Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στερνό αντίο στον Μπάμπη Δούζα

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή, ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο Μπάμπης Δούζας, ηγετικό στέλεχος της τροτσκιστικής Αριστεράς.

Γεννημένος το 1940 στο χωριό Λάσδικα της ορεινής Ηλείας, μέσα σε φτωχή, πολύτεκνη, αγροτική οικογένεια, ο Μπάμπης μπήκε από νωρίς στη βιοπάλη, όπως και τα αδέρφια του.

Αποφοιτώντας από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετανάστευσε το 1968 στο Λονδίνο για μεταπτυχιακές σπουδές, κάνοντας ταυτόχρονα διάφορες δουλειές.

Εκεί εντάχθηκε στην ΕΔΕ (Εργατική Διεθνιστική Ένωση), μέσω της οποίας συμμετείχε και στο ελληνικό αντιδικτατορικό κίνημα, καθώς και στον Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου (ΣΕΦΛ), του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, το 1971.

Η ΕΔΕ, που εξέδιδε και την εφημερίδα «Ώρα της Αλλαγής», συνεργαζόταν στενά με το βρετανικό Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, του οποίου στελέχη ήταν η διάσημη ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ και ο αδελφός της Κόριν, επίσης ηθοποιός.

Το 1973 ο Μπάμπης και πολλοί σύντροφοί του επέστρεψαν στην Ελλάδα και το 1974, που έπεσε η χούντα, η ΕΔΕ μετεξελίχθηκε σε ΕΕΚ, του οποίου ο Μπάμπης ανέλαβε γραμματέας, θέση από την οποία παραιτήθηκε λίγα χρόνια μετά παραμένοντας ανένταχτος στο χώρο της Αριστεράς. Παρακολούθησε με ενδιαφέρον και στοχασμό αλλά και κριτικά το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική του εμπειρία χωρίς υπερεπαναστατικές απλουστεύσεις.

Με τη σύντροφό του, Λάγια Πάγκαλου, απέκτησαν έναν γιο, τον Ιάσωνα - Γεώργιο, που τους χάρισε δύο εγγόνια.

Ο Μπάμπης διακρινόταν για την ευρεία μόρφωσή του και τη βαθιά γνώση της Ιστορίας, ιδιαίτερα του διεθνούς σοσιαλιστικού κινήματος, καθώς και για το δέσιμό του με τη γενέτειρά του, όπου είχε ένα μικρό περιποιημένο σπίτι, στο οποίο συχνά φιλοξένησε φίλους, συναγωνιστές και συντρόφους.

Η πολιτική κηδεία του Μπάμπη Δούζα τελέσθηκε την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 στο Κοιμητήριο Καλλιθέας.

9 Αυγούστου 2019

Πάνος Τριγάζης

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις