Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Παγκόσμιες κυβερνητικές πρωτοτυπίες σε θέματα εθνικής ασφάλειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παγκόσμιες κυβερνητικές πρωτοτυπίες σε θέματα εθνικής ασφάλειας

Την “πρωτοφανή προχειρότητα” και “παγκόσμια πρωτοτυπία” της κυβέρνησης να “συσταθεί θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στο γραφείο Πρωθυπουργού, δεδομένου ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί ούτε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ούτε θέση, αρμοδιότητες ή προσόντα του Συμβούλου” στηλίτευσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Επιπλέον, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Ραγκούσης υπογραμμίζει ότι “η εθνική ασφάλεια της πατρίδας μας δεν είναι δυνατόν να ανατεθεί στον κ. Κοντολέων, μέχρι πρόσφατα ανώτατο στέλεχος εταιρείας παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών ασφάλειας”. Απέφυγαν κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι ο κ. Κοντολέων έχει καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμηση αρθρογράφου που υποστήριζε ότι η εταιρεία του παρανομεί αφού δεν τηρεί την εργατική νομοθεσία.

Γ. Κατρούγκαλος: "Προχειρολογεί η κυβέρνηση"

“Στο σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος, που ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, προβλέπεται απλώς ότι στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού θα συσταθεί παρόμοιο γραφείο διοικητικής υποστήριξης ενός οργάνου που ακόμη δεν υπάρχει, εφόσον ο πρωθυπουργός από πουθενά δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση για να το συστήσει” εξήγησε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των fast track ανακοινώσεων που αφορούν την τοποθέτηση του αντιναυάρχου Αλέξανδρος Διακόπουλου στην... αόρατη θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος προαναγγέλλει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει “εκ νέου πρόταση νόμου για τη συγκρότηση του αναγκαίου αυτού νέου θεσμού”, θυμίζοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει αναλυτική και πλήρως επεξεργασμένη πρόταση για τη συγκρότηση ενός παρόμοιου σύγχρονου θεσμού, η οποία συζητήθηκε στο ΕΣΕΠ και σε δημόσια διαβούλευση, δεν έγινε δυνατό να ψηφιστεί όμως λόγω των πρόωρων εκλογών”. Διευκρινίζει, δε, ότι “το όργανο αυτό έχει διακριτό ρόλο σε σχέση με το ΚΥΣΕΑ, με βασική αρμοδιότητα τον σχεδιασμό ενός συγκροτημένου και λειτουργικού συστήματος στρατηγικής ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων”.

Ο κ. Κατρούγκαλος καλεί “μέχρι τότε την κυβέρνηση να μην προχειρολογεί επί τόσο σοβαρών θεμάτων όπως είναι η εθνική ασφάλεια της χώρας”, υπογραμμίζοντας ότι “από το 2015 τουλάχιστον έχει διαμορφωθεί συναίνεση των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Δημοκρατίας, για την ανάγκη συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας”...

Γ. Ραγκούσης: Αναγκαία η αντίδραση όλων

“Ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη δεν παρέχει κανένα απολύτως εχέγγυο ότι μπορεί να ανταποκριθεί στην εθνική του αποστολή με όρους εθνικού απορρήτου καθώς και με σεβασμό στον δημοκρατικό χαρακτήρα της υπηρεσίας” τονίζει παράλληλα ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, εστιάζοντας στην επαγγελματική σταδιοδρομία του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ σε πολυεθνική εταιρεία παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών ασφάλειας, θεωρεί ότι “το καθολικό ασυμβίβαστο της τοποθέτησης του κ. Κοντολέων στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ είναι καταφανές, γεγονός που καθιστά εντελώς ανεξήγητη -προσωρινά- τη συγκεκριμένη απόφαση διορισμού του”. Σημειώνει, δε, ότι η δημόσια αντίδραση όλων είναι εξαιρετικά αναγκαία, είτε αυτοτοποθετούνται στη συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση, απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή στα χρονικά της μεταπολίτευσης προσωπική απόφαση του κ. Μητσοτάκη”.

Για τεχνοκράτες μιλάει η κυβέρνηση...

“Η κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ασφάλειας της χώρας, για αυτό και κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί η θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος θα υποστηρίζει τον πρωθυπουργό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας” περιορίστηκαν να σημειώσουν κυβερνητικές πηγές, χωρίς να απαντήσουν στις ενστάσεις του Γ. Κατρούγκαλου.

Το Μαξίμου σημειώνει, δε, σε βαρύγδουπους τόνους ότι “ακολουθώντας την ίδια συλλογιστική, η κυβέρνηση προχωρά στον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ, με στόχο να αντιμετωπίσει παραδοσιακές απειλές, αλλά και νέους κινδύνους, όπως ο κυβερνοπόλεμος, αλλά και η διασύνδεση τρομοκρατικής και εγκληματικής δραστηριότητας σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο με γεωπολιτικές προεκτάσεις”.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν “ότι για τη διάρθρωση της ηγεσίας της ΕΥΠ υιοθετήθηκε το ίδιο πρότυπο που επελέγη και για τη σύνθεση της κυβέρνησης. Με απλά λόγια, η υπηρεσία ενισχύεται με πρόσωπα που διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια και έχουν αποδείξει την αξία τους στον επαγγελματικό στίβο, ώστε να έχουν κριθεί με όρους αποτελεσματικότητας, απαλλαγμένοι από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που χαρακτήριζαν άλλες εποχές”.

...λέξη για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας

Στο βιογραφικό του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ που έδωσε στη δημοσιότητα του Μαξίμου παραλείπεται το εξής: Ο κ. Κοντολέων ήταν πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του πολυεθνικού κολοσσού security G4S που αποδείχτηκε πως βαρύνεται με παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας. Σύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών", μαζί με άλλους επιχειρηματίες είχε μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση, προ δεκαετίας, έτερο επιχειρηματία του χώρου, ο οποίος με άρθρο του στην «Απογευματινή» είχε καταγγείλει σωρεία παρατυπιών στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επανδρωμένων Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Τα όσα αναφέρονταν στο άρθρο αποδείχτηκαν αληθή στο δικαστήριο, ο αρθρογράφος αθωώθηκε και έκανε αγωγή στους μηνυτές για ψευδή καταμήνυση. Πρόσφατη πρωτόδικη απόφαση επιδίκασε στον αρθρογράφο το ποσό των 2.000 ευρώ ως αποζημίωση από τον κ. Κοντολέοντα.

Τα έγγραφα της μήνυσης αυτής, που έχουν δημοσιευτεί ήδη σε μερίδα του ηλεκτρονικού Τύπου που ασχολείται με θέματα ασφάλειας, αναφέρουν ότι «η εταιρεία Group 4 Securicor παρανομεί και δεν τηρεί τις κλαδικές συμβάσεις, υπογράφοντας συμβάσεις φύλαξης προσφέροντας τιμή κατώτερη του συμφωνηθέντος με την κλαδική σύμβαση εργασίας και εν συνεχεία αναθέτει την εκτέλεση των συμβολαίων της σε υπεργολάβους προκειμένου να μην παρανομεί και να μετακυλίει την ευθύνη σε τρίτους».

Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να θολώσουν τα νερά καθώς ισχυρίζονται ότι ο κ. Κοντολέων “είναι καταξιωμένο στέλεχος, με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας, που τυγχάνει επίσης εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται”. Στο ίδιο μοτίβο οι ίδιοι κύκλοι διατείνονται, με αφορμή τη συγκεκριμένη επιλογή ότι “ακολουθείται το επιτυχημένο παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών στις οποίες επικεφαλής τέθηκαν πρόσωπα που δεν σταδιοδρόμησαν σε αυτές”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL