Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
ΣΥΡΙΖΑ: Τριπλή παραβίαση του συντάγματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Τριπλή παραβίαση του συντάγματος

Αρνήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στην παραβίαση του συντάγματος και αποχώρησε από τη Βουλή κατά τη συζήτηση για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη. Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά της Μεταπολίτευσης η αξιωματική αντιπολίτευση προχώρησε σε μία από τις πιο δυναμικές πρωτοβουλίες που διαθέτει (όπως είναι η αποχώρηση από το Κοινοβούλιο, ενώ δεν έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από τις εκλογές.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση έφερε την αξιωματική αντιπολίτευση στα όριά της. Και όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 κατήγγειλαν την πολιτική δίωξη κατά του Π. Πολάκη. Τελικά η άρση ασυλίας του Π. Πολάκη ψηφίστηκε με:

* 163 ναι (Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ελληνική Λύση) και 13 όχι για την ενδεχόμενη καταγραφή της συνομιλίας με τον Γ. Στουρνάρα.

* 162 ναι, 12 όχι και 1 "παρών" για τη συκοφαντική δυσφήμηση του Στ. Πουλή. Το "παρών" ήταν του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργου Μουλκιώτη που δεν ακολούθησε τη γραμμή του κόμματος.

"Ούτε τα προσχήματα"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η Επιτροπή χωρίς επιχείρημα παραβίασε το σύνταγμα» σε τρεις περιπτώσεις:

* Η υπόθεση σχετίζονταν με τα υπουργικά καθήκοντα του Π. Πολάκη, καθώς αυτός αποκάλυψε τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Επομένως έπρεπε να εξεταστεί με το άρθρο 86 του συντάγματος με τη συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής.

* Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής δεν είχε την κατά το σύνταγμα αρμοδιότητα να συζητήσει το θέμα της άρσης της ασυλίας του Π. Πολάκη, αλλά όφειλε άμεσα να επαναπέμψει τον φάκελο στον πρόεδρο της Βουλής και από κει και πέρα να ακολουθήσει η διαδικασία του άρθρου 86 του συντάγματος. Επ’ αυτού υπάρχει και η από 28.11.2016 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

* Υπήρξε «έντονη βιασύνη» της Ν.Δ. να συστήσει την Επιτροπή Δεοντολογίας και να παραπέμψει τον Π. Πολάκη χωρίς να του δώσει καν την προβλεπόμενη τριήμερη προθεσμία: στις 11.14 συστήθηκε η Επιτροπή, στις 11.40 κάλεσε τον Π. Πολάκη και μάλιστα για την επόμενη ημέρα. Ούτε τα προσχήματα δεν τηρήθηκαν…

«Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε κατά κανέναν τρόπο τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του συντάγματος, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία και σας καλούμε ακόμα και τώρα να κάνετε την κίνηση και να ζητήσετε τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης με βάση τα όσα προβλέπει το σύνταγμα» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος και ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «είμαστε υποχρεωμένοι να μην ανεχθούμε κατά κανέναν τρόπο την κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος».

Κ. Τασούλας: «Δεν είναι ούτε δίωξη ούτε αήθης πολεμική»

Ο Δ. Τζανακόπουλος επέρριψε ευθύνη και στον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα. Αιφνιδιασμένος, ο πρόεδρος αρχικά υποστήριξε ότι «προαποφασισμένη» ήταν η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής. Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι στις 2 Αυγούστου θα συμπληρωνόταν το τρίμηνο από την ημέρα που εστάλησαν οι δικογραφίες στη Βουλή και, αν περνούσε άπρακτο, θα σήμαινε ότι η Βουλή απέρριψε το αίτημα για δίωξη. «Όλες οι άλλες ημερομηνίες είναι ενδεικτικές» ισχυρίστηκε ο Κ. Τασούλας αναφερόμενος στη μη τήρηση της τριήμερης προθεσμίας.

«Δεν είναι ούτε δίωξη ούτε αήθης πολεμική. Είναι τήρηση προθεσμιών, τήρηση θεσμών και προστασία του γοήτρου του Κοινοβουλίου από οποιαδήποτε υπόνοια ότι δήθεν το Κοινοβούλιο, αδρανώντας, προασπίζεται μέλη του έναντι της ευλόγου αξιώσεως οποιουδήποτε να τυγχάνει εννόμου προστασίας» υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Γ. Βαρουφάκης: "Δεν ξεκινήσαμε καλά"

«Συνάδελφοι, δεν ξεκινήσαμε καλά. Άκουσα με πολλή προσοχή και με ευχαρίστηση στις προγραμματικές σας δηλώσεις τον πρωθυπουργό να μιλάει για έναν πολιτικό πολιτισμό. Σε δύο μέρες κάνετε δύο μεγάλα ατοπήματα, δύο ασέλγειες πάνω στον πολιτικό πολιτισμό. Μας φέρατε την τελευταία στιγμή μια τροπολογία υπέρ του κ. Λάτση. Τώρα, δίνετε έναυσμα -για να συνεχιστεί ο ευτελισμός του κοινοβουλίου μέσα από κοκορομαχίες» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η βουλευτική ασυλία αίρεται όταν δεν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα στη μήνυση, στην υπόθεση, στη δικογραφία. Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ δεν πρόκειται για μια διένεξη για το πώς θα χωρίσουν τα χωράφια δύο γείτονες. Είναι καθαρά πολιτική αντιπαράθεση» υπογράμμισε και ευθύτατα ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που η υπόθεση αφορούσε περίοδο που ήταν υπουργός, είναι προφανές ότι έπρεπε να κριθεί στη βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

ΚΚΕ: "Πολιτικά λύνονται αυτά"

«Τα θέματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα, ώστε να αποφεύγεται ένας νέος κύκλος ανούσιων αντιπαραθέσεων και παράλληλα αποπροσανατολισμού» τόνισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Λαμπρούλης.

Τις εντυπώσεις από τη χειμαρρώδη ομιλία Πολάκη επεχείρησε να αντιστρέψει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να δεχθούμε αυτή τη σημερινή απαράδεκτη συμπεριφορά μετατροπής του βήματος της Βουλής σε βήμα εκτόξευσης λάσπης και νομικά ανυπόστατων δήθεν σκανδάλων. Επιχείρησε να το κάνει ροντέο για να καλύψει την ουσία».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε μια πολιτική παράταξη η οποία είτε ως πλειοψηφία είτε ως μειοψηφία ακολουθεί τον κανόνα των διπλών δεδομένων, άλλα για τους ίδιους κατά τα συμφέροντά τους, άλλα για τους άλλους. Αυτή την πρακτική η πλειοψηφία της Βουλής τώρα πρέπει να την καταργήσει. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκθέσεις ιδεών μήπως και κοροϊδέψουν κανέναν αστοιχείωτο».

«Πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο και στα ελληνικά δικαστήρια χωρίς να εξαιρείται κανένας» είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση.

"Απέτυχε οικτρά" η μεθόδευση

Έκθετη η Ν.Δ. για τα σκάνδαλα στη Υγεία και τη μεθόδευση δίωξης Πολάκη

Η συμμετοχή του Στ. Πουλή στα ψηφοδέλτια και η όψιμη σιωπή Στουρνάρα για πιθανούς δημοσιονομικούς κινδύνους δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει

Τη μεθόδευση της Ν.Δ., ώστε να μη συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή και γίνουν δημοσίως γνωστά τα συντριπτικά στοιχεία για όσα σκανδαλώδη συνέβαιναν επί χρόνια στον χώρο της Υγείας και αποκάλυψε με την "καταιγιστική του τοποθέτηση στη Βουλή" ο Π. Πολάκηςκατήγγειλαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως το επικοινωνιακό σόου στοχοποίησης του πρώην αν. υπουργού "απέτυχε οικτρά".

"Αυτοί που εμφανίστηκαν ως κατήγοροι, σύντομα βρέθηκαν υπόλογοι, καθώς βαρύνονται με το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη μεθόδευση σε βάρος του Παύλου Πολάκη" επισημαίνεται και τονίζεται πως τα "αδιάσειστα στοιχεία" που παρουσίασε ο Π. Πολάκης "επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι έχουν καταλάβει: το μεγάλο σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ με τη συστηματική διασπάθιση δημοσίου χρήματος και τον σκοτεινό ρόλο του Σταμάτη Πουλή.

Η υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ στην οποία φέρεται να εμπλέκονται πρώην υπουργοί και πλήθος στελεχών της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει τη συνάντηση του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς και της επιχειρηματικής διαπλοκής που υπήρξε για χρόνια το υπόστρωμα του παλιού πολιτικού συστήματος" αναφέρουν οι ίδιες κομματικές πηγές επισημαίνοντας ότι "οι επιλογές της Ν.Δ., η συμμετοχή του Σταμάτη Πουλή στα ψηφοδέλτιά της αλλά και η όψιμη σιωπή του κ. Στουρνάρα σχετικά με πιθανούς δημοσιονομικούς κινδύνους, τους οποίους δεν δίσταζε να υπενθυμίζει όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση, φανερώνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει". "Η Ν.Δ., που επιδιώκει εκδικητικά την πολιτική δίωξη του Παύλου Πολάκη για όσα ο ίδιος έχει αποκαλύψει, είναι σήμερα για ακόμη μια φορά έκθετη. Υποψιαζόμαστε ότι δεν θα είναι και η τελευταία" καταλήγουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL