Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
"Ηλεκτρονικό μάτι" του Μαξίμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ηλεκτρονικό μάτι" του Μαξίμου

Κατατίθεται στη Βουλή σήμερα το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το “επιτελικό κράτος”. “Αυτό περιλαμβάνει την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την επιλογή γενικών διευθυντών στην ιεραρχία με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο, τη σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και μια σειρά από άλλες διατάξεις που θα κάνουν το κράτος πιο λειτουργικό, πιο επιτελικό” σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη και ο στόχος είναι να τεθεί σε ψηφοφορία έως τις 8 Αυγούστου.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να ισχυροποιήσει το πρωθυπουργικό γραφείο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, “το υπουργικό συμβούλιο αποκτά συλλογικές διαδικασίες, με οργανόγραμμα και πρόγραμμα, λειτουργώντας στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα αυτό, που θα παράγεται από το υπουργικό συμβούλιο, θα παρακολουθείται από κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης, το σύστημα ‘Μαζί’. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή η εξέλιξη του όποιου έργου υφίσταται, θα διαπιστώνεται αν υπάρχουν καθυστερήσεις και θα υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός”.

Υπενθυμίζεται ότι τό σύστημα “Μαζί” -σύμφωνα με την κυβερνητική ορολογία- θεωρείται το “ηλεκτρονικό μάτι” του Μαξίμου. Σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος του πρώην διευθυντή του ΣΕΒ Άκη Σκέρτσου, που έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων σημείωσε σε βαρύγδουπους τόνους ότι “επέρχεται η αποκομματικοποίηση”, καθώς “αυτή η παρέμβαση συνιστά τη μεγαλύτερη καινοτομία στην ελληνική δημόσια ζωή, αφού μια κρίσιμη μάζα διοικητικής ύλης μεταφέρεται από την πολιτική ηγεσία στην υπηρεσιακή διοίκηση”. Ανέφερε δε ότι “όλες οι διοικητικές πράξεις ατομικού χαρακτήρα θα εκδίδονται κατά κανόνα στο επίπεδο της διοίκησης. Έτσι, ο γενικός διευθυντής, ο προερχόμενος από τη διοίκηση, θα είναι εκείνος που θα αποφασίζει τελικά με τη δική του υπογραφή την έκδοση πράξης. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την υπηρεσιακή διοίκηση. Εμπιστευόμαστε τη δημοσιοϋπαλληλία».

Ενιαία αρχή διαφάνειας

Πρόσθεσε δε ότι “τα ελεγκτικά σώματα δεν θα λαμβάνουν πολιτική εντολή, αλλά θα έχουν μόνο διοικητική ιεραρχία, διότι αυτό είναι γνήσια αποπολιτικοποίηση”, ενώ “κατά τα πρότυπα του αγγλικού διοικητικού συστήματος, εισάγεται σύστημα πολύ ισχυρό, με ενιαία αρχή διαφάνειας, η οποία θα ελέγχει με κανόνες πλήρους ανεξαρτησίας και αμεροληψίας ολόκληρη τη διοίκηση”...

Εξεταστικές επιτροπές με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητο ότι στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, “θα προβλέπεται η δυνατότητα να συγκληθούν εξεταστικές επιτροπές και με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης”. «Εμείς θα παλέψουμε να καταπολεμήσουμε την παθολογία του πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού» είπε σε πρόσφατη συνέντευξη ο Γ. Γεραπετρίτης, καταλήγοντας: «Εμείς δεν θα έρθουμε ποτέ στη Βουλή να πούμε ότι έχουμε δίκιο επειδή είμαστε περισσότεροι. Εμείς θα έρθουμε να δώσουμε δικαιώματα στην αντιπολίτευση και να μπορέσουμε, μέσα από αυτόν τον παραγωγικό διάλογο, να καταλήξουμε στη βέλτιστη νομοθέτηση»...

Το χρονολόγιο κατάθεσης των νομοσχεδίων

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά "τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 κατά 22% μεσοσταθμικά και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων" σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Θα εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Παρασκευή 26.7 και θα ψηφιστεί μέχρι τις 30.7 ή το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου.

Το τρίτο νομοσχέδιο είναι διυπουργικό και περιλαμβάνει, όπως σημείωσε ο Στ. Πέτσας, "την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, τις διορθωτικές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες, την κατάργηση του άσυλου"... Θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 29.7 με στόχο να ψηφιστεί έως την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL