Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Σήμερα η ψηφοφορία για το "επιτελικό κράτος" - Μ. Ξενογιαννακοπούλου: "Οι θεσμοί, αν δεν ελέγχονται, καταργούνται. Οι διαδικασίες, αν βάζουμε θεσμικά όρια, καταστρατηγούνται" * Κριτική της αντιπολίτευσης στην υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον πρωθυπουργό / Χρ. Σπίρτζης: Σκληρή κομματικοποίηση υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Κ. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα η ψηφοφορία για το "επιτελικό κράτος" - Μ. Ξενογιαννακοπούλου: "Οι θεσμοί, αν δεν ελέγχονται, καταργούνται. Οι διαδικασίες, αν βάζουμε θεσμικά όρια, καταστρατηγούνται" * Κριτική της αντιπολίτευσης στην υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον πρωθυπουργό / Χρ. Σπίρτζης: Σκληρή κομματικοποίηση υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Κ. Μητσοτάκη

«Επιχειρείτε σκληρή κομματικοποίηση του κράτους, όχι απλώς την παλινόρθωση του «Κράτους της Δεξιάς» αλλά την οικοδόμηση ενός κομματικού μηχανισμού υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για το "επιτελικό κράτος". Το νομοσχέδιο δέχτηκε πυρά από την αντιπολίτευση, κυρίως σε σχέση με τις διατάξεις για την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Πρωθυπουργικό Γραφείο. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να τοποθετηθεί σήμερα, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες.

Ο Χρ. Σπίρτζης σημείωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να προωθήσει τη διαφάνεια και την αποκομματικοποίηση στην δημόσια διοίκηση και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αλλά η δημιουργία ενός «πρωθυπουργικού κομματικού κράτους». Ο Χρ. Σπίρτζης επέκρινε τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σημειώνοντας ότι ο μόνος στόχος της δημιουργίας της είναι να καθαιρεθεί η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.

Όσον αφορά τους μετακλητούς υπαλλήλους, ο Χρ. Σπίρτζης παρατήρησε δηκτικά ότι όλοι θυμούνται τι έλεγε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση για το θέμα παρατηρώντας ότι ως κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση των αμοιβών τους, μείωση των προσόντων τους και άμβλυνση των ασυμβίβαστών τους. Ο Χρ. Σπίρτζης θύμισε επίσης ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει... από την Κω για την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου «όποιος δεν είναι δικός μας θα ελέγχεται, όποιος δεν είναι ή θα ελέγχεται ή θα απαλλάσσεται».

"Εγώ 12 μετακλητούς, 53 ο Μητσοτάκης"

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε έρχεται να φέρει ρυθμίσεις οι οποίες οδηγούν σε υπερσυγκέντρωση και κομματικό έλεγχο των κρατικών δομών και της δημόσιας διοίκησης» σημείωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρατηρώντας ότι «οι θεσμοί, αν δεν ελέγχονται, καταργούνται. Οι διαδικασίες, αν βάζουμε θεσμικά όρια, καταστρατηγούνται. Αν οι συσχετισμοί δεν είναι ευνοϊκοί, ερχόμαστε και κάνουμε νομοθετικές παρεμβάσεις». Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου θύμισε επίσης ότι η ίδια ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 12 μετακλητούς, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης 53!

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας «γίνεται πρωτίστως για να καταργήσετε τον θεσμό του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που ξέρετε ότι μάλιστα αυτή την περίοδο έχει και πολύ σοβαρές υποθέσεις τις οποίες εξετάζει». Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου προκάλεσε την κυβέρνηση, αν δεν έχει κρυφή ατζέντα, να αλλάξει την διαδικασία επιλογής των μελών της Αρχής ώστε να ανταποκρίνεται στον τρόπο που επιλέγονται τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών.

"Πατερναλισμό" είδε ο Γ. Γεραπετρίτης...

«Καμία υπερσυγκέντρωση δεν υφίσταται, καμία αποψίλωση των κυβερνητικών δομών. Καμία απολύτως αρμοδιότητα δεν αφαιρείται από υπουργό» υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Επιχειρώντας να απαντήσει στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο Γ. Γεραπετρίτης ισχυρίστηκε ότι οι αναφορές του στη στήριξη της Ν.Δ. από τα περισσότερα ΜΜΕ «συνιστά αθέμιτο πατερναλισμό που υποβαθμίζει τον λαό». Ο Γ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πλήρης καταγραφή των μετακλητών υπαλλήλων, οι οποίοι μειώνονται από 770 σε 695.

Χ. Καστανίδης: Διευθετήσεις κορυφής

Ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρης Καστανίδης σχολίασε ότι "επιτελικό κράτος" δεν αποτελούν οι «διευθετήσεις κορυφής», αλλά το πέρασμα αρμοδιοτήτων στις αποκεντρωμένες δομές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Χ. Καστανίδης επέκρινε την ενίσχυση του πρωθυπουργοκεντρικού συστήματος με την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στον πρωθυπουργό. Σε σχέση με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ο Χ. Καστανίδης μίλησε για «σωστό βήμα», που όμως «υπονομεύεται» από τον τρόπο επιλογής των προσώπων που θα την στελεχώσουν, που διαφέρει από τη συνήθη διαδικασία επιλογής μελών των Ανεξάρτητων Αρχών.

«Όλη αυτή η υπερσυγκέντρωση όλων των εξουσιών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού δείχνει ή ότι έχετε μια φοβία δικαιολογημένη για το βαθύ κράτος ή ότι δεν είστε ικανοί να καταλάβετε πως η αξιοκρατία είναι το υπ’ αριθμόν ένα στοιχείο που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα» σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Στο όνομα του «επιτελικού κράτους» δημιουργείται «ένα μεγαλύτερο, λιγότερο λειτουργικό και αυταρχικό κράτος» παρατήρησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε πρώτος το ΣΔΟΕ υπακούοντας την τρόικα.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το "επιτελικό κράτος" αποτελούν υποδείξεις της Ε.Ε., της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ, «προκειμένου να καταστούν εγχειρίδιο για την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου», σχολίασε ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ.

Αήθης επίθεση Γεωργιάδη κατά Τσίπρα - Σπίρτζη

«Ήρθατε να δώσετε εξετάσεις στα συμφέροντα που θέλουν να σταματήσουν την επένδυση» ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Άδωνις Γεωργιάδης προσπαθώντας να απαντήσει στα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας για την τροπολογία για το Ελληνικό. Ο Άδ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι «κατηγορίες μπορεί να κάνει κάποιος και όταν προσπαθεί να σταματήσει μια τέτοια επένδυση», υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία για το Ελληνικό δεν ευνόησε τον επενδυτή. Ο Άδ. Γεωργιάδης είχε αντιπαράθεση και με τον Χρ. Σπίρτζη αφήνοντας αβάσιμα, όπως πάντα, υπονοούμενα για την τροπολογία για το Θριάσιο, που ελέγχεται από τα ευρωπαϊκά όργανα.

"Όχι" Βούτση στην επιχείρηση "εθνικοφρονικής ηγεμονίας"

«Εν έτει 2021 και βλέποντας προς τα μπροστά, μετά τη δεκαετή κρίση, μιλάμε περί ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και ενιαίου εθνικού αφηγήματος;» αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επικρίνοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το "επιτελικό κράτος" που αφορούν τη διοργάνωση των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι και μέσω του συντηρητικού Τύπου έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις για αυτήν την οπτική τονίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι να ενθαρρυνθεί η ιστορική κοινότητα, που είναι πολυφωνική και πολυπρισματική».

«Μην επιχειρήσουμε πάνω σ’ αυτό το ζήτημα να υπάρξει εθνικοφρονική υπεροχή και ηγεμονία» κάλεσε ο Ν. Βούτσης σχολιάζοντας ότι «πρέπει να γίνει αυτή η συνολική προσπάθεια για να υπάρξει ένας ιστορικός αναστοχασμός και μια προσπάθεια εθνικής αυτοσυνείδησης με σύγχρονους όρους μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και όχι μόνο, για να δοθεί αποτελεσματικά η αέναη μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη, διότι δεν υπάρχει μια ανάγνωση». Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι στόχος της επίμαχης διάταξης είναι «η προβολή που θα γίνεται της Ελλάδας να είναι με τρόπο ενιαίο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL