Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Το μήνυμα ελήφθη;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μήνυμα ελήφθη;

Τα χαμόγελα κόπηκαν μαχαίρι από τη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης

Το πολιτικό ερώτημα μετά τη συνεδρίαση στη Βουλή για τον Παύλο Πολάκη είναι: το μήνυμα ελήφθη; Διότι για την κυβέρνηση οι πολιτικές διώξεις και ο ρεβανσισμός αποτελούν μέρος της πολιτικής της, που έχει στόχο την πολιτική ομηρεία του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαίων στελεχών του. Και απώτερο στόχο να περάσει το καθεστωτικό μήνυμα της απόλυτης κυριαρχίας της Δεξιάς σε όλους τους θεσμούς.

«Γλυκαντικό» για τον πρώην

Ούτως ή άλλως, ο Κ. Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει πλέον και την επιδεινούμενη κρίση δυσφορίας του Αντ. Σαμαρά. Ο πρ. πρωθυπουργός, λόγω των απόψεών του στο "Μακεδονικό", έχασε τη θέση του επιτρόπου της Ε.Ε. και λέγεται ότι δεν έχει ελπίδες για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη (τον οποίο ο Αντ. Σαμαράς έκανε πρόεδρο στη Ν.Δ. και τον στήριξε) προχωρά σε κινήσεις που τον εξοργίζουν. Για παράδειγμα, αναθέτει στη Γ. Αγγελοπούλου ηγετικό ρόλο για την επέτειο των διακοσίων ετών από την επανάσταση του 1821. Στο επιτελείο του πρ. πρωθυπουργού θεωρούν τη Γ. Αγγελοπούλου persona non grata, καθώς πιστεύουν ότι το 2015 στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ και συνέβαλε στο να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Μαζεύονται, επομένως, πολλές... πίκρες στην πτέρυγα Σαμαρά και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επί του παρόντος εμφανίζεται διστακτικός να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε πλημμελειοδικείο, ίσως θα πρέπει να βρει κάποιο «γλυκαντικό» για τον προκάτοχό του που παίζει καλά στο παρασκήνιο. Κι αυτό είναι η ικανοποίηση του ρεβανσισμού κατά προσώπων που ταλαιπώρησαν τον Αντ. Σαμαρά και στα οποία έχει «υποσχεθεί» ότι θα τα πάει «μέχρι τέλους». Τέτοιο πρόσωπο μπορεί να είναι ο πρ. αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, για τον οποίο η πλευρά Σαμαρά θεωρεί ότι κρύβεται πίσω από την εμπλοκή του πρ. πρωθυπουργού στο σκάνδαλο της Novartis.

Αποκαλύφθηκε η μεθόδευση

Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει σε μια τέτοια επιλογή η αξιωματική αντιπολίτευση. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, από την οποία αποχώρησε καταγγέλλοντας «κατάφωρη παραβίαση» του συντάγματος και αρνήθηκε να νομιμοποιήσει την απόφαση, δείχνει πολλά.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια κίνηση όπως η άρση ασυλίας του Π. Πολάκη, η οποία για το κοινό της ήταν εμβληματική και γεμάτη πολιτικούς συμβολισμούς. Στην Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν πως όχι μόνο αρνήθηκαν να παίξουν το παιχνίδι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά αποκάλυψαν την πολιτική δίωξη και τη μεθόδευση με όσα είπε επί της ουσίας ο Π. Πολάκης και επί της νομικής και διαδικαστικής μεθόδευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

Είναι καταλυτική η απλή απαρίθμηση των 21 σκανδαλωδών υποθέσεων που προέρχονται από τη μήτρα του ΚΕΕΛΠΝΟ και στα οποία εμπλέκονται ή ελέγχονται για εμπλοκή ο πολιτευτής της ΝΔ Στ. Πουλής (που δεν εξελέγη ώστε να αποκτήσει βουλευτική ασυλία) και η σύζυγος του Γ. Στουρνάρα. Πλέον όλοι ξέρουν, γιατί όλοι έχουν πρόσβαση στα πρακτικά της Βουλής. Και πλέον όλοι κατάλαβαν ότι ο Π. Πολάκης υφίσταται πολιτική δίωξη. Δίωξη η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη και στο δικαστήριο που αντιμετωπίζει ο Στ. Πουλής για τέσσερα κακουργήματα και δύο πλημμελήματα μαζί με την «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν:

α) Να αποκαλύψει το πολιτικό σχέδιο.

β) να μην περάσει ο κυβερνητικός «τσαμπουκάς».

γ) να απονομιμοποιηθεί η μεθόδευση που ακολουθήθηκε.

Γι’ αυτούς τους λόγους επιλέχθηκε η αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Βουλή με την οποία εστάλη το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παίξει αυτό το παιχνίδι.

Τα ΜΜΕ αποσιώπησαν

Από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ακόμη και τη στάση των συστημικών ΜΜΕ. Είναι αυτά που ανέδειξαν το θέμα της άρσης ασυλίας του Π. Πολάκη, αλλά όταν μίλησε ο πρ. αναπληρωτής υπουργός Υγείας και έκανε τις αποκαλύψεις τον κατηγόρησαν επειδή... καπνίζει! Και επειδή τους είπε στη Βουλή ότι «είναι ψηλά»! Στην πραγματικότητα, «έθαψαν» την άρση ασυλίας και συνέχισαν την εις βάρος του επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρος, γιατί ο Π. Πολάκης κατέρριψε την επιχειρηματολογία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τονίζουν στην Κουμουνδούρου.

Ανοιχτές υποθέσεις

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί στην παρούσα φάση το Μαξίμου να εμφανίζεται διστακτικό για να προχωρήσει σε νέες πολιτικές διώξεις, αλλά εξακολουθεί να είναι στη διακριτική του ευχέρεια η ποινικοποίηση των πολιτικών του αντιπάλων. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και σήμερα καναλάρχες και εκδότες που δεν έχουν ξεχάσει όχι μόνο την ταλαιπωρία που πέρασαν με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες (π.χ. κοιμήθηκαν σε ράντζα στερούμενοι την οικογενειακή τους θαλπωρή), αλλά και το ότι αναγκάστηκαν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα από τους ανταγωνιστές τους για να πάρουν τηλεοπτική άδεια. Κοινώς, τους «έπιασαν κότσο».

Παράλληλα, στο μέλλον ενδέχεται να προκύψει και η ανάγκη να σταλεί στη δημόσια διοίκηση το μήνυμα ότι πρέπει να είναι υπάκουη στα κελεύσματα της ΝΔ. Είναι τόσες οι ανοιχτές υποθέσεις που εξετάζονται στη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, που δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί αρκετή η εκδίωξη της γενικής επιθεωρήτριας Μαρίας Παπασπύρου από τη θέση της και η αντικατάστασή της από πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Κ. Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL