Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Ο Μητσοτάκης έφερε το κίνημα του Tea party στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μητσοτάκης έφερε το κίνημα του Tea party στη Βουλή

Παρέλαση υπερδεξιάς υπερηφάνειας θύμισε η εμφάνιση της Ν.Δ. στη Βουλή, με πρωτοστάτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έσπευσε, ειδικά κατά τη χθεσινή του παρέμβαση για το ακαδημαϊκό άσυλο, να μεταφέρει το κίνημα του Tea party από τις παρυφές των Ρεπουμπλικανών στην καρδιά του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Προκειμένου να υπεραμυνθεί της κυβερνητικής ρύθμισης για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, ο Κ. Μητσοτάκης υποδύθηκε τον ρόλο ενός φοιτητή, που, "μέχρι να φτάσει στο πτυχίο του, θα έχει δει ολόκληρες αίθουσες, κομμάτια του δημόσιου χώρου, υπό κατάληψη στα χέρια ποικιλώνυμων οργανώσεων, ναρκωτικά να κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι, υπόγεια γεμάτα από μολότοφ και κουκούλες, το τεχνικό προσωπικό του πανεπιστημίου να βάφει και να ξαναβάφει μάταια τους τοίχους και καθηγητές να καθυβρίζονται -ακόμη και να χτίζονται μέσα στα γραφεία τους". Αποφεύγοντας να μιλήσει για την ποιότητα και τις διεθνείς επιτυχίες των ελληνικών πανεπιστημίων -αυτές που του έχουν επιτρέψει να φωτογραφηθεί με διεθνώς βραβευμένους φοιτητές-, ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησε απευθείας σε σύγκριση με την εικόνα των ξένων πανεπιστημίων στα οποία έχει θητεύσει, για να συμπεράνει πως "τότε, δυστυχώς, είναι αρκετά πιθανόν ο φοιτητής μας να αποφασίσει να μείνει στο κράτος που τον υποδέχτηκε και να μην γυρίσει στην Ελλάδα. Να γίνει κι αυτός ένας από τους χιλιάδες επιστήμονές μας που ζουν εκτός συνόρων και να διηγείται στους ξένους φίλους του πώς ο ίδιος ξεκίνησε, κάποτε, τις σπουδές του σε μια σχολή αλλιώτικη απ’ τις άλλες, σε ένα πανεπιστήμιο όπου ίσχυε το άσυλο 'α λα ελληνικά'!" συνδέοντας ουσιαστικά το brain drain με το άσυλο και την ανομία...

"Η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει" διακήρυξε. "Η Ελλάδα θα σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της. Θα τους παρέχει γνώση, προοπτική, αλλά και ασφάλεια. Και, έτσι, να μπορεί, επιτέλους να τα κρατήσει κοντά της" συμπλήρωσε, επαναφέροντας το αφήγημά του περί brain drain... Ως τομή της αλλαγής εμφάνισε την κυβερνητική ρύθμιση μέσω της οποίας είπε ότι "τα πανεπιστήμια ανοίγουν. Διεκδικούν το κύρος και τη λάμψη που τους αξίζει, με παρόντες τους φοιτητές, με τα εργαστήριά τους σε λειτουργία" συμπλήρωσε, προσβάλλοντας τη δουλειά χιλιάδων επιστημόνων.

"Εξαίρεση" οι "νησίδες αριστείας"

Μόνο όταν προκλήθηκε από τον Αλ. Τσίπρα, που επισήμανε τη διεθνή θέση των ελληνικών πανεπιστημίων, ο Κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να πει ότι "κανείς δεν αμφισβητεί ότι σήμερα υπάρχουν στα δημόσια πανεπιστήμια πολλές νησίδες αριστείας, εξαιρετικοί καθηγητές, εξαιρετικοί ερευνητές, πάρα πολλοί πρόθυμοι φοιτητές". Αλλά και πάλι συνέχισε την υποβάθμιση λέγοντας πως "αυτό το οποίο σήμερα αποτελεί εξαίρεση εμείς θέλουμε να το κάνουμε κανόνα".

Σ' αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε "προφανέστατη αντίφαση" τη θέση Τσίπρα για το πόσο καλά είναι τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. "Το κρίνουν οι διεθνείς κατατάξεις των πανεπιστημίων. Έχουμε κάποιες διακρίσεις, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε συνολικά ικανοποιημένοι από την κατάταξη των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων σε σχέση με ανταγωνιστικά πανεπιστήμια άλλων χωρών" είπε, υποστηρίζοντας πως "είμαστε τριακοσιοστοί ή τετρακοσιοστοί".

"Αποκατάσταση του ασύλου"!

Αναπτύσσοντας όσα είχε ήδη αναφέρει, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε τις προβλέψεις του Νόμου Διαμαντοπούλου για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου φωτίζοντας την αναφορά που είχε κάνει στην πρωτομιλία του πως "είναι καλύτερα να μιλάμε σήμερα για την αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής, για αποκατάσταση του ασύλου, παρά για κατάργησή του. Διότι 'ά-συλο' σημαίνει τον ασφαλή, 'τον προστατευόμενο από σύληση τόπο'. Και σήμερα, ας το παραδεχτούμε, οι τόποι των πανεπιστημίων έχουν συληθεί, έχουν βανδαλιστεί και πολλά κτήρια έχουν λεηλατηθεί" συμπληρώνοντας πως η κυβερνητική διάταξη "προστατεύει την γνώση" και "την έρευνα". "Ποιος εγγυάται σήμερα ότι σε μια σχολή μπορεί να οργανωθεί ένα ανοιχτό επιστημονικό συνέδριο με διαφορετικές απόψεις εάν τυχαίνει η θεματολογία να διαφωνεί με τις απόψεις των γνωστών μπαχαλάκηδων;", υπερθεμάτισε, κάνοντας πως αγνοεί πόσα συνέδρια διαξάγονται συνεχώς.

Σαν τους δρόμους και τις πλατείες

Εξομοιώνοντας τους πανεπιστημιακούς χώρους με τον "δημόσιο χώρο, όπως ακριβώς οι δρόμοι και οι πλατείες μας, όπου σε περίπτωση κινδύνου όλοι ζητούμε τη βοήθεια της αστυνομίας", ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε όποιον έχουν διαφορετική θέση από τη δική του ότι "υποστηρίζει τη ατιμωρησία, βοηθά τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε ορμητήρια βίας" και έχει "ήδη ανεχτεί μία σοβαρή δημοκρατική υποχώρηση". Σ' αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ενέταξε στη συζήτηση τα Εξάρχεια και τις αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, που ισχυρίστηκε ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ "παραδόθηκε", "με αποτέλεσμα να παραλύσει η ζωή σε μια ολόκληρη συνοικία. Αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία 'να αρχίσουμε να συνηθίζουμε τη μορφή του τέρατος', όπως έλεγε και ο Μάνος Χατζιδάκις. Αυτή την οπισθοδρομική τάση ετών θα ανακόψει η κυβέρνησή μας, όχι μόνο αποκαθιστώντας, επιτέλους, την ηρεμία μέσα και γύρω από τα πανεπιστήμια".

"Τυπικό ζήτημα" το βιογραφικό του διοικητή της ΕΥΠ

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι "δεν κατηγορήσαμε ποτέ δικαστές για σκευωρία, εσάς κατηγορήσαμε", αλλά απέφυγε να ανταποκριθεί στην πρό(σ)κληση Τσίπρα να προχωρήσει σε Εξεταστική για τη Novartis...

Κατά την αντιπαράθεσή του με τον Αλ. Τσίπρα για τον ορισμό διοικητή της ΕΥΠ -όπου ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε... "τυπικό ζήτημα" το βιογραφικό και το πτυχίο, ζητώντας μάλιστα "να μην συγκρίνουμε βιογραφικά"-, η συζήτηση έφτασε στη Novartis μέσω της παρέμβασης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Π. Πικραμμένου, που ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε στη Βουλή λόγω Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης, ο Κ. Μητσοτάκης επανήλθε στις κατηγορίες περί σκευωρίας. Απαντώντας όμως στον Αλ. Τσίπρα, ισχυρίστηκε ότι "δεν κατηγορήσαμε ποτέ δικαστές για σκευωρία. Εσάς κατηγορήσαμε. Η σκευωρία δεν ήταν δικαστική σκευωρία, πολιτική σκευωρία ήταν" είπε χειροκροτούμενος θερμά από τον Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος έχει απειλήσει ευθέως την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, όπως άλλωστε έχει μιλήσει κατά των δικαστών και ο Α. Σαμαράς. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, έχει επανειλημμένως μιλήσει για "Ρασπούτιν" ("Εμείς δεν θα έχουμε τον δικό μας Ρασπούτιν!" είπε προ διημέρου στη Βουλή), υπαινισσόμενος με περισσή σαφήνεια την ύπαρξη "πρόθυμων" δικαστικών στην υπηρεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ...

Το ουσιαστικότερο: δεν απάντησε στην πρό(σ)κληση Τσίπρα να προχωρήσει σε Εξεταστική για τη Novartis. Προτίμησε απλώς να δείξει ότι δεν θα υπαναχωρήσει για τον διοικητή της ΕΥΠ, υποδεικνύοντας στον Αλ. Τσίπρα ότι θα του ζητήσει "να έρθει να σας ενημερώσει αμέσως για να γνωριστείτε καλά προσωπικά, για να γνωρίζετε το πρόσωπο το οποίο με τόσο μεγάλη άνεση κατηγορείτε"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL