Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΟΜΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ / "Παιδί πριν τα 30, αλλιώς στις αποικίες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΟΜΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ / "Παιδί πριν τα 30, αλλιώς στις αποικίες"

"Επίδομα σε γυναίκες κάτω των 30 που τεκνοποιούν. Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο υπουργείο Εργασίας. Το σώμα μας εργοστάσιο παραγωγής και αναπαραγωγής" γράφει σε ανάρτηση που ανέβασε χθες στα social media, σχολιάζοντας το επίδομα σε γυναίκες κάτω των 30 ώστε να γίνουν μητέρες, η φεμινιστική κίνηση Καμιά Ανοχή. Είναι μόνο μία από τις πολλές αντιδράσεις που έχουν ακολουθήσει από χθες την εξαγγελία του μέτρου από τη Δόμνα Μιχαηλίδου υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

"Το σώμα μας, πεδίο αντίστασης απέναντι στις σεξιστικές και ταξικές πολιτικές. Δεν θα γεμίσουμε τις αποικίες, κύρια υφυπουργέ, δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στο ‘Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια’, κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης" συνεχίζει στην ανάρτησή της η κίνηση και διαμηνύει: "Θα μας βρείτε απέναντι". Ενώ σε εικόνα που συνόδευε το κείμενο, με μία αριστοκράτισσα και μια παραδουλεύτρα, υπάρχει ο διάλογος «-Παιδί πριν τα 30 - Αλλιώς στις αποικίες».

Πληθώρα αντιδράσεων υπήρξε ευρύτερα στα social media. "Είσαι γυναίκα και θέλεις να σπουδάσεις και να κυνηγήσεις τα όνειρά σου; Θέλεις να ταξιδέψεις και ανοίξεις τα φτερά σου; Κατά την υφυπουργό Εργασίας κ. Μιχαηλίδου δεν έχεις αυτό το δικαίωμα", έγραφε νεαρός χρήστης στο Facebook. Μια μητέρα στο Twitter κατέθετε τη δική της εμπειρία λέγοντας: "Γέννησα το παιδί μου στα 20, το 1988, φοιτήτρια ακόμα, φράγκο δεν είχα στην τσέπη, είχε τον γιατρό του πρωί, μεσημέρι, βράδυ στο σπίτι, το γάλα του τον βρεφικό σταθμό του και την προοπτική μεγαλώνοντας να σπουδάσει... Ααα... Μια λεπτομέρεια... Γεννήθηκε στη Λ.Δ. της Βουλγαρίας...".

Με το γνωστό καυστικό της χιούμορ σχολίασε τη διάταξη η συνάδελφος Όλγα Στέφου: "Επίδομα σε όσες κάνουν παιδί πριν τα 30 λέει αυτή η Δόμνα η Μιχαηλίδου. Κακό μπελά βάλαμε στο κεφάλι μας, αδερφές μου. Να μη σε πιέζει η μάνα σου, να μη σε πιέζει το βιολογικό σου ρολόι και να ξεπετάγεται σαν το καρτούν πάνω απ' τα ξένα τα κρεβάτια η υφυπουργός Εργασίας...".

Άρθρο ενάντια στο μέτρο δημοσίευσε και το περιοδικό “Κατιούσα”. "Για τον άνδρα που μπορεί να τεκνοποιήσει ως τα βαθιά του γεράματα -έστω με κάποια πτώση στη γονιμότητα- τέτοια διάκριση δεν ισχύει, εξ ου και δεν χρειάζεται να μπει κάποιο ηλικιακό όριο στα κίνητρα», σημειώνεται. «Οι γυναίκες που κάνουν παιδί ή παιδιά μετά τα 30 είναι λιγότερο ‘πολύτιμες’ και στην τελική ‘ας πρόσεχαν’ να μην καθυστερήσουν αυτό που υπονοείται πως είναι μία από τις βασικές αποστολές τους προς την κοινωνία, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα κυρίως στις νεότερες κοπέλες" γράφεται ακόμη, ενώ το άρθρο καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «είναι φυσικά μάταιο να ελπίζουμε από τους εκπροσώπους ενός συστήματος που θεωρεί τεράστια παραχώρηση ένα ισχνό εφάπαξ επίδομα και παροχές με το σταγονόμετρο υπό όρους να ενδιαφερθεί για τα πραγματικά προβλήματα των γυναικών και των νέων γονιών. Ούτε μπορούν, ούτε θέλουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL