Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
Έμμεση αναγνώριση των Πρεσπών από το Ν. Δένδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έμμεση αναγνώριση των Πρεσπών από το Ν. Δένδια

Αναγνώρισε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν επωφελής για την Ελλάδα. «Έπρεπε να ολοκληρωθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα», υπογράμμισε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Όλη η παρέμβαση του Ν. Δένδια ήταν σε διαφορετικό κλίμα από εκείνο των περισσοτέρων στελεχών της Ν.Δ. - άλλωστε ο νυν υπουργός Εξωτερικών δεν είχε μετάσχει στα συλλαλητήρια στα οποία παρέλαυναν οι υπόλοιποι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ν. Δένδιας παραδέχτηκε ότι οι «ιστορικές αποφάσεις για τον δυτικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα της χώρας», που ελήφθησαν από το 1974 και μετά, «ενισχύθηκαν και δικαιώθηκαν ανεξαρτήτως της εναλλαγής στην εξουσία κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές».

Όσον αφορά τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία ο υπουργός είπε ότι «σκοπός μας είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειές της» και ότι «δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης» από τη γείτονα.

Πολιτική στη νέα πραγματικότητα για Τουρκία

Για τα ελληνοτουρκικά ο Ν. Δένδιας ουσιαστικά εξήγγειλε νέα πολιτική, που θα λαμβάνει υπόψη της τα προβλήματα Τουρκίας - Ε.Ε.: «Στο μέτρο που η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθίσταται λιγότερο ορατή, καθίσταται υποχρεωτική η διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της τη νέα αυτή πραγματικότητα» ανέφερε.

Επεσήμανε ακόμη ότι οι δύο χώρες «δύνανται αλλά και οφείλουν να συνεργαστούν στους τομείς εκείνους όπου αυτό είναι εφικτό και αμοιβαία επωφελές» διευκρινίζοντας ότι «γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις. Και αυτό θα καταστεί απολύτως σαφές τόσο στη γείτονα όσο και σε όλα τα διεθνή fora».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL