Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Le Monde: Πολύ στα δεξιά ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, για να ικανοποιήσει όλες τις τάσεις

Eurokinissi

Το δημοσίευμα επικαλείται διάφορα παραδείγματα, όπως τη διάλυση του ΣΔΟΕ, για να παρουσιάσει την εικόνα της νέας «πολύ δεξιάς» πολιτικής που εφαρμόζει ήδη από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός,

Με τίτλο «Τα πρώτα, πολύ δεξιά βήματα του νέου Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», η γαλλική εφημερίδα Le Monde φιλοξενεί δημοσίευμα σχετικά με τα πρώτα δείγματα γραφής Μητσοτάκη, με έμφαση στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να ικανοποιήσει όλες (από τις παραδοσιακά συντηρητικές μέχρι τις ξενοφοβικές πτέρυγες) τις τάσεις της ΝΔ, κάτι που επισημαίνεται, τον οδηγεί σε μια πολιτική ρήξης με τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται εκτιμήσεις της Δρ Φιλίππας Χατζησταύρου, ερευνήτριας του ΕΛΙΑΜΕΠ, η οποία επισημαίνει: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την εξουσία ικανοποιώντας τις διάφορες δεξιές τάσεις: τους παραδοσιακούς συντηρητικούς, τους νεοφιλελεύθερους και την δεξιά σκληρή και ξενοφοβική πτέρυγα. Η ελεγχόμενη αυτή ισορροπία είναι φανερή ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της νέας κυβέρνησης».

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις της στο Slate, η Δρ Χατζησταύρου είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα παρατηρείται τελευταία «ένα αποτέλεσμα συγκοινωνούντων δοχείων και μία ιδεολογική διάχυση που τείνει να ομαλοποιήσει την άκρα δεξιά».

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει στη Le Monde η Δρ Χατσησταύρου, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός «θέλει να προσδώσει στο κράτος ένα επιχειρηματικό πνεύμα, για να διευκολύνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και να αφήσει ανέγγιχτα τα προνόμια των πιο εύπορων».

Το δημοσίευμα επικαλείται διάφορα παραδείγματα, όπως τη διάλυση του ΣΔΟΕ, για να παρουσιάσει την εικόνα της νέας «πολύ δεξιάς» πολιτικής που εφαρμόζει ήδη από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός, με συμβολικές κινήσεις όπως οι ενδυματολογικές επιλογές και η ορκωμοσία παρουσία ιερέων να καθιστούν σαφή την απόλυτη ρήξη με την προηγούμενη, αριστερή πολιτική.

Ε.Κ

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις