Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Κυριακή Μάλαμα: Στις καλένδες οι φοροελαφρύνσεις, σκληρές παρεμβάσεις στα κοινωνικά αγαθά και τα δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριακή Μάλαμα: Στις καλένδες οι φοροελαφρύνσεις, σκληρές παρεμβάσεις στα κοινωνικά αγαθά και τα δικαιώματα

"Το δόγμα “νόμος και τάξης” και η διαρκής κινδυνολογία σε σχέση με την προστασία του πολίτη αποτελούν το βασικό επικοινωνιακό μότο της νέας κυβέρνησης. Και σε σχέση με τη σωφρονιστική πολιτική και σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού και σε ότι αφορά την δημόσια παιδεία, την υγεία και την κοινωνική προστασία, η “γραμμή” είναι σκληρή καταστολή, περιοριστικές πολιτικές, εκχώρηση λειτουργιών του κράτους στον ιδιωτικό τομέα". Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση φανέρωσε στην συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων τις πραγματικές της προθέσεις σε όλους τα βασικά ζητήματα. Σε σχέση με την οικονομία, οι πολυαναμενόμενες φοροελαφρύνσεις παραπέμπονται στις καλένδες. Το βασικό πακέτο αναβάλλεται για το 2020, ενώ για τα λίγα εξαγγελθέντα μέτρα δεν ακούσαμε εάν θα απαιτηθεί η εξεύρεση ισοδύναμων για την εφαρμογή τους. Θα επανέλθει η ΝΔ στην επίθεση στις δημόσιες δαπάνες; Θα θέσει ξανά στο στόχαστρο των περικοπών της το αφορολόγητο και τα κοινωνικά επιδόματα; Οι απαντήσεις αναμένονται προσεχώς.

Σε ότι αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα και τα δημόσια αγαθά, το δόγμα “νόμος και τάξης” και η διαρκής κινδυνολογία σε σχέση με την προστασία του πολίτη αποτελούν το βασικό επικοινωνιακό μότο της νέας κυβέρνησης. Και σε σχέση με τη σωφρονιστική πολιτική και σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού και σε ότι αφορά την δημόσια παιδεία, την υγεία και την κοινωνική προστασία, η “γραμμή” είναι σκληρή καταστολή, περιοριστικές πολιτικές, εκχώρηση λειτουργιών του κράτους στον ιδιωτικό τομέα.

Κι επειδή η Χαλκιδική δοκιμάστηκε έντονα από φυσικές καταστροφές το τελευταίο διάστημα αξίζει να συγκρατήσουμε την “δέσμευση” του νέου υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων για την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να εκχωρήσει την προστασία των αγροτών από φυσικές καταστροφές σε ιδιωτικές εταιρίες. Αυτό συνεπάγεται τη ραγδαία αύξηση του ασφαλίστρου για τους αγρότες και τον περιορισμό της κάλυψης του καλλιεργητικού ρίσκου, με δεδομένο ότι οι ιδιώτες θα λειτουργούν με κερδοσκοπικά κριτήρια κι όχι με κριτήρια δημοσίου συμφέροντος.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι επίσης και η δεδηλωμένη πρόθεση της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει σε δραστικές ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου με όρους Λατινικής Αμερικής. Τέλος, η συνεχιζόμενη προπαγάνδα περί αναπτυξιακής διάστασης των εξορύξεων χρυσού δεν εκπλήσσει κανένα, ούτε βέβαια μας ξαφνιάζει η αδημονία της ΝΔ να υπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα, χωρίς να ενδιαφέρεται για το μέλλον της Χαλκιδικής και των ανθρώπων της.   

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα αντιπαρατεθεί με συγκροτημένη αντιπολίτευση θέσεων, με τεκμηριωμένες προτάσεις εναλλακτικής πολιτικής χάραξης και με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των κοινωνικών αγαθών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL