Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
"Δώρο" της κυβέρνησης στα ιδιωτικά ΙΕΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δώρο" της κυβέρνησης στα ιδιωτικά ΙΕΚ

Σε αναστολή των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης εντός των Πανεπιστημίων για τους απόφοιτους των Επαγγελματικών Λυκείων προχώρησε η κυβέρνηση προσφέροντας σημαντικό «δώρο» στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Συνεχίζοντας την ταξικά μονομερή της πολιτική, η κυβέρνηση στερεί από 1.500 αποφοίτους ΕΠΑΛ τη δυνατότητα να σπουδάσουν δωρεάν σε σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και να λάβουν ένα σημαντικό πιστοποιητικό επαγγελματικών προσόντων επιπέδου 5. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επικαλέστηκε αόριστα την ανάγκη «διόρθωσης στρεβλώσεων» στο σύστημα και προχώρησε σε καθολική αναστολή της λειτουργίας του προγράμματος ελάχιστες εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη έναρξή του.

Τα εξήντα διετή προγράμματα σπουδών ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσουν το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 σε έντεκα πανεπιστήμια. Οι 1.500 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που θα φοιτούσαν σε αυτά τα προγράμματα θα επιλέγονταν με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου Λυκείου, ενώ θα λάμβαναν πιστοποιητικό επαγγελματικών προσόντων επιπέδου 5. Η χρηματοδότηση 1,8 εκατ. ευρώ των διετών προγραμμάτων για την επόμενη χρονιά ήταν εξασφαλισμένη. Να σημειωθεί ότι τόσο τα πανεπιστήμια όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν στηρίξει την πρωτοβουλία για την καθιέρωση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης εντός των πανεπιστημίων.

Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η αναστολή των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης εντός των πανεπιστημίων «φανερώνει την ταξική πολιτική της Ν.Δ. για την εκπαίδευση». Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση αποσκοπεί στην απόσυρση της ποιοτικής και αναβαθμισμένης δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ υλοποιώντας τη θέση για «ποιοτική εκπαίδευση για λίγους, μαζική εκπαίδευση για τους πολλούς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμα ότι ο θεσμός των διετών προγραμμάτων «αποτελεί μια διεθνώς κατοχυρωμένη πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο του οποίου ενισχύεται η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους». Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Ν.Δ. για υποκρισία, καθώς με την αναστολή των προγραμμάτων στερεί από τα πανεπιστήμια τη χρηματοδότηση των 1,8 εκατ. ευρώ, τους δεκάδες διδάσκοντες καθηγητές, ενώ παραβιάζει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων αγνοώντας «επιδεικτικά» τις αποφάσεις των συγκλήτων.

Τα "αμαρτωλά" πεπραγμένα της Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θύμισε τα πεπραγμένα της Ν.Δ. στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς ελάχιστα χρόνια πριν ο τότε υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος κατήργησε ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και τα δημόσια ΙΕΚ απολύοντας 2.500 εκπαιδευτικούς. Την ίδια ώρα, όμως, ο Κ. Αρβανιτόπουλος «ως σπόνσορας παρίστατο στα εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ και επιχειρηματικού ομίλου εκπαίδευσης που πρόσφερε στις νέες εγκαταστάσεις του τις καταργημένες ειδικότητες». Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους μαθητές των ΕΠΑΛ και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς, τα πανεπιστήμια και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κινητοποιηθούν ώστε να ανατραπεί η απόφαση της κυβέρνησης.

ΣΥΝΕΚ: Αιφνιδιάζει τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ

«Η απόφαση αυτή, πέραν του ότι φέρνει στον νου μέρες του 2013 για την πολύπαθη τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και την επιχειρούμενη τότε εκχώρηση ολόκληρων τομέων της στον ιδιωτικό τομέα, αιφνιδιάζει απολύτως τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ και τις οικογένειές τους που είχαν αποφασίσει αυτή την εκπαιδευτική και επαγγελματική διαδρομή» τόνισαν σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις. Οι ΣΥΝΕΚ κατήγγειλαν την απόφαση της Ν. Κεραμέως, καθώς «οδηγεί στην υποβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης» και ζήτησαν την «άμεση ανάκλησή της».

Ν. Κεραμέως: “Εκ βάθρων αναθεώρηση”

Η Ν. Κεραμέως υποστήριξε ότι το καθεστώς λειτουργίας της επαγγελματικής εκπαίδευσης «χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό του νομοθετικού πλαισίου, την παροχή της από παράλληλες δομές και την ανάγκη πιστοποίησης των παρεχόμενων προγραμμάτων», ισχυριζόμενη ότι επιβάλλεται η «εκ βάθρων αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου». Εν μέσω ύμνων προς την αναγκαιότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την οικονομική ανάπτυξη, η Ν. Κεραμέως ανακοίνωσε την αναστολή των διετών προγραμμάτων «εν όψει της θεσμοθέτησης νέου πλαισίου και με δεδομένη την αδήριτη ανάγκη διόρθωσης στρεβλώσεων του συστήματος συνολικά».

Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ "Α": Σαφής ταξική πολιτική

"Η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας ενάντια σε ορισμένα από αυτά που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ένα εντυπωσιακό αδιέξοδο, μιας και δεν φαίνεται να μπορεί να κάνει οτιδήποτε για να ακυρώσει ένα σύνολο ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης. Η αναστολή της έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων αποτελεί μια σαφή ταξική πολιτική, που αφαιρεί το δικαίωμα από τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων την ελεύθερη πρόσβαση με μόνο το απολυτήριό τους σε προγράμματα που θα εξασφαλίζουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Προφανώς, σε λιγότερο από έναν μήνα μετά τις εκλογές, η υπουργός φάνηκε να είναι πολύ πιο δεκτική στην πίεση των ιδιωτικών ΙΕΚ, παρά στις οικογένειες χιλιάδων αποφοίτων των ΕΠΑΛ που δεν διαγωνίστηκαν στις Πανελλήνιες έχοντας αποφασίσει να εγγραφούν στα διετή προγράμματα σπουδών, τα οποία αποφάσισαν να λειτουργήσουν οι ίδιες οι σύγκλητοι πολλών πανεπιστημίων. Αυτή η κατάσταση καθιστά και νομικά άκυρη την απόφαση.

Η μόνη λύση είναι να σεβαστεί η κυβέρνηση το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και να αφήσει τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν χωρίς παρεμβάσεις. Και μία λεπτομέρεια που μπορεί να μην γνωρίζει η υπουργός: ο θεσμός αυτός είναι από τους πιο επιτυχημένους σε πολλές χώρες της Ευρώπης".

Ν. Φίλης: “Η κατάργηση του ασύλου απειλεί τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης”

«Το ακαδημαϊκό άσυλο είναι σύμφυτο με το ελληνικό πανεπιστήμιο, είναι ζυμωμένο με αγώνες και δικαιώματα και η κατάργησή του αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας» τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης σχολιάζοντας τις διατάξεις για την εκπαίδευση και την έρευνα που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο. Ο Ν. Φίλης επισήμανε ότι υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κακουργηματικών πράξεων στον χώρο των πανεπιστημίων υπογραμμίζοντας ότι η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση «απειλεί τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης».

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας Μερόπη Τζούφη σημείωσε ότι η κατάργηση της Νομικής Σχολής Πάτρας «αποτελεί πλήγμα για το τοπικό πανεπιστήμιο αλλά και την εκπαίδευση συνολικά». Η Μ. Τζούφη τόνισε ότι με την κίνηση αυτή «η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ‘κλείνει το μάτι’ στα ιδιωτικά κολέγια εντός της χώρας, τα οποία παρέχουν πτυχίο νομικής με τη μέθοδο του franchise».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε επίσης «προβληματισμό» και «ανησυχία» για τη «βίαιη» μεταφορά της ΕΔΕΤ Α.Ε. στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και την απόσπαση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL