Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Με... ΔΕΗ πηγαίνει στις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με... ΔΕΗ πηγαίνει στις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση

Η πλήρης απαξίωση της ΔΕΗ, με το βλέμμα στην εκχώρηση των "φιλέτων" της επιχείρησης σε ιδιώτες, θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα των ομιλιών των Κ. Μητσοτάκη και Κ. Χατζηδάκη στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Ενέργειας θα εστιάσουν "στις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για τη χρεοκοπία της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας", ενώ θα κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ "για εγκατάλειψη του μοντέλου της ‘Μικρής ΔΕΗ’ που δρομολόγησε η κυβέρνηση Σαμαρά, από το οποίο η επιχείρηση θα έβαζε τότε στα ταμεία της 1,5-2 δισ. ευρώ".

"Οι λύσεις πρέπει να είναι ταχείες και ανάλογες του προβλήματος" αναμένεται να σημειώσει με νόημα ο Κωστής Χατζηδάκης, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περιγραφή συγκεκριμένου πλάνου, καθώς "προέχει συνεννόηση με τους θεσμούς". Ο υπουργός Ενέργειας αναμένεται δε σε μικροκομματικούς τόνους να μιλήσει "για ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα στο κίνημα Δεν Πληρώνω, που συνέβαλε στο να καταστεί η ΔΕΗ ‘ωρολογιακή βόμβα’". Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας έχει ήδη δώσει σχετικά δείγματα γραφής ισχυριζόμενος ότι "η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα ούτε να αγοράσει κολώνες. Είναι σε άσχημη κατάσταση, δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, κανείς δεν είναι τρελός να την πάρει".

Κυβερνητικές πηγές, χωρίς να αναφερθούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι "η αλλαγή που θα περάσει άμεσα θα είναι η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα είναι 20% και θα γίνει το 2020 και η δεύτερη 10% και θα γίνει το 2021".

"Μας καλύπτει η συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης"

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι οι ίδιοι κύκλοι, σε καθησυχαστικό τόνο, διαμήνυαν ότι "ως προς τις προγραμματισμένες προσλήψεις δεν υπάρχει ζήτημα", αναγνωρίζοντας ότι "οι θεσμοί έχουν ήδη μια συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση που καλύπτει το ζήτημα αυτό, αλλά και καθώς είναι μικρής επιβάρυνσης συγκριτικά με τα συνολικά δημοσιονομικά". Υπενθυμίζεται πως προχθές το Μαξίμου ενημέρωσε ότι ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο σύσκεψης με το οικονομικό επιτελείο, έδωσε εντολή "να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες από το ΑΣΕΠ προσλήψεις εντός του 2019 με προτεραιότητα τις 2.450 θέσεις που αφορούν το υπουργείο Υγείας"...

Κατάργηση απλής αναλογικής

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αναμένεται να εστιάσει στη στόχευση που αφορά "την κατάργηση της απλής αναλογικής από έναν νέο εκλογικό νόμο πιο αναλογικό και πιο αντιπροσωπευτικό που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στη χώρα" αλλά και "στον νέο εκλογικό νόμο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές". Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος θα αναφερθεί "στην απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους μέσα στην τετραετία για την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης". Υπενθυμίζεται ότι στην σχετική εξαγγελία είχε προχωρήσει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσπώντας τα εύσημα της Μιράντας Ξαφά, "διότι υιοθέτησε την πρόταση του Στ. Μάνου για εκχώρηση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους με ισόποση μείωση της κρατικής επιχορήγησης"...

Εντολή σιωπητήριου

Στη φράση "η κατεύθυνσή μας είναι να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο" οχυρώθηκε ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. για να αποφύγει τις αναφορές σε πράξεις και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που προκαλούν θύελλα αντιδράσεων.

"Το δηλητήριο του λαϊκισμού έχει ποτίσει την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε σε όλα τα μέτωπα. Η μάχη κατά του λαϊκισμού δεν έχει κριθεί. Θα συνεχιστεί" υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μία ημέρα μετά τον ισχυρισμό του Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι "μπροστά σε διεθνές ακροατήριο είπα ότι για να σταθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, πρέπει να μην παραβιάζονται ουσιώδεις όροι της από κάποιο μέρος. Ήταν σαφής ο αποδέκτης... Ήταν σαφές για ποιον ήταν. Η συμφωνία προφανώς δεν μου αρέσει. Προφανώς δεν αρέσει στη Νέα Δημοκρατία. Όλα τα άλλα είναι υλικό προς διαστρέβλωση".

Σημειώνεται ότι ομόφωνα και διά βοής εξελέγη ο Σταύρος Καλαφάτης νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές να "μην του κάνουν τη ζωή δύσκολη".

Λέξη για Τσουβάλα με Χρ. Στυλιανίδη

Την ευχή "να μη ξαναζήσουμε ποτέ τραγωδίες όπως αυτή που ζήσαμε πέρυσι στο Μάτι" εξέφρασε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο για τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, στον απόηχο του σάλου που πυροδότησε η τοποθέτηση του (στοχοποιημένου από τον ίδιο λόγω των χειρισμών του στην πολύνεκρη τραγωδία) πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κ. Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. "Συμπληρώνεται την Τρίτη ένας χρόνος από αυτή την καταστροφή, που πιστεύω ότι χάραξε τη μνήμη κάθε Έλληνα. Ποτέ ξανά. Και αυτό το ‘ποτέ ξανά’ έχει να κάνει με εθνικές δυνατότητες, με την εθνική αναδιοργάνωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προανήγγειλε ότι "ο τηλεφωνικός αριθμός 112 θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος στο τέλος του έτους".

Με αναφορά στον Κων. Καραμανλή ο Μ. Σχοινάς στο Μαξίμου

Ακούγεται ότι θα διεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο Μαργαρίτης Σχινάς μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. "Έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας και ένα δύσκολο καλοκαίρι" περιορίστηκε να σημειώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", ο νέος επίτροπος ενδέχεται να αναλάβει τον φάκελο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. "Αφιέρωσα τριάντα χρόνια από τη ζωή μου για να υπερασπιστώ τον στόχο μιας περήφανης Ελλάδας στην Ευρώπη όπως τη φαντάστηκε ο Καραμανλής αλλά και μιας πανίσχυρης Ευρώπης που μπορεί να είναι άγκυρα σταθερότητας σε έναν πιο ανασφαλή κόσμο" πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL