Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Προειδοποίηση από τον Σπ. Λάππα: / Προειδοποίηση από τον Σπ. Λάππα: Πρόβλημα με την Ευρώπη από την υπαγωγή του σωφρονισμού στο ΠΡΟ.ΠΟ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προειδοποίηση από τον Σπ. Λάππα: / Προειδοποίηση από τον Σπ. Λάππα: Πρόβλημα με την Ευρώπη από την υπαγωγή του σωφρονισμού στο ΠΡΟ.ΠΟ.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «άμεση διόρθωση των προβληματικών διατάξεων» του Ποινικού Κώδικα εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προδιαθέτοντας για εκτενέστερες παρεμβάσεις από όσες είχε προαναγγείλει αρχικά η κυβέρνηση. Παράλληλα, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας προειδοποιούσε ότι η υπαγωγή της σωφρονιστικής και της αντεγκληματικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι αντίθετη με όσα ισχύουν στην Ευρώπη, θυμίζοντας ότι «έχουν αποπεμφθεί χώρες από το Συμβούλιο της Ευρώπης διότι έχουν υπαγάγει τη σωφρονιστική και αντεγκληματική πολιτική στο θέμα της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας».

Ο Κ. Τσιάρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αυστηροποιήσει το πλαίσιο για τις άδειες και την υφ’ όρους απόλυση καταδικασμένων «αμετανόητων» τρομοκρατών. Ο Κ. Τσίαρας ισχυρίστηκε ότι «αυτό το σπουδαίο εγχείρημα θυσιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στον βωμό ιδεοληπτικών προκαταλήψεων» κάνοντας λόγο για «σχεδόν ανεφάρμοστα άρθρα», όπως οι διατάξεις περί κοινωφελούς εργασίας ή η δικαστική ποινική διαμεσολάβηση. Ο Κ. Τσιάρας υποστήριξε επίσης ότι στον Ποινικό Κώδικα «υπάρχουν διατάξεις οι οποίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση διεθνών φορέων, του ΟΟΣΑ, της GRECO».

Ο Σπ. Λάππας υπογράμμισε ότι ενδεχόμενη αναστολή της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα θα προκαλέσει αντιδράσεις και προβλήματα, επικαλούμενος τη θέση των δικηγορικών συλλόγων, αλλά και σχετικό άρθρο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Παράλληλα, ο Κ. Τσιάρας προανήγγειλε τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που θα συγκεντρώσει τις αρμοδιότητες των ελεγκτικών μηχανισμών «με βασικό στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό των δράσεων, την αναβάθμιση των ελεγκτικών προτύπων και μεθοδολογιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας». Πάντως, ο Κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι αυτός ο νέος μηχανισμός «δεν θα επιτρέπει ποτέ ξανά και σε κανέναν την εργαλειοποίηση της καταπολέμησης της διαφθοράς για μικροπολιτικές στοχεύσεις».

Μια φράση

Ο Κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ισχυριζόμενος ότι «πυξίδα μας θα αποτελέσουν η αξιοκρατία και ο σεβασμός στην ιεραρχία των ανωτάτων λειτουργών της Θέμιδας». Ο Σπ. Λάππας προκάλεσε την κυβέρνηση «να μας φέρει έστω μια άποψη, μια φράση» που να υποστηρίζει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης κατά παράβαση της νομιμότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL