Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
"Θέλετε πανεπιστήμια με ιδεολογική αποστείρωση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Θέλετε πανεπιστήμια με ιδεολογική αποστείρωση"

«Δεν σας νοιάζει ούτε η νομιμότητα, ούτε τα κακουργήματα, ούτε η παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ, ο λόγος σας είναι η βαθιά νεοφιλελεύθερη εμμονή σας» υπογράμμισε ο Παύλος Πολάκης αναφερόμενος στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με διάταξη του πολυνομοσχεδίου - «σκούπα» που συζητείται στις επιτροπές της Βουλής.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι το Πανεπιστήμιο που και οι Γερμανοί κατακτητές σεβάστηκαν «είναι ο χώρος όπου επωάζονται οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης». «Αυτό δεν θέλετε, αυτό πολεμάτε, θέλετε πανεπιστήμια με μία ιδεολογική αποστείρωση» τόνισε προειδοποιώντας ότι «οι ιδέες δεν είναι κάτι που νικιέται με νόμους».

Μάλιστα θύμισε ότι «το μισό πολιτικό προσωπικό που είναι εδώ μέσα έχει παραχθεί επειδή υπήρχε το άσυλο στα ελληνικά πανεπιστήμια» εκτιμώντας ότι το κίνητρο της κυβέρνησης δεν είναι τα περιστατικά παρανομιών στα πανεπιστήμια, όπως το παρεμπόριο στην ΑΣΟΕΕ, αλλά κάτι σημαντικότερο. «Σας νοιάζει μία κατάληψη που θα γίνει σε μία σχολή γιατί αύριο - μεθαύριο μπορεί να φέρετε κάποια μέτρα εναντίον, αυτό το βαφτίζετε παρανομία για να το χτυπήσετε, για να μπει η αστυνομία» υπογράμμισε.

Ν. Κεραμέως: Αστυνομία και Πυροσβεστική

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου... «ενίσχυση των ακαδημαϊκών ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο, ενίσχυση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών». Επαναλαμβάνοντας την γνωστή τερατολογία για «άσυλο ανομίας και παραβατικότητας», υποστήριξε ότι «προβλέπουμε ότι εντός των χώρων των ΑΕΙ οι αρμόδιες αρχές, δηλαδή η Αστυνομία, η Εισαγγελία, η Πυροσβεστική, ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων». Η Ν. Κεραμέως επικαλέστηκε ακόμα τη στήριξη της ΠΟΣΔΕΠ, όπως και πολλών πρυτάνεων, στη ρύθμιση.

Επιφυλάξεις από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Επιφυλακτική για τη διατύπωση της ρύθμισης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου εμφανίστηκε η εισηγήτρια του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ευαγγελία Λιακούλη. «Το αξίωμα 'νόμος και τάξη', το οποίο προβάλλετε από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής σας, όσο δεν πάει επικοινωνιακά, δεν αποτελεί για μας κανένα εχέγγυο νομοθέτησης πια» σχολίασε προειδοποιώντας ότι «κανείς δεν διασφαλίζει πως με τη δική σας νομοτεχνική διατύπωση δεν θα φτάσουμε στην εντελώς αντίθετη πλευρά της άκρατης αστυνομοκρατίας εντός του χώρου του Πανεπιστημίου στο όνομα της προληπτικής αστυνομικής δράσης».

Η Ευ. Λιακούλη πρότεινε να υιοθετηθεί νέα διατύπωση για τη διάταξη για την επέμβαση των αρχών στα πανεπιστήμια, ώστε «όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις να εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των ΑΕΙ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οποιουδήποτε οργάνου ΑΕΙ».

Την επαναφορά της διάταξης του Νόμου Διαμαντοπούλου για το άσυλο πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προειδοποιώντας ότι το ζήτημα της ανομίας στα πανεπιστήμια δεν θα λυθεί χωρίς ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, των αστυνομικών αρχών και των πανεπιστημιακών αρχών.

Οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

«Είστε αλλεργικοί στο γεγονός ότι το άσυλο είναι ζυμωμένο με τους αγώνες για δικαιώματα» τόνισε η αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη. Στην έλλειψη «σε εκκωφαντικό βαθμό» επιστημονικών στοιχείων που να δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια όταν καταργήθηκε το άσυλο με τον Νόμο Διαμαντοπούλου και αύξησή της μετά την επαναφορά του αναφέρθηκε η Μπέτυ Σκούφα.

«Δεν είναι προβληματικό όπως λειτουργεί το πολιτικό μας σύστημα για να εξαφανίσει κάθε είδος προστασίας από το πανεπιστημιακό άσυλο που τόσοι αγώνες έχουν γίνει για να κατακτηθεί στην πράξη;» αναρωτήθηκε ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Σπύρος Λάππας αναφέρθηκε στην κατάργηση σοβαρών σωφρονιστικών θεσμών που εφαρμόζονται παντού στην Ευρώπη, όπως η κοινωφελής εργασία.

«Παρουσιάζετε το υπάρχον σαν νέο, το δικό σας νέο, με τις δικές σας επιπλέον παρεμβάσεις. Αυτές οι παρεμβάσεις θα είναι ένας ολοκληρωτισμός νέου ψηφιακού τύπου για τον ασφυκτικό έλεγχο των πάντων, ακόμα και των υπουργών σας» σχολίασε ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριος Κάτσης. Ανησυχίες για αλλαγές που οδηγούν σε «κομματικοποίηση» των πολιτιστικών οργανισμών και «άκρατη εμπορευματοποίηση των μουσείων» εξέφρασαν ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος και η Κυριακή Μάλαμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL