Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Μ Ξενογιαννακοπούλου: Χτίζουν «δυτική πτέρυγα Λευκού Οίκου» στο Μαξίμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ Ξενογιαννακοπούλου: Χτίζουν «δυτική πτέρυγα Λευκού Οίκου» στο Μαξίμου

«Μόνο επιτελικό δεν είναι το κράτος που έρχεται να διαμορφωθεί με το σχέδιο νόμου» που φέρνει η ΝΔ, σημείωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η ίδια, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 αναφέρθηκε σε τρία κύρια θέματα: Την αντιμεταρρύθμιση και απορρύθμιση συγκεκριμένων θεσμικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν ή δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με ολοκληρωμένη στρατηγική για την αναβάθμιση και την ανεξάρτητη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, όπως η κατάργηση του Μητρώου Στελεχών στο ΑΣΕΠ και η κατάργηση των διοικητικών γραμματέων πάλι υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Δεύτερον «τη διάλυση και τον κατακερματισμό του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και την απουσία διοικητικού και πολιτικού κέντρου για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Στον αντίποδα, κατά την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, «δημιουργείται μία υδροκέφαλη προεδρία του πρωθυπουργού, με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων που προκαλεί ανισορροπία στο ίδιο το θεσμικό οικοδόμημα όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και του κοινοβουλευτικού ελέγχου και των θεσμικών ισορροπιών μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργών, σε συνάρτηση με τους γενικούς γραμματείς και τους υφυπουργούς που ορίστηκαν απευθείας από τον πρωθυπουργό».

Ταυτόχρονα, συνέχισε η ίδια, «υπάρχουν πολιτικές, κομματικές τοποθετήσεις σε κρίσιμες θέσεις όπως οι θεματικές γραμματείες, με υπηρεσιακό γραμματέα που είναι "στάχτη στα μάτια"».

Τρίτον η δημιουργία Ανεξάρτητης Δομής Διαφάνειας ως άλλοθι για την κατάργηση δομών που λειτουργούν και κυρίως του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που αυτή την στιγμή χειρίζεται πολύ σημαντικές υποθέσεις, για τις οποίες ο λαός απαιτεί διαλεύκανση και διαφάνεια. Μέσα από τις μεταβατικές διατάξεις ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο θα ορίζουν τον διοικητή της Αρχής και υπάρχει η αγωνία να μην δούμε αυτές τις υποθέσεις να μπαίνουν στο αρχείο, όπως τόνισε.

«Δώσαμε μάχη όλες αυτές τις ημέρες, μπορέσαμε και βελτιώσαμε κάποια σημεία στο σχέδιο νόμου», συνέχισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. «Αρχικά προβλεπόταν να υπάρχουν ιδιώτες προϊστάμενοι στην ελεγκτική Αρχή, κάτι που θα ήταν αντισυνταγματικό. Με τις παρεμβάσεις μας -και προς τιμή του- ο υπουργός κ. Γεραπετρίτης το απέσυρε και θα είναι μόνο δημόσιοι λειτουργοί. Επίσης, άλλο απαράδεκτο που υπήρχε αρχικά ήταν ότι στους υπηρεσιακούς γραμματείς υπήρχε κώλυμα για όσους δημόσιους υπαλλήλους είχαν ασκήσει καθήκοντα γενικού γραμματέα ή είχαν αποσπαστεί με τον νόμο σε πολιτικά κόμματα ή πολιτικά γραφεία και αυτό αποσύρθηκε», όπως διευκρίνισε.

«Μπήκαν επίσης μία σειρά από ασφαλιστικές δικλίδες, όπως το πλαφόν στους μετακλητούς, η δομημένη συνέντευξη. Υπήρχαν επιμέρους βελτιώσεις».

Η ίδια υπογράμμισε ότι «συνεχίζει να υπάρχει το πρόβλημα της μεταβατικής λειτουργίας» της νέας Αρχής και «ο διοικητής ορίζεται από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο και ορίζει ο ίδιος τους προϊσταμένους. Εμείς επιμένουμε και θα επιμείνουμε και στην Ολομέλεια να μην υπάρχει αυτή η μεταβατική διάταξη και εφόσον υπάρχει νέα Αρχή ο διοικητής να μπαίνει με συνταγματικές δικλίδες, δηλαδή με την ειδική πλειοψηφία για τους επικεφαλής συνταγματικών Αρχών, ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά», όπως προανήγγειλε ενόψει της συζήτησης της Δευτέρας.

«Καθώς συγκεντρώνονται οι Αρχές, το πρώτο ζήτημα είναι τι θα γίνουν όλοι οι φάκελοι και οι έρευνες υπό εξέλιξη. Και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είναι πρόσωπο κλειδί, γιατί ελέγχει και τους ελεγκτές. Τους είπαμε ότι “φέρνετε νόμο για να ‘καταργήσετε’ την κ. Παπασπύρου και ξέρετε πόσα κρίσιμα θέματα ερευνά. Πρέπει να υπάρχει εχέγγυο ότι δεν μπαίνει διοικητής προκειμένου να βάλει στο αρχείο και στο συρτάρι” πορίσματα, αλλά να έχει αυξημένη εμπιστοσύνη και έγκριση της Βουλής”. Αυτό είναι το μείζον που συνεχίζουμε να θέτουμε».

«Στην ουσία βλέπουμε να δημιουργείται μία “δυτική πτέρυγα Λευκού Οίκου”, με υπερσυγκέντρωση ελέγχου του κράτους και των εξουσιών. Θα είναι πιο δυσχερής και η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και χαλάει η θεσμική ισορροπία. Πρέπει να το δούμε και σε συνάρτηση με το σύνολο όσων έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, που όρισε απευθείας υφυπουργούς με αρμοδιότητες, ξεπερνώντας τους υπουργούς, όρισε και πάλι πολιτικούς γενικούς γραμματείς μέσω του πρωθυπουργού, ενώ επιπλέον παραχωρεί διά νόμου αρμοδιότητα για ατομικές διοικητικές πράξεις στους γενικούς διευθυντές. Μπαίνει λοιπόν επιπλέον θέμα αποδυνάμωσης των υπουργών και της πολιτικής τους ευθύνης και της δυνατότητας κοινοβουλευτικού ελέγχου», τόνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Για τις νέες προσλήψεις, τέλος, τόνισε ότι στο αρχικό νομοσχέδιο αναφερόταν μόνο ο ετήσιος προγραμματισμός, ενώ έπρεπε να συμπληρωθεί και ο πολυετής προγραμματισμός, καθώς «εκεί κρίνεται το 1 προς 1. Τελικά, κάτω από την δική μας πίεση προστέθηκε και ο πολυετής προγραμματισμός. Αυτό όμως από μόνο του, παρότι δίνει το πλαίσιο, δεν εξασφαλίζει την εφαρμογή. Η κυβέρνηση προτιμά να σιωπά και να αφήνει ασάφεια. Είναι προφανές ότι δε θέλει να δεσμευτεί. Προχωρά αποσπασματικά στις 4.500 προσλήψεις ειδικής αγωγής, στις προσλήψεις του 2019 για την Υγεία και στις προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας -και μάλιστα εκτός πανελλαδικών εξετάσεων. Αλλά δεν δεσμεύεται ούτε για τις υπόλοιπες προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 ούτε για τις σε βάθος τετραετίας 10.000 προσλήψεις στην Υγεία και τις σε βάθος τριετίας 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL