Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πάνος Σκουρλέτης: Να εμπνεύσουμε και να διευρύνουμε την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρών σε όλους τους μαζικούς χώρους, σε ό,τι είναι κοινωνικά ζωντανό - N. Παππάς: "Ψάχνουν τις δικαιολογίες και τα πλεονάσματα είναι μάλλον η κεντρική από τις δικαιολογίες που έχουν εφεύρει" για νέες περικοπές

Την ανάγκη άσκησης δυναμικής, προγραμματικής αντιπολίτευσης, εντός και εκτός Βουλής, σε συνδυασμό με τη μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Π. Σκουρλέτης. Αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησης, σημείωσε ότι η Ν.Δ. θέλει να υπηρετήσει ένα ακραία νεοφιλελεύθερο, αντικοινωνικό σχέδιο.

"Όταν το σύνολο των φοροελαφρύνσεων που ετοιμάζει για τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τον συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο,τότε, όταν αναφέρεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, έρχεται στο μυαλό μας η πρόταση του ΔΝΤ που μιλάει για κατάργηση του αφορολόγητου", είπε χαρακτηριστικά. "Αυτά δεν τα εφηύραμε εμείς, δεν είναι μια δίκη προθέσεων, τα είδαμε απέναντί μας κατά τη φάση της διαπραγμάτευσης", επισήμανε.

Σχεδιάζουν ιδιωτικοποίηση υποδομών

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ, ο Ν. Παππάς εκτίμησε ότι στην κυβέρνηση προετοιμάζουν το έδαφος για περικοπές. "Ψάχνουν τις δικαιολογίες και τα πλεονάσματα είναι μάλλον η κεντρική από τις δικαιολογίες που έχουν εφεύρει", υπογράμμισε. "Όπως ήταν η παραμονή στο ευρώ ή η αναδιάρθρωση χρέους, για να 'καταπιούμε' το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο, για το κύμα των -εντός πολλών εισαγωγικών- μεταρρυθμίσεων που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη η δικαιολογία θα είναι τα πλεονάσματα", σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξήγησε, η Ν.Δ. θα θέλει να κάνει κάποιες ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων υποδομών με περιτύλιγμα και επικοινωνιακό προπέτασμα καπνού θα είναι η υπόσχεση για μείωση πλεονασμάτων, "τα οποία βρήκαν μειωμένα και τα αύξησαν".

Όπως υπογράμμισε, στον προϋπολογισμό θα διαπιστώσουμε όλοι "εάν θα υπάρξει μείωση της προκαταβολής φόρου, εάν θα έχουμε μείωση ή μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, αν θα έχουμε μείωση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ, αν θα καταβληθεί η 13η σύνταξη, αν θα υπάρχει κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του 2019". "Όλα αυτά δεν θα μπορούν να κρύβονται", ανέφερε ο Ν. Παππάς.

Εναλλακτική προγραμματική πρόταση

Όσον αφορά τα στοιχήματα για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι θα πρέπει το κόμμα να μπορέσει να εκφράσει σε μια προγραμματική εναλλακτική πρόταση όλο αυτόν τον κόσμο του 31,5%, "να τον εμπνεύσει και να μπορέσει να διευρύνει την απήχησή του, ώστε να αποκτήσει μια νέα δυναμική". Αυτό, όπως εξήγησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει όχι μόνο να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα θέσεων, αλλά να είναι παρών σε όλους τους μαζικούς χώρους, στα σωματεία, στα συνδικάτα, στους επιστημονικούς συλλόγους. "Εκεί πρέπει να καλύψει ένα μεγάλο κενό, μια μεγάλη απόσταση", τόνισε.

Δεν είναι ελκτική η προοπτική σοσιαλδημοκρατικοποίησης

Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν θα πρέπει σ’ αυτή τη διαδικασία να αλλάξει τις βασικές αρχές της ταυτότητάς του, υποστηρίζοντας πως "δεν είναι ελκτική η προοπτική της σοσιαλδημοκρατικοποίησής του, ούτε, προφανώς, κάτω από τις ανάγκες μιας αντιπολιτευτικής τακτικής να γυρίσει σε μια στείρα, ισοπεδωτική, αντιπολιτευτική ρητορική που απλώς και μόνο θα προσπαθεί να χαϊδεύει τα αυτιά του κόσμου".

Σε σχέση με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχολίασε ότι για να είναι πειστική μια αλλαγή της στάσης του θα πρέπει να έχει και στοιχεία ενός στρατηγικού επαναπροσδιορισμού.

Δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας η τοποθέτηση Τσίπρα

"Πρέπει να λύσουμε αυτό το ιστορικό παράδοξο, ένα κόμμα το οποίο παίρνει σε τέσσερις διαδοχικές αναμετρήσεις λίγο κάτω ή λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια ψήφους, να αριθμεί λιγότερα από 30.000 μέλη", είπε ο Ν. Παππάς. "Είναι ευθύνη όλων μας, η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών", είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο