Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Εμμένει η ΝΔ στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και στην προληπτική αστυνόμευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμμένει η ΝΔ στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και στην προληπτική αστυνόμευση

Η κυβέρνηση εμμένει στην αρχική της πρόταση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμώς να χαρακτηρίζει την πρόταση του ΚΙΝΑΛ ανεφάρμοστη. Λίγο αργότερα πάντως κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση για την παράγραφο 3 του άρθρου 64 (Ακαδημαϊκές ελευθερίες - Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος), όπου το ΚΙΝΑΛ είχε εκφράσει ενστάσεις. Αναμένεται η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ.

«Τι προτείνουμε – και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση υλοποιώντας θεμελιώδη προεκλογική μας δέσμευση: Εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι δημόσιες αρχές να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων» δήλωσε η Ν. Κεραμέως από το βήμα της Βουλής.

Την ίδια ώρα απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο ζήτησε να εφαρμοστεί με βελτιωτικές αλλαγές ο νόμος Διαμαντοπούλου. «Δεν συμφωνούμε με την πρόταση αυτή. Γιατί εισάγει εκ νέου ένα ειδικό καθεστώς για τα πανεπιστήμια, μία πιο περιορισμένη προστασία σε σχέση με τους κοινούς δημόσιους χώρους. Γιατί δεν εξομοιώνει τον πανεπιστημιακό χώρο με τον κοινό δημόσιο χώρο. Γιατί όσο ανοίγουμε παραθυράκια στη διάταξη, ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος αυτή να μείνει ανεφάρμοστη» ανέφερε.

Έκανε επίσης λόγο για λύση «χωρίς αστερίσκους, παραθυράκια και αναστολές» και επανέλαβε ότι θα ισχύει στο δημόσιο πανεπιστήμιο ό,τι ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο της χώρας. Άλλωστε στόχος της ΝΔ είναι η προληπτική αστυνόμευση των ιδρυμάτων, όχι για να χτυπηθεί η ανομία -κάτι που οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για το άσυλο διασφάλιζαν ούτως ή άλλως, αλλά για να κατασταλεί αποφασιστικά κάθε φοιτητική διαμαρτυρία.

Η νομοτεχνική βελτίωση της κυβέρνησης

Η ΝΔ προχώρησε σε μία τροποποίηση στην παράγραφο 3 του άρθρου 64. Συγκεκριμένα, αλλάζει την διατύπωση και αντί για αρμόδιες αρχές, γίνεται λόγος για δημόσιες αρχές. Έτσι η νέα διατύπωση είναι: «Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Το ΚΙΝΑΛ είχε προτείνει την εξής διατύπωση: «Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος».

«Αλλάξαμε τις αρμόδιες αρχές σε δημόσιες αρχές και διευκρινίζουμε ότι αυτές οι αρμοδιότητες είναι επιπροσθέτως των όποιων αρμοδιοτήτων έχουν οι πρυτανικές αρχές εκ του νόμου από άλλα νομοθετήματα», τόνισε η Ν. Κεραμέως.

Η βελτίωση, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, αποσκοπεί στο να ξεκαθαριστεί ότι η εν λόγω διάταξη δεν αφορά τις πρυτανικές αρχές. Σημειώνεται, ότι δημόσιες αρχές νοούνται η αστυνομία, η πυροσβεστική, η εισαγγελία, η πολεοδομία, το ΣΔΟΕ.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ Κ. Μητσοτάκης και Φ. Γεννηματά είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, προκειμένου να βρεθεί ένας «συμβιβασμός» ώστε να υπερψηφίσει το ΚΙΝΑΛ το άρθρο 64 για το άσυλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL