Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Αλ.Τσίπρας: Το μόνο έτοιμο σχέδιο σας ήταν αυτό της άλωσης του κράτους (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ.Τσίπρας: Το μόνο έτοιμο σχέδιο σας ήταν αυτό της άλωσης του κράτους (Video)

«Γινόμαστε μάρτυρες ενός νομοσχεδίου εναντίον της κοινής λογικής», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «επιτελικό κράτος».

Ο ίδιος, έκανε λόγο για ένα πρωθυπουργικό γραφείο Λεβιάθαν με αφορμή την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο γραφείο του Κ.Μητσοτάκη προσθέτοντας ότι «αποδεικνύεται ότι το μόνο σχέδιο που είχατε έτοιμο, ήταν το σχέδιο για την άλωση του κράτους».

https://www.youtube.com/embed/nFXXZwtYpuw

«Στην προσπάθειά σας να στήσετε ένα αυστηρά κεντρικά ελεγχόμενο και βαθιά κομματικό κράτος είχατε κάνει σοβαρή προετοιμασία», πρόσθεσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι «το σχέδιο σας είναι ψέματα, fake news, παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση και έφοδος στο κράτος και τους θεσμούς».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι οι πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι τόσο καλά προετοιμασμένες που θα τις ζήλευαν κυβερνήσεις τύπου Όρμπαν στη Ουγγαρία και του Μπολσονάρο στην στη Βραζιλία.

Σε σχέση με τον επικεφαλής της ΕΥΠ, και το αν διαθέτει πτυχίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «συνήθως σε αυτές τις ευαίσθητες θεσμικά θέσεις τοποθετούνται γνωστά πρόσωπα στην κοινωνία για έχουν θεσμικό κύρος», ενώ τόνισε ότι «η ΕΥΠ δεν είναι εταιρία σεκιούριτι».

Παράλληλα σχετικά με τον διορισμό τριών υποδιοικητών στην ΕΥΠ, ο Αλ.Τσίπρας σημείωσε ότι ο νόμος λέει ρητά ότι μπορούν να υπάρχουν μέχρι δύο. «Οι νόμοι είναι για να τηρούνται και όχι αν οι επιδιώξεις μας είναι αντίθετες στους νόμους τόσο το χειρότερο για τους νόμους».

Επιπρόσθετα, ο ίδιος για την επένδυση στο Ελληνικό τόνισε ότι «τοποθετήσατε άνθρωπο της Lamda Development να χειριστεί την υπόθεση του ελληνικού και στη συνέχεια, κατ' εντολή της εταιρίας φέρατε τροπολογία για αλλαγή των όρων δόμησης».

«Εμείς ξεμπλοκάραμε το πρότζεκτ του ελληνικού, προχωρήσαμε με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και στο περιβάλλον. Θα βάλετε τους ουρανοξύστες στη θάλασσα;», σημείωσε ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «όσα χατίρια και να κάνετε στον επενδυτή αν δεν έχει λεφτά δε θα κάνει καμία επένδυση».

Ακόμα συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αλ.Τσίπρας σημείωσε ότι «ενώ λέγατε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα, οι μόνες που ξεκίνησαν είναι οι χαριστικές τροπολογίες και καμία άλλη».

Όσον αφορά, στον γενικό γραμματέα Τουρισμού, Κωνσταντίνο Λούλη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «έγραψε βιβλίο το 2015 υμνώντας τη δικτατορία των συνταγματαρχών και αντί να το αποπέμψετε οδηγήσατε σε παραίτηση τον επικεφαλής του ΕΟΤ. Αλλά βέβαια ο ταμίας του ιδρύματος Μητσοτάκη δεν αποπέμπεται έτσι εύκολα».

Αναφερόμενος στα «ψέμματα της ΝΔ», όπως είπε ο Αλ.Τσίπρας σημείωσε ότι «είπατε ότι αποφυλακίστηκε ο δολοφόνος του ΑΛ.Γρογορόπουλου λόγω νέου ποινικού κώδικα, είπατε επίσης ότι ο κ. Φλώρος, συνεργάτης του νέου διευθυντή του Μεγάρου Μαξίμου κ. Δημητριάδη αποφυλακίστηκε λόγω του νέου ποινικού κώδικα».

Ακόμα, αναφερόμενος τους μετακλητούς υπαλλήλους έκανε λόγο για «μία σοβαρή μείωση» σε αυτούς καθώς «από 4 τους κάνατε 8. Το ψέμα και οι συκοφαντία έχουν κοντά ποδάρια».

«Ότι δεν μπορεί να ελέγξει ο κ. Μητσοτάκης το καταργεί και το επανασυστήνει. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να ελέγξετε τη δημόσια διοίκηση. Για αυτό καταργείται τη θέση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης», τόνισε ο Αλ.Τσίπρας.

Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν συμπληρώθηκε ούτε ένας μήνας από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και γινόμαστε μάρτυρες, όλοι μας, στην υλοποίηση ενός σχεδίου που βάλλει ευθέως εναντίον των δημοκρατικών θεσμών, αλλά θα έλεγα ότι βάλλει ευθέως και εναντίον της κοινής λογικής.

Θα περίμενε κανείς από μια νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση να κάνει χρήση του πολιτικού κεφαλαίου που διαθέτει, αλλά να κάνει χρήση και της ιδιαίτερης συγκυρίας στην οποία βρισκόμαστε, καθώς η χώρα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων έχει μπροστά της ένα καθαρό πεδίο και άρα, αξιοποιώντας αυτό το momentum, θα περίμενε κανείς από την νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση να προχωρήσει μπροστά το δικό της σχέδιο που μας έλεγε όλα αυτά τα χρόνια ότι έχει, διαθέτει και είναι διαφορετικό και είναι εναλλακτικό για την οικονομία, για την αναπτυξιακή προοπτική, για τη φορολογία.

Ζητάγατε επί τριάμισι ολόκληρα χρόνια εκλογές διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό ότι είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε διαφορετικά. Και άρα, όλοι περιμέναμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την οικονομία, την ανάπτυξη, τη φορολογία.

Από τις τρεις πρώτες βδομάδες αποδεικνύεται ότι το μόνο σχέδιο που πράγματι είχατε έτοιμο ήταν το σχέδιό σας για την άλωση του κράτους. Το σχέδιο σας για την οικονομία εξαντλήθηκε στα χατίρια σας στον κ. Λάτση για το Ελληνικό και σε 205 εκατομμύρια όλα κι όλα επιπλέον μειώσεις σε αυτές που η δική μας Κυβέρνηση είχε ήδη δρομολογήσει για τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα επιπλέον μειώσεις που αφορούν στα μεγάλα βαλάντια.

Το θαύμα, λοιπόν, αυτό ήταν όλο κι όλο, τα 205 εκατομμύρια, το θαύμα για το οποίο χύθηκαν τόνοι μελανιού προεκλογικά. Αυτή ήταν η μεγάλη σας ετοιμότητα να αλλάξετε τη φορολογική και οικονομική πολιτική.

Καμία διαπραγμάτευση, κανένα σχέδιο για μείωση πλεονασμάτων, μόνο αυτά τα 205 εκατομμύρια, ενώ εμείς από τον Σεπτέμβρη του 2018, δηλαδή μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είχαμε φέρει και είχαμε ψηφίσει –μαζί σας, είναι η αλήθεια, γιατί κι εσείς το ψηφίσατε στη Βουλή- πάνω από 3 δισεκατομμύρια μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης, χωρίς να υπολογίζω τη μη εφαρμογή μειώσεων και περικοπών των συντάξεων, του αφορολογήτου κ.λπ.

Το σημαντικότερο είναι ότι μόνοι σας απορρίψατε το σχέδιο που είχαμε καταθέσει στους θεσμούς, μόνοι σας, πριν σας το ζητήσουν, πριν σας το απορρίψουν αυτοί -αν το απέρριπταν- που προέβλεπε τη μείωση των πλεονασμάτων κατά 1% από το 2020 και μετά. Βεβαίως, αυτή θα είναι και η αιτία που θα αναγκαστείτε στον επόμενο Προϋπολογισμό να φέρετε μέτρα λιτότητας. Να δούμε εκεί πόσο έτοιμοι θα είστε.

Όμως, για να είμαι δίκαιος μαζί σας, στην προσπάθειά σας να στήσετε ένα αυστηρά ελεγχόμενο, κεντρικά ελεγχόμενο και βαθιά κομματικό κράτος, είχατε κάνει μια σοβαρή προετοιμασία, τόση προετοιμασία που οι πρώτες νομοθετικές σας παρεμβάσεις, είναι νομοθετικές παρεμβάσεις που συγκεντρώνουν υπερεξουσίες, που μετατρέπουν το πρωθυπουργικό γραφείο σε «Λεβιάθαν» με στρατιές μετακλητών, που τοποθετούν κομματικούς επιτετραμμένους στα Υπουργεία, καταργώντας την επιλογή Γραμματέων στα Υπουργεία μέσω ΑΣΕΠ, που υποβαθμίζουν ελεγκτικά σώματα και καταργούν πλήρως τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που λειτουργούσε απρόσκοπτα με τους δημόσιους Επιθεωρητές επί πάρα πολλά χρόνια.

Είναι νομοθετικές παρεμβάσεις που παρεμβαίνουν ευθέως και απροκάλυπτα στην Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού και μάλιστα την ώρα που πολύ σοβαρές υποθέσεις παράνομων καρτέλ βρίσκονται στο πεδίο της διερεύνησής της.

Οι πρώτες σας νομοθετικές παρεμβάσεις, λοιπόν, πράγματι είναι τόσο καλά προετοιμασμένες που θα τις ζήλευε ακόμη και η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, μπορεί και η κυβέρνηση Μπολσονάρο στη Βραζιλία, αν λάβουμε υπόψη μας τους υμνητές της χούντας, της δικτατορίας που έχετε συμπεριλάβει, που έχετε διορίσει σε κυβερνητικές θέσεις.

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τι έχετε κάνει σε λίγες μόνο μέρες. Διορίσατε ως επικεφαλής της ΕΥΠ έναν κύριο που δεν τον γνωρίζει κανείς. Δεν έχει κανένα βιογραφικό. Το κρύβετε τόσο καιρό το βιογραφικό. Ελπίζω να το δώσετε στη δημοσιότητα. Κάποια στιγμή φαντάζομαι ότι θα το δώσετε. Δεν ξέρω αν έχει ή δεν έχει πτυχίο ΑΕΙ. Τώρα με ενημέρωσαν ότι πριν από λίγο δώσατε στη δημοσιότητα το βιογραφικό του.

Δύο εβδομάδες χωρίς να έχει βιογραφικό. Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο και δεν θέλω να τοποθετηθώ για έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζω, ειλικρινά το λέω. Ωστόσο, αυτό που μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση είναι ότι συνήθως σ’ αυτές τις θέσεις, τις ευαίσθητες θεσμικά θέσεις, τοποθετούνται πρόσωπα γνωστά στην κοινωνία, για να έχουν ένα θεσμικό κύρος. Εσείς τοποθετείτε έναν άνθρωπο του οποίου η περγαμηνή είναι ότι υπήρξε σε εταιρεία σεκιούριτι. Η ΕΥΠ, όμως, δεν είναι Group 4. Η ΕΥΠ δεν είναι ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι.

Ο νόμος, λοιπόν, λέει ρητά ότι πρέπει να έχει πτυχίο ΑΕΙ. Θα το δούμε αυτό. Ο νόμος λέει ρητά ότι μέχρι δύο υποδιοικητές μπορούν να μπουν στην ΕΥΠ. Εσείς ορίσατε τρεις.

Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο εγώ ήμουν πρωθυπουργός, είχα δώσει εντολή στον κ. Ρουμπάτη να ενημερώνει διεξοδικά για τα μεγάλα, τα κρίσιμα ζητήματα τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, το οποίο παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όταν συνάντησε για να ευχαριστήσει τον κ. Ρουμπάτη την προηγούμενη εβδομάδα στο Μαξίμου. Τεσσεράμισι χρόνια δεν υπήρξε, όχι υποψία, αλλά ούτε ίχνος αντιθεσμικής συμπεριφοράς από την πλευρά μας σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί. Τα πρώτα δείγματα γραφής, όμως, δεν είναι ενθαρρυντικά. Εν τοιαύτη περιπτώσει οι νόμοι είναι για να τηρούνται και όχι αν οι επιδιώξεις μας είναι σε αντίθεση με τους νόμους, τόσο το χειρότερο για τους νόμους.

Τοποθετήσατε Γενικό Γραμματέα Τουρισμού τον κ. Λούλη, ο οποίος έγραψε βιβλίο, προσέξτε, όχι μετά τη Μεταπολίτευση, όχι τη δεκαετία του ’80, αλλά το 2015 για να υμνήσει τη δικτατορία των Συνταγματαρχών. Αντί να αποπέμψετε από την Κυβέρνηση, όταν ανεδείχθη το ζήτημα, τον υμνητή της Χούντας, οδηγήσατε σε παραίτηση τον Πρόεδρο του ΕΟΤ. Ο Αρχηγός σας δεν μας έλεγε ότι ήταν ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος;

Γιατί δεν ενοχλείται σήμερα από τον υμνητή της χούντας; Τώρα, επαναλαμβάνω, όχι τότε. Τότε ήταν και ο κ. Βορίδης και άλλα στελέχη σας. Τώρα! Αλλά βέβαια καταλαβαίνουμε όλοι μας το γιατί, διότι δεν αποπέμπεται έτσι εύκολα ο ταμίας του Ιδρύματος Μητσοτάκη. Αυτή είναι η αλήθεια.

Τοποθετήσατε έναν άνθρωπο της αγοράς, με τη μικρή λεπτομέρεια ότι είναι άνθρωπος της Lamda Development, σε θέση Υφυπουργού, να διαχειριστεί την υπόθεση του Ελληνικού. Έγινε μεγάλη φασαρία. Μας είπατε: «Κακώς κάνετε φασαρία. Είναι τεχνοκράτης ο άνθρωπος. Μην ανησυχείτε. Θα είναι ακριβοδίκαιος». Και πριν αλέκτωρ λαλήσει, εσείς φέρατε τροπολογία, κατ’ εντολήν προφανώς της εταιρείας, για αλλαγή των όρων δόμησης στο Ελληνικό. Αυτά δεν γίνονται ούτε σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

Νομίζετε ότι τόσα χρόνια εμείς δεν δεχόμασταν πιέσεις από την εν λόγω εταιρεία να νομοθετήσουμε; Αλλά εμείς ξεμπλοκάραμε όλο το project του Ελληνικού. Βρήκαμε ένα οικόπεδο μόνο και μια σύμβαση. Δεν είχε ούτε δασικούς χάρτες, ούτε οριοθέτηση αιγιαλού, ούτε πρόβλεψη για τα αρχαία. Τίποτα δεν είχε.

Βγάλαμε το Προεδρικό Διάταγμα. Προχωρήσαμε το project, αλλά το προχωρήσαμε με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και στο περιβάλλον. Τώρα εσείς τι ακριβώς κάνετε; Πού θα τους βάλετε τους ουρανοξύστες; Μέσα στη θάλασσα, πάνω στο κύμα; Τι ακριβώς θέλει η εταιρεία και πόσα περισσότερα είστε διατεθειμένοι εσείς να κάνετε για να τη διευκολύνετε; Αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ για αυτό το θέμα θέλω να πω κάτι: Όσα χατίρια και να κάνετε στον επενδυτή, αν δεν έχει λεφτά να επενδύσει, επένδυση δεν θα υπάρξει στο Ελληνικό. Σας το λέω να το γνωρίζετε αυτό.

Σας το λέω να το γνωρίζετε, διότι είχατε βγει προεκλογικά και είπατε ότι την πρώτη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι μπουλντόζες, θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Εγώ μπουλντόζες δεν είδα, ούτε κανείς μας είδε. Και καλά την πρώτη εβδομάδα και καλά τον πρώτο μήνα και καλά το πρώτο τρίμηνο, αλλά να δούμε πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Οι μόνες εργασίες που έχουν ξεκινήσει είναι οι χαριστικές τροπολογίες και όχι όλα τα άλλα, ότι δήθεν εμείς φταίγαμε που δεν προχωρούσε η επένδυση. Εμείς φταίγαμε που δεν προχωρούσαν χατίρια, αλλά η επένδυση προχώρησε χάρη σε εμάς εκεί που προχώρησε. Όλα τα άλλα ήταν ψέματα και παραπληροφόρηση, που άλλωστε είναι το φόρτε σας.

Για να δούμε σε αυτές τις λίγες μέρες τι έχετε σκαρώσει: ότι ο δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποφυλακίστηκε λόγω του Ποινικού Κώδικα και είχε το θράσος αυτό να το πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν το είπε κάποια από τις γνωστές εφημερίδες, τα site που σας στηρίζουν.

Ότι ο κ. Φλώρος -το «κύριος» ίσως να είναι υπερβολή στην τοποθέτηση αυτή- συνεργάτης του νέου διευθυντή του Μεγάρου Μαξίμου, του κ. Δημητριάδη, επίσης αποφυλακίστηκε λόγω του Ποινικού Κώδικα.

Δεύτερο ψέμα ότι δήθεν μειώνετε τους μετακλητούς. Τους μειώνετε, τους κάνετε από τέσσερις, οκτώ. Είναι μια σοβαρή μείωση αυτή για τους μετακλητούς!

Τι κουνάτε το κεφάλι σας, κύριε Υπουργέ; Μην κουνάτε το κεφάλι σας. Θέλουμε μια απάντηση. Τους μειώνετε τους μετακλητούς;

Επίσης, ότι εσείς δήθεν μέσα σε δέκα μέρες διασφαλίσατε πρόσβαση σε εκατόν πενήντα πέντε χιλιάδες παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Η απόφαση υπήρχε ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχε δεσμευτεί το ποσό των 270 εκατομμυρίων στις 30/5 του 2019.

Επίσης, ειπώθηκε ότι κόψατε δήθεν την απόδοση συντάξεων 24.000 ευρώ. Δεν είναι εδώ ο κ. Βρούτσης, αλλά προκαλώ να έρθει σε αυτό το Βήμα εδώ στη Βουλή υπεύθυνα και να πει ένα όνομα, ποιος πήρε σύνταξη 24.000 ευρώ επί των ημερών μας, ένα όνομα να πει, ένα όνομα!

Διότι το ψέμα και η συκοφαντία έχει κοντά ποδάρια, όπως το άλλο ψέμα ότι δήθεν οι εκκρεμείς συντάξεις είναι 450.000, ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία στις 31 Ιουνίου του 2019 όλες μαζί οι εκκρεμότητες για κύριες, επικουρικές και εφάπαξ μαζί δεν ξεπερνούσαν τις 107.000.

Ψέματα, λοιπόν, fake news, παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και έφοδος στο κράτος και τους θεσμούς. Αυτό είναι το σχέδιό σας. Σας θυμίζει κάτι αυτό το σχέδιο, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το πρώτο σκέλος της παραπληροφόρησης, της διαστρέβλωσης, των ψεμάτων;

Εμάς μας θυμίζει καταστάσεις που βλέπουμε να συμβαίνουν και σε άλλες χώρες και της Ευρώπης και του πλανήτη. Δεν είναι πρωτοφανή αυτά τα πράγματα. Ίσως για την Ελλάδα να είναι πρωτοφανή. Ίσως πρωτοφανές να είναι το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο πλέγμα θεσμικών συστημικών μέσων ενημέρωσης προβάλλει διαρκώς αυτές τις διαστρεβλώσεις και δεν υπάρχει αντίλογος.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα ακόμα και από την ονομασία του συνιστά μία θεσμική λαθροχειρία. Βαφτίζετε νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ένα νομοσχέδιο που βάλλει ευθέως ενάντια στο δημοκρατικό έλεγχο και στη διάκριση των εξουσιών. Να το πω πιο απλά.

Μια Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία έχει τεράστια διαφορά από ένα προεδρικό σύστημα. Σήμερα, λοιπόν, έρχεστε και παίζετε με αυτά τα θεσμικά όρια. Και ξέρετε, αυτά τα όρια είναι εκεί για να γίνονται σεβαστά από κάθε πολιτική παράταξη, όχι για να γίνονται λάστιχο κάθε φορά ανάλογα με τον πολιτικό συσχετισμό και τον πολιτικό σχεδιασμό του καθενός.

Τι εισηγείστε, λοιπόν, σήμερα; Προεδρία της Κυβέρνησης με έξι Γενικούς Γραμματείς, τετρακόσιους σαράντα υπαλλήλους που αν δεν κάνω λάθος σήμερα μάθαμε ότι είναι περισσότεροι –πεντακόσιοι τριάντα, αν δεν κάνω λάθος, υπάλληλοι-, εκατό μετακλητούς, απευθείας έλεγχος από τον Πρωθυπουργό της ΕΡΤ, του Αθηναϊκού Πρακτορείου, της ΕΥΠ, της Αρχής Διαφάνειας, ορισμός αρμοδιοτήτων και ευθεία αναφορά στον Πρωθυπουργό, Υφυπουργών, Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της Κυβέρνησης.

Κοιτάξτε. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και προχωρά σε αυτές οι αλλαγές. Φαντάζομαι ότι δεν εμπιστεύεται τόσο πολύ τους ίδιους τους Υπουργούς του, ενδεχομένως και το ίδιο το κόμμα του.

Όμως, κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας πω –μιας και είστε εντός της αιθούσης και χαίρω εκτίμησης προς το πρόσωπό σας- πως παρά το γεγονός ότι εισηγείστε στο νομοσχέδιο την καλή νομοθέτηση, κι εσείς ο ίδιος την πρώτη νομοθέτηση την καταστρατηγήσατε. Τη διαβούλευση την ξεκινήσατε, αφού είχε κατατεθεί ο νόμος.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι αυτού του είδους οι παρεμβάσεις, από τη Μεταπολίτευση και μετά τουλάχιστον, δεν έχουν ξαναγίνει στη χώρα.

Θέλετε βέβαια να το προβάλλετε αυτό το σκληρά συγκεντρωτικό μοντέλο ως μια μεταρρύθμιση στα πρότυπα του πολιτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όμως εκεί, εσείς καλύτερα από μένα θα ξέρετε, μιας και είστε και επιστήμονας, ότι υπάρχουν τα λεγόμενα checks and balances, δηλαδή οι θεσμικές διασφαλίσεις που δεν επιτρέπουν στον Πρόεδρο να γίνει ασύδοτος και να δρα υπεράνω κάθε ελέγχου.

Εσείς εδώ θέλετε τις υπερεξουσίες εις βάρος του δημοκρατικού ελέγχου, εις βάρος τελικά της ίδιας της Βουλής να τις θεσμοθετήσετε χωρίς καμία διαδικασία ελέγχου. Δημιουργείτε ένα κράτος με Υπουργούς –επιτρέψτε μου την έκφραση- ανδρείκελα, χωρίς δυνατότητα να ελέγχουν το Υπουργείο τους, κομματικά στελέχη στα οποία βεβαίως μοιράσατε τα λάφυρα της νίκης –αλλά τη δουλειά θα τη βγάζουν οι υφιστάμενοί τους-, Υφυπουργούς -τεχνοκράτες μεν σ’ αυτή τη φάση- και Γενικούς Γραμματείς, οι οποίοι θα αναφέρονται απευθείας στον Πρωθυπουργό και η Βουλή σε ρόλο διακοσμητικό. Για να είμαστε ειλικρινείς ήταν και στην προηγούμενη θητεία της Κυβέρνησης Σαμαρά. Εκεί κι αν ήταν διακοσμητικός ο ρόλος της Βουλής.

Το αστείο όμως σ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι όλα αυτά επιχειρείτε να τα προωθήσετε και με το περιτύλιγμα του φιλελευθερισμού.

Επιχειρείτε, λοιπόν, να τα παρουσιάσετε όλα αυτά με το περιτύλιγμα του φιλελευθερισμού, ενώ έχετε μαζέψει στην Κυβέρνησή σας όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Τι φιλελευθερισμός είναι αυτός;

Υπουργοί σας κατηγορούν ως ψυχικά νοσούντες αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Έχετε ανασύρει κάθε αναχρονιστική αντίληψη για τον ρόλο της γυναίκας, της οικογένειας, της Εκκλησίας, της τάξης και της ασφάλειας. Φέρνετε νόμους επαναθεμελίωσης του πιο σκληρού, στενά κομματικού και συγκεντρωτικού κράτους και από πάνω μας παριστάνετε και τους φιλελεύθερους.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι, ακόμα κι έτσι, αυτό που συζητάμε σήμερα δεν πρόκειται να πετύχει ούτε τον σκοπό για τον οποίο συντάχθηκε. Αντιθέτως, μόνο πρόσθετα γραφειοκρατικά και δημοσιονομικά βάρη θα φέρει.

Για τα γραφειοκρατικά θα σας αφήσω να το διαπιστώσετε μόνοι σας μόλις παρέλθουν λίγοι μήνες. Για τα δημοσιονομικά όμως θα πω πως σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μόνο από τη σύσταση και λειτουργία της Προεδρίας της Κυβέρνησης προκύπτει ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού ύψους τουλάχιστον 2.271.000 ευρώ.

Όταν ήμουν εγώ Πρωθυπουργός, στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού προβλεπόταν η λειτουργία δέκα γραφείων. Αλλά κάθε μέρα τα γνωστά «παπαγαλάκια» μιλούσαν για υπερβολικό αριθμό μετακλητών, για υπερβολικές δαπάνες κ.λπ. Με το εν λόγω νομοσχέδιο μόνο στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού προβλέπεται η λειτουργία έντεκα γραφείων, μιας Γενικής Διεύθυνσης, τριών Διευθύνσεων και ενός Τμήματος. Αυτομάτως, δηλαδή, έχουμε αύξηση των θέσεων ευθύνης και των αντίστοιχων επιδομάτων πάνω από 50%.

Τα δέκα γραφεία που είχα εγώ στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού τότε ήταν πάρα πολλά και για την κριτική που έκανε η Αντιπολίτευση τότε και η μεγαλύτερη μερίδα των μέσων ενημέρωσης. Τώρα οι δεκαέξι μονάδες μόνο στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού είναι μια χαρά. Δεν τρέχει τίποτα.

Η υπερδομή με τα πεντακόσια τριάντα άτομα, εκ των οποίων οι εκατό είναι μετακλητοί -οι οποίοι μάλιστα θα λαμβάνουν αυξημένες αποδοχές- τώρα είναι μια χαρά! Οι έξι Γενικές Γραμματείες που θα λειτουργούν στην Προεδρία της Κυβέρνησης συν τις υπόλοιπες δομές που προανέφερα, τώρα εντάσσονται στο πλαίσιο της χρηστής διακυβέρνησης.

Όταν συστήναμε κάποιες απολύτως αναγκαίες Ειδικές Γραμματείες για να στηρίξουμε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους, μας κατηγορούσατε για μεγάλες σπατάλες. Τώρα που συστήνετε ολόκληρη Ειδική Γραμματεία μόνο και μόνο για να διαχειρίζεται ένα πληροφοριακό σύστημα που υποτίθεται ότι θα παρακολουθεί το κυβερνητικό σας έργο, όλα είναι καλώς καμωμένα!

Γιατί τα λέω αυτά; Τα λέω αυτά για να φανεί η υποκρισία του πολιτικού λόγου, αλλά και των μέσων ενημέρωσης ή καλύτερα μέσων παραπληροφόρησης στη χώρα μας.

Βεβαίως, όμως, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ο Παύλος Πολάκης παρουσίασε αναλυτικά απ’ αυτό εδώ το Βήμα τον κατάλογο με τα είκοσι ένα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το πώς έφευγε το δημόσιο χρήμα για να γίνεται pay roll σε δημοσιογράφους, σε εκδότες, σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, είδα μεγάλη αμηχανία στο ακροατήριο και τσιμουδιά σε όλα τα δελτία των ειδήσεων. Δεν είδα να το προβάλλουν. Ακόμη και στην ΕΡΤ προβλήθηκε στο δελτίο των 15.00 και στις 21.00 –έπεσε σύρμα φαίνεται- το μόνο που παίχτηκε ήταν οι μαντινάδες του Πολάκη. Αυτό ήταν το πιο κρίσιμο στοιχείο!

Εσείς ειδικά (σ.σ. απευθύνεται στον Δ. Μαρκόπουλο) που έχετε διδακτορικό στην παραπληροφόρηση από την φυλλάδα αυτή που καθημερινά παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό, δεν πρέπει να μιλάτε!

Είχατε κάνει από την εφημερίδα στην οποία εργαζόσασταν κεντρικό θέμα τους μετακλητούς στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα που τους διπλασιάζετε αυτούς τους μετακλητούς, προχθές που ο Πολάκης ήρθε σε αυτό εδώ το Βήμα και ανέδειξε είκοσι ένα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, το μόνο με το οποίο ασχοληθήκατε ήταν ότι στο καφενείο της Βουλής κάπνιζαν και είχαν τσιγάρα στα τασάκια.

Όμως, ο ελληνικός λαός θα βγάλει τα συμπεράσματά του πολύ γρήγορα. Και ξέρετε κάτι; Μην αισθάνεστε ότι είστε πανίσχυροι επειδή κατά έναν πρωτοφανή τρόπο για τα σύγχρονα μεταπολιτευτικά δεδομένα δεν υπάρχει αντίλογος σήμερα στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, αλλά υπάρχει μονόλογος. Και αυτή ήταν και η βασική αιτία για την οποία βρίσκεστε σήμερα στα κυβερνητικά έδρανα.

Όμως, μην αισθάνεστε πανίσχυροι γι’ αυτό, γιατί δεν ζούμε στην εποχή που υμνεί ο Γενικός Γραμματέας του τουρισμού. Ζούμε στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και του ίντερνετ. Δεν ζούμε στην εποχή της ΥΕΝΕΔ, ακόμα και όταν ταυτίζεται στην ίδια συχνότητα της υμνολογίας για το κυβερνητικό έργο και η δημόσια και η ιδιωτική σφαίρα των μέσων ενημέρωσης. Σήμερα ζούμε στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, στην εποχή που τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί.

Και όσο και αν προσπαθείτε να παραποιείτε την πραγματικότητα, να το ξέρετε ότι η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και ότι η πραγματικότητα εκδικείται. Το ψέμα, η παραπληροφόρηση, τα fake news έχουν κοντά ποδάρια! Θυμηθείτε το αυτό, ότι κάποια στιγμή θα σας γυρίσει μπούμερανγκ όλο αυτό το οργουελικό τοπίο που έχει στηθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κλείνω την παρένθεση. Πάμε παρακάτω.

Θεσπίζετε, λοιπόν, τον θεσμό του Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα, δήθεν σε μια προσπάθεια αποκομματικοποίησης της διοίκησης. Στην πραγματικότητα επιχειρείτε να αποπροσανατολίσετε την κοινή γνώμη, σε σχέση με την απαράδεκτη κατάργηση των εμβληματικών διατάξεων του ν. 4369/2016 περί αποκομματικοποίησης της διοίκησης. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι οι αρμοδιότητες του Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα περιορίζονται αποκλειστικά στα αμιγώς διοικητικά και οικονομικά θέματα του κάθε Υπουργείου.

Με άλλα λόγια, ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας θα έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με αυτές του σημερινού Γενικού Διευθυντή Διοικητικού Οικονομικού. Η επιλογή σας εδώ είναι ξεκάθαρη. Αντί για αξιοκρατική στελέχωση των επιτελικών θέσεων του Δημοσίου από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, εσείς επιλέγετε την άλωση του κρατικού μηχανισμού με στελέχη από το μητρώο κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, επιχειρείτε να ρυθμίσετε τα θέματα που αφορούν τα ιδιαίτερα γραφεία, όπως ονομάζετε τα υπάρχοντα πολιτικά γραφεία των μελών της Κυβέρνησης, Υφυπουργών, Γενικών και Ειδικών Γραμματέων.

Όμως, οι συγκεκριμένες διατάξεις –θυμηθείτε το!- θα είναι το πολιτικό σας Βατερλό. Επί τεσσεράμισι χρόνια λαϊκίζατε ασύστολα για το θέμα των μετακλητών και ας ήμασταν εμείς αυτοί που προχωρήσαμε σε περιορισμό του συνολικού αριθμού των μετακλητών και ας ήμασταν εμείς αυτοί που προχωρήσαμε σε μείωση και εξορθολογισμό των αποδοχών τους μέσω της ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Έρχεστε, λοιπόν, σήμερα και τι κάνετε; Με το καλημέρα συστήνετε επτακόσιες θέσεις μετακλητών και μάλιστα με αυξημένες αποδοχές.

Συγκεκριμένα, με βάση τις σημερινές προβλέψεις του μισθολογίου, μόνο οι ειδικοί επιστημονικοί σύμβουλοι και συνεργάτες κατατάσσονταν μέχρι σήμερα σε προχωρημένα μισθολογικά κλιμάκια. Με τις προτεινόμενες διατάξεις πλέον όλοι οι μετακλητοί, συνεργάτες των Υπουργών θα τυγχάνουν ειδικών μισθολογικών προνομίων και μάλιστα χωρίς να απαιτείται γι’ αυτούς ούτε καν πτυχίο ΑΕΙ.

Καταργείτε τη σχετική απαίτηση, ώστε το απολυτήριο λυκείου να επαρκεί για την κάλυψη όλων των θέσεων των συνεργατών ενός υπουργού.

Τόση αριστεία έχετε μαζέψει εκεί στη Νέα Δημοκρατία, κύριε Υπουργέ; Τόσους άριστους μαζεμένους έχετε να βολέψετε;

Έρχομαι τώρα στο μείζον θέμα αυτού του νομοσχεδίου, τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, όπου επιχειρείται η συνένωση όλων των ελεγκτικών σωμάτων της διοίκησης υπό τη σκέπη μιας ανεξάρτητης αρχής –υποτίθεται- αυξημένου κύρους.

Ως εδώ θα μπορούσε κάποιος καλοπροαίρετος να δεχθεί –και είμαστε καλοπροαίρετοι- ότι υπάρχει η πολιτική και η διοικητική λογική, υπό την έννοια ότι ιδρύεται μια Αρχή που θα είναι υπεύθυνη για τον συνολικό σχεδιασμό και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Μάλιστα.

Όμως, ας δούμε τις λεπτομέρειες. Ενώ με τις πάγιες διατάξεις προβλέπεται μια στοιχειώδης διαδικασία για την κάλυψη της θέσης του διοικητή της Αρχής, για τις λοιπές θέσεις των μελών της διοίκησης, καθώς και για τις θέσεις των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας οι μεταβατικές διατάξεις αποτελούν μνημείο αδιαφάνειας.

Ο διοικητής που θα διοριστεί με απόφαση του Πρωθυπουργό, χωρίς ανοιχτή και αντικειμενική διαδικασία, θα διορίσει τους προϊσταμένους της αρεσκείας του, αφού προηγουμένως θα έχουν καθαιρεθεί οι νομίμως υπηρετούντες προϊστάμενοι των φορέων που συνενώνονται. Δηλαδή για να το καταλάβουμε όλοι αυτό, ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει ο κ. Μητσοτάκης το καταργεί και το επανασυστήνει, προκειμένου να τοποθετήσει κομματικούς εγκάθετους και φίλους.

Με δυο λόγια, καθόλου δεν ενδιαφέρεστε για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης και αποτελεσματικής Αρχής. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να ελέγξετε τη δημόσια διοίκηση και ό,τι δεν μπορείτε να ελέγξετε είτε το καταργείτε είτε παρεμβαίνετε αντιθεσμικά και αντισυνταγματικά ώστε εν τέλει να το ελέγξετε.

Γι’ αυτό τον λόγο και καταργείτε τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, γι’ αυτό και προβλέπετε τον ασφυκτικό έλεγχο του νέου φορέα και τον ενταφιασμό, προφανώς, όλων των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν τη δημόσια σφαίρα.

Τι σας ενόχλησε άραγε τα τελευταία χρόνια από τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης; Σας ενόχλησε που ερεύνησε εξονυχιστικά την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ; Σας ενόχλησε που ερεύνησε εξονυχιστικά την υπόθεση της NOVARTIS; Τι από όλα αυτά;

Τα ίδια και πολύ χειρότερα κάνετε και στο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με μια ξεκάθαρα φωτογραφική διάταξη, αμφίβολης συνταγματικότητας, που χωρίς αμφιβολία αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο –και θα το διαπιστώσετε σύντομα- και προφανώς κατά παράβαση κάθε εννοίας πολιτικής δεοντολογίας. Επιχειρείτε την καθαίρεση της διοίκησης της Αρχής μέσω αναδρομικής θέσπισης κωλυμάτων διορισμού.

Γιατί δεν το λέτε καθαρά; Σας ενοχλεί που η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει σοβαρές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και το καρτέλ στον χώρο της διανομής του Τύπου. Αυτό σας ενοχλεί, γιατί δεν το λέτε καθαρά;

Γιατί δεν λέτε καθαρά ότι έχετε σχεδιασμό να ευνοήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα μονοπωλιακά που έχουν δημιουργήσει συνθήκες μονοπωλίου στο χώρο του Τύπου και σας έπιασε τώρα δήθεν ο πόνος για το αν η σημερινή Πρόεδρος είναι πολιτικά ουδέτερη, γιατί είχε διατελέσει νομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ενώ την ίδια στιγμή γιατί δεν λέτε το ίδιο για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας; Αλήθεια, δεν είναι σημαντικός θεσμός η Τράπεζα της Ελλάδας; Δεν είναι; Η Ανεξάρτητη Αρχή είναι, η Τράπεζα της Ελλάδας δεν είναι; Εκεί ο Διοικητής που εσείς διορίσατε –και φυσικά εμείς με θεσμική συμπεριφορά δεν φέραμε καμία αντίρρηση σε όλα αυτά τα χρόνια- τι είναι πολιτικά ανεξάρτητος, ακομμάτιστος ο Υπουργός Οικονομικών του κ. Σαμαρά; Γιατί δεν λέτε το ίδιο για μια άλλη Ανεξάρτητη Αρχή, τον Συνήγορο του Καταναλωτή, που τη διοικεί ο πρώην Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Ζαγορίτης;

Γελάτε. Μα είναι για γέλια και για κλάματα αυτά που κάνετε, πρωτοφανή για μια ευνομούμενη Δημοκρατία!

Όμως, όταν ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ήταν ο κ. Ρακιτζής, ήταν –λέγατε τότε- τόσο ευαίσθητη η λειτουργία του θεσμού, ώστε να μην επιτρέπεται ούτε καν η αλλαγή του όταν τελείωνε η θητεία του.

Είχε λήξει για πέντε χρόνια η θητεία του και την ανανεώνατε διαρκώς. Τώρα που είναι επικεφαλής η κυρία Παπασπύρου, μπορείτε αγνοώντας εν εξελίξει έρευνας και διαδικασίας να κατεδαφίζετε τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή.

Όταν επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν ο κ. Κυριτσάκης –και αυτού είχε λήξει η θητεία του και ανανεωνόταν διαρκώς πάλι για μια πενταετία -οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση που αφορούσε στα ασυμβίβαστα των μελών -διότι μέλη της επιτροπής ήταν συγγενείς βουλευτών και σήμερα Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Κεραμέως- σήκωνε μεγάλη θύελλα αντιδράσεων από πλευρά σας ως αντισυνταγματική και ανεπίτρεπτη παρέμβαση. Και βεβαίως, όποια θεσμική παρέμβαση έγινε, δεν αφορούσε την τρέχουσα θητεία.

Τώρα, που δεν είναι της αρεσκείας σας επικεφαλής, οι αναδρομικές ρυθμίσεις για τα ασυμβίβαστα, με στόχο την καθαίρεση της νόμιμης διοίκησης, είναι συνταγματικά και ηθικά ανεκτές. Αυτό που κάνετε είναι υποκρισία. Δεν έχετε ίχνος θεσμικότητας, ίχνος σεβασμού απέναντι στους θεσμούς και αυτή τη συμπεριφορά θα τη βρείτε μπροστά σας.

Κλείνω, λοιπόν, πολύ επιγραμματικά, καταθέτοντας -συνθηματικά, θα έλεγα- τη δική μας πρόταση, μια ολοκληρωμένη πρόταση, προοδευτική πρόταση για τη δημόσια διοίκηση. Ένα μεγάλο τμήμα αυτής καταφέραμε και το υλοποιήσαμε σε αντίξοες συνθήκες, αλλά υπάρχει πολύ μεγάλο πεδίο μπροστά.

Επιγραμματικά, λοιπόν, σας αναφέρω: Ενιαίο σύστημα κινητικότητας. Δημιουργία ψηφιακών οργανογραμμάτων και περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Αξιοκρατικές επιλογές Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών, μετά από δεκαετίες για πρώτη φορά έγινε επί των ημερών μας. Ηλεκτρονική αξιολόγηση. Επαναφορά του κανόνα «μία αποχώρηση-μία πρόσληψη», από το «μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις» που ήταν μέχρι πρότινος. Προγραμματισμός προσλήψεων για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

Αυτό είναι το δικό μας έργο, το έργο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια διοίκηση.

Και βέβαια, σεβαστήκαμε και εμβαθύναμε περισσότερο σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως ο νόμος για την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ. Διότι πιστεύουμε ότι το Κράτος πρέπει να έχει συνέχεια, διότι πιστεύουμε στις θετικές μεταρρυθμιστικές τομές. Και σε αυτό το πλαίσιο, σας διαβεβαιώνω, κύριε Υπουργέ, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να στηρίξουμε τυχόν σοβαρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που θα επεδίωκε η σημερινή Κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση.

Δυστυχώς, όμως, το παρθενικό σας νομοσχέδιο δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Η πρόθεσή σας, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι να επανασυστήσετε, να ξαναστήσετε ένα βαθύ και ανεξέλεγκτο κομματικό κράτος. Και ακόμα πιο εμφανής είναι η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να κυβερνήσει τη χώρα με τον γνώριμο αυταρχισμό της Δεξιάς και βεβαίως, με την παραπληροφόρηση των χορηγών του.

Η Ελλάδα, όμως…

Α. Δαβάκης: Ποιας Δεξιάς;

Α. Τσίπρας Της Δεξιάς. Δεν ανήκετε στη Δεξιά; Είστε προοδευτικοί τώρα; Είστε φιλελεύθεροι; Τι ακριβώς είστε; Αυτά τα οποία πράττετε, όμως, μας γυρίζουν σε παλιές εποχές. Στο κράτος μιας Δεξιάς που θέλουν και οι σημερινοί δεξιοί να ξεχάσουν. Για αυτό, λοιπόν, σας λέμε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα βαθύ κομματικό κράτος.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια σύγχρονη, μια αξιοκρατική, μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Η Ελλάδα χρειάζεται όραμα, ηγεσία, σχέδιο για τη νέα εποχή. Αποδεικνύετε, λίγες μέρες μετά την εκλογική σας νίκη, ότι το όραμα, το σχέδιο, όλα αυτά τα στερείστε.

Σας διαβεβαιώνω ότι με αυτές τις λογικές δεν πρόκειται να πάτε πολύ μακριά. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι αυτός ο σχεδιασμός δεν θα είναι αρκετός για να πετύχετε τον σκοπό σας. Και πολύ γρήγορα, επίσης, θα διαπιστώσετε ότι θα είναι απολύτως δυσλειτουργικός ο σχεδιασμός σας, η υλοποίηση του σχεδιασμού σας. Η επέλαση στο κράτος, ο ασφυκτικός έλεγχος της ενημέρωσης και των ανεξάρτητων αρχών, ο έλεγχος της δικαιοσύνης και εν τέλει η υπονόμευση της ίδιας της δημοκρατίας δεν πρόκειται να περάσουν απαρατήρητες από τον ελληνικό λαό, από τους Έλληνες πολίτες. Δεν πρόκειται να μείνουν δίχως αντιδράσεις.

Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είμαστε στο 1969, αλλά στο 2019, είτε σας αρέσει είτε όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL