Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα καθ’ υπόδειξη ΣΕΒ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα καθ’ υπόδειξη ΣΕΒ

Με ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για κατάργηση διατάξεων προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων καθ’ υπόδειξη του ΣΕΒ συμπλήρωσε το αντιμεταρρυθμιστικό της πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση. Στις 16:45, ελάχιστη ώρα πριν την προγραμματισμένη ολοκλήρωση της συζήτησης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατέθεσε τροπολογία καταργώντας την αιτιολόγηση των απολύσεων και την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες, προφανώς για να μην γίνει εκτενής συζήτηση και να περάσει «στα κρυφά» τις αντεργατικές αυτές ρυθμίσεις. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα και κατήγγειλε την κυβερνητική μεθόδευση αποχωρώντας από τη συζήτηση. Την τροπολογία ψήφισε μόνο η Ν.Δ.

«Τροπολογίες, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας, που καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση. Καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και την ευθύνη εργολάβων / υπεργολάβων απέναντι στους εργαζομένους τους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Και νομοθετούν καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και δεν τολμούν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα Μνημόνια. Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. - ΣΕΒ» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, εκτός διαδικασίας και πέντε λεπτά πριν κλείσει η συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Βρούτσης επιχείρησε να καταργήσει κορυφαίας σημασίας ρυθμίσεις για τα εργασιακά που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτελώντας προφανώς συμβόλαιο με το ΣΕΒ» υπογράμμισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. Οι σημαντικές ρυθμίσεις προστασίας των εργαζομένων που καταργήθηκαν από την κυβέρνηση είναι το αιτιολογημένο των απολύσεων, η προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες κι οι ευνοϊκές προθεσμίες υπέρ των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους με την παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε μέσω Twitter μία «σύμπτωση»: «Στις 16:32 το δημοσίευμα που προλειαίνει το έδαφος (σ.σ.: στο "Capital"), στις 5.30 κατατίθεται η σχετική (Ν)τροπολογία. Σύμπτωση θα είναι...». "Είναι τροπολογίες οι οποίες εξυπηρετούν ξεκάθαρα μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα" τόνισε προειδοποιώντας ότι "ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται και θα αντισταθεί σε αυτή τη μεθόδευση".

Αντίδραση της αντιπολίτευσης

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «δεν θα κάνετε το 2014 από την αρχή» ζητώντας απόσυρση της τροπολογίας καθώς δεν είναι επείγουσα. «Αυτά δεν είχαν γίνει ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ!» πρόσθεσε ο Β. Κεγκέρογλου. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κακή αρχή» και για «θεσμικό εκτροχιασμό». Για «κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό», «τεράστιο ατόπημα» και «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» μίλησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Για «αισχρή» τροπολογία έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Μεροληψία Χ. Αθανασίου

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η στάση του προεδρεύοντος αντιπροέδρου της Βουλής Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος διηύθυνε τη συζήτηση με προφανή μεροληψία υπέρ της Ν.Δ. Ο Χ. Αθανασίου έσπευσε να σχολιάσει τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης για την τροπολογία της τελευταίας στιγμής θυμίζοντας ότι αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνταν κι επί των ημερών της, περίπου στη λογική «δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε». Παράλληλα, ο Χ. Αθανασίου έδωσε τον λόγο στον Γ. Βρούτση για να αναπτύξει επί της ουσίας την τροπολογία πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση για το διαδικαστικό.

Κυβερνητικός κυνισμός

«Η Ελλάδα δεν περιμένει» υποστήριξε κυνικά ο Γ. Βρούτσης ισχυριζόμενος ότι οι φιλεργατικές διατάξεις που κατήργησε είναι «ιδεοληπτικές». Μάλιστα, χωρίς ντροπή, ο Γ. Βρούτσης έσπευσε να καταλογίσει στη διάταξη για την αιτιολόγηση των απολύσεων το σύνολο της αύξησης των απολύσεων από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι σήμερα, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018! Ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι οι διατάξεις που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ «υπονομεύουν την αγορά εργασίας» και φέρνουν «διχασμό», ενώ κάνουν «ελκυστική» την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι η αποχώρηση της αντιπολίτευσης ήταν «εσκεμμένη» για να αποφύγει, υποτίθεται, να τοποθετηθεί για το ζήτημα που θίγει η άλλη τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε, που αφορά το πλαφόν 4.600 ευρώ στις συντάξεις. Ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου υπολογίστηκαν συντάξεις από 6.500 ευρώ ώς 23.571 ευρώ. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μερίμνησε για ορισμό πλαφόν στις συντάξεις παρά τη σχετική προειδοποίηση, εδώ κι έναν χρόνο, από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για «απόλυτο εξευτελισμό όλης της επικοινωνιακής εκστρατείας που πήγε να στήσει το προηγούμενο διάστημα» κατηγόρησε τον Γ. Βρούτση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης επισημαίνοντας ότι η διάταξη για το πλαφόν στις συντάξεις είναι «copy paste», αντίγραφο διάταξης που περιλαμβάνεται στο αρχείο της Έφης Αχτσιόγλου κι ήταν έτοιμη προς νομοθέτηση.

Εξίσου κυνικά με τα όσα είπε ο Γ. Βρούτσης ήταν και όσα υποστήριξαν κυβερνητικές πηγές. Σπεύδοντας να ισχυριστούν ότι ο βάσιμος λόγος απόλυσης οδηγεί στον «στιγματισμό» του εργαζόμενου, οι κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι «έχει αποδειχθεί διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης, ότι η μεγαλύτερη ευελιξία οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και είναι τελικά προς το συμφέρον των εργαζομένων». Μάλιστα, οι κυβερνητικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι «η αγορά μεσοπρόθεσμα, αν δεν καταργούσαμε το άρθρο αυτό, θα αντιδρούσε με υπέρμετρη ελαστικοποίηση των όρων εργασίας» και αύξηση της «μαύρης» εργασίας.

Αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων

Παράλληλα, στο όνομα πάντα της προστασίας των θέσεων εργασίας, έγινε δεκτή από την κυβέρνηση τροπολογία του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κατσαφάδου για αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων εντός του καλοκαιριού. Ο Κ. Κατσαφάδος υποστήριξε ότι η κατεδάφιση αφορά κυρίως αυθαίρετες εγκαταστάσεις αναψυχής ή τουρισμού και, κατά συνέπεια, «η κατεδάφισή τους σε 30 ημέρες εντός του θέρους θα έχει παρενέργειες όχι μόνο στις επιχειρήσεις που έχουν αυθαιρετήσει, αλλά και στους απασχολούμενους σε αυτές, τους επισκέπτες και την εικόνα τουριστικών περιοχών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL