαση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Τότε η Ν.Δ. αρνιόταν την αναδρομικότητα του ασυμβίβαστου και ζητούσε από τη Μ. Βεστάγκερ να μην ισχύσει, ενώ σήμερα την επιβάλλει με την τροπολογία της. Ζητάει δηλαδή από την ίδια Ευρωπαία επίτροπο να γνωμοδοτήσει αντίθετα από την απόφασή της.

Άραγε αναμένει βάσιμα να δικαιωθεί ή δεν την ενδιαφέρει και ποντάρει σε καθυστερήσεις; Αφενός ενδέχεται η Μ. Βεστάγκερ να μην βρίσκεται στη θέση της επιτρόπου Ανταγωνισμού, αφού έως τον Νοέμβριο θα έχουν γίνει οι αρχαιρεσίες στην Ε.Ε. Αφετέρου, στην περίπτωση που η υπόθεση φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα έχει παρέλθει σημαντικός χρόνος. Στην περίπτωση της Ουγγαρίας υπήρξε καταδίκη δύο χρόνια μετά την αυθαίρετη κίνηση της κυβέρνησης Όρμπαν.

“Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις, γιατί υπάρχει συνείδηση του πόσο επείγον είναι το ζήτημα. Θα εξαντλήσουμε και εμείς και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού όλα τα περιθώρια σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο” τόνισε ο Ν. Παππάς.

Γιατί όμως έχει τόσο μεγάλη σημασία ο χρόνος και, άρα, οι καθυστερήσεις; Ο Αλ. Τσίπρας ήταν σαφής όταν προειδοποιούσε από τη Βουλή: Αν εφαρμοστεί η παύση μελών της Επιτροπής, δεν θα υπάρχει απαρτία και αυτό συνεπάγεται κίνδυνο τεράστιων καθυστερήσεων σε σημαντικές υποθέσεις, “ακόμα και ματαίωσης σε υποθέσεις όπου επίκειται η παραγραφή είσπραξης πολύ σημαντικών προστίμων”. “Μήπως αυτό θέλετε τελικά;” ρώτησε ευθέως τον Κυρ. Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL