Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Το συναινετικό προσωπείο άντεξε για μια πρωτομιλία - Λάσπη κατά της Β. Θάνου: "Δέχτηκε τριάκοντα αργύρια για να διοριστεί σε θέση"! * Ένοχη σιωπή για τον διοικητή της ΕΥΠ με επίκληση... Βαρουφάκη / Ρεσιτάλ... επιτελικού λαϊκισμού από τον Κυρ. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το συναινετικό προσωπείο άντεξε για μια πρωτομιλία - Λάσπη κατά της Β. Θάνου: "Δέχτηκε τριάκοντα αργύρια για να διοριστεί σε θέση"! * Ένοχη σιωπή για τον διοικητή της ΕΥΠ με επίκληση... Βαρουφάκη / Ρεσιτάλ... επιτελικού λαϊκισμού από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Σε ρεσιτάλ λαϊκισμού προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για το “επιτελικό κράτος”, καθώς ισχυρίστηκε σε λασπολογικούς τόνους στη δευτερολογία του ότι “η κ. Θάνου δέχτηκε τριάκοντα αργύρια για να διοριστεί σε θέση (σ.σ.: Επιτροπής Ανταγωνισμού»)! Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα αναφορικά με τις ενστάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ καλώντας τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχολιάσει “την τοποθέτηση του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος άφησε υπόνοιες ότι ο κ. Ρουμπάτης -που υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον- ότι η ΕΥΠ περίπου παρακολουθούσε τους υπουργούς σας. Αυτό πρέπει να το απαντήσετε εσείς». Σημείωσε δε ότι “για την ΕΥΠ δεν θα αλλάξει κανένας νόμος”.

"Πήραμε 40%"

Σε ανάλογο ύφος, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα υποστήριξε πως «Διορίσατε την παρέα σας στο Μαξίμου, κ. Τσίπρα» επιχειρώντας να αποκρούσει την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων!

Ο πρωθυπουργός έδωσε απτό δείγμα... λουδοβίκειας συμπεριφοράς λέγοντας προς τον προκάτοχό του: “Με το να κατηγορείτε τη Ν.Δ. για λαϊκισμό προσβάλατε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που έδωσε εντολή με 40% να κυβερνήσει. Ξεφύγετε από την αντίληψη του αδικημένου, ότι τα πηγαίνατε τόσο καλά και για κάποιον ανεξήγητο λόγο σας μαύρισε ο λαός. Τα πράγματα, κ. Τσίπρα, δεν πήγαιναν καλά και γι' αυτό έδωσε την εντολή ο κόσμος σε εμάς”...

"Τα υπουργεία δεν είναι φέουδα"...

Κατά την πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιχειρήσει να φορέσει το προσωπείο της συναίνεσης σημειώνοντας ότι “η αναζήτηση συγκλίσεων θα αποτελεί μόνιμο στόχο. Όχι για να περνά ένα νομοσχέδιο, εξάλλου έχουμε πλειοψηφία, αλλά για να βελτιώνονται οι ρυθμίσεις”. Σε υποκριτικούς τόνους ωστόσο επιχείρησε να προσάψει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δημιουργία διχαστικού κλίματος καθώς ισχυρίστηκε ότι «η λέξη κομματικοποίηση δεν ταιριάζει σε στόματα που έλεγαν πως μετά την κυβέρνηση πρέπει να πάρουμε την εξουσία".

Απευθυνόμενος δε στο ίδιο ύφος προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρησε “άστοχο” ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου “να βαφτίζεται υπερσυγκέντρωση εξουσιών” συμπληρώνοντας: “Και πόσο μάλλον όταν το λέει ένα κόμμα που πέρασε ένα εξάμηνο διαπραγμάτευσης μη γνωρίζοντας ο πρωθυπουργός τι έπραττε ο υπουργός Οικονομικών.” Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος “αποτελεί νίκη του πολιτικού πολιτισμού” σημειώνοντας ότι “θα ενσωματώνεται κάθε γόνιμη άποψη”!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας... έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τους υπουργούς του, σημείωσε ότι “σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται υπηρεσιακός γ.γ. που επιλέγεται από ΑΣΕΠ και προέρχεται από τη δημόσια διοίκηση. Ο γενικός διευθυντής αποκτά δικαίωμα υπογραφής. Πρόσθεσε δε ότι «τα υπουργεία αντί να δρουν ως ξεχωριστά φέουδα εντάσσουν τις ενέργειές τους σε έναν κοινό προγραμματισμό, ενώ "το έργο των υπουργών παρακολουθείται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα, το 'ΜΑΖΙ'».

Μείωση μετακλητών με πλαστά στοιχεία

Αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι “συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%. Οι 161 μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Δεν μπορεί να μιλάει για αύξηση μετακλητών ένα κόμμα που αύξησε τους υπαλλήλους», παρακάμπτοντας το γεγονός ότι μέχρι το 2015, στην απογραφή των μετακλητών, δεν καταγράφονταν ειδικοί σύμβουλοι και επιστημονικοί συνεργάτες, εκτός από τους μετακλητούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε, στο όνομα της... αποκομματικοποίησης, διερωτήθηκε: “Πόσο ανεξάρτητα έδρασαν σώματα ελέγχου που είχαν μετακλητό γραμματέα διορισμένο γενικό γραμματέα;» συμπληρώνοντας ότι “επιτέλους αποκτούμε μια ενιαία αρχή διαφάνειας. Και ο επικεφαλής της αρχής θα επιλέγεται από ανεξάρτητο διαγωνισμό”.

Στην Αθήνα τα πλεονάσματα

“Θα συζητηθούν όλα τα θέματα, διμερή και ευρωπαϊκά, και το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο” σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου, χωρίς να αναφερθεί στο ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL