Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
"Συγκεντρωτισμός εις βάρος της αποτελεσματικότητας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Συγκεντρωτισμός εις βάρος της αποτελεσματικότητας"

Συγκεντρωτισμό που μπορεί να αποβεί εις βάρος της αποτελεσματικότητας καταλογίζουν στην κυβέρνηση οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις συγχωνεύσεις των γενικών γραμματειών. Ο Θ. Δρίτσας επέκρινε την ανάθεση στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της ευθύνης συντονισμού των γενικών επιτελείων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Θ. Δρίτσας τόνισε ότι «τέτοιες ρυθμίσεις δεν συνιστούν ούτε εκσυγχρονισμό ούτε εκδημοκρατισμό. Αυθαιρεσία, συγκεντρωτισμό και αυταρχισμό συνιστούν», ζητώντας άμεση επαναξιολόγηση της απόφασης.

Ο Θ. Δρίτσας υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί «έμμεση, αλλά σαφώς προσβλητική υποβάθμιση του αναντικατάστατου ρόλου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων», εκτιμώντας ότι η ρύθμιση αυτή θα προκαλέσει «απίστευτη γραφειοκρατική σύγχυση» λόγω των αλληλοσυγκρουόμενων αρμοδιοτήτων. «Ακραία ανησυχητικά και απαράδεκτα τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον τρόπο διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων» επισήμανε ο Θ. Δρίτσας.

«Έντονα ερωτήματα για την ικανότητα της δομής να ανταποκριθεί στα πολλά και απαιτητικά αντικείμενα» προκαλεί, σύμφωνα με τον Ν. Σαντορινιό, η απόφαση της κυβέρνησης για συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικών Υποδομών και Ναυτιλιακών Επενδύσεων. Ο Ν. Σαντορινιός θύμισε ότι πλέον η ενιαία Γενική Γραμματεία είναι υπεύθυνη για τα λιμάνια της χώρας, τις υποδομές, τη διαχείριση της ακτοπλοΐας, τη λειτουργία του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και τα ζητήματα προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.

«Η συμπίεση όλων των αρμοδιοτήτων των Γενικών Γραμματειών καταδεικνύει μια πρόχειρη τακτική συντονισμού, που μακροπρόθεσμα θα αποβεί εις βάρος της αποτελεσματικότητας» σημείωσε ο Ν. Σαντορινιός, παρατηρώντας ότι «τίθεται εν αμφιβόλω η αντιμετώπιση ευαίσθητων και κρίσιμων τομέων που άπτονται άμεσα της ανάπτυξης της χώρας, της βιωσιμότητας των νησιών και της συνέχισης της ομαλής διασύνδεσής τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL