Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Οι Μουστακλής και Παναγούλης ήταν 'ψυχικά νοσούντες'";
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Οι Μουστακλής και Παναγούλης ήταν 'ψυχικά νοσούντες'";

Εξήντα πέντε υπογραφές ενάντια στη λήθη και την προσβολή. Ενάντια στην απόπειρα να γραφτεί η Ιστορία αλλιώς. Εξήντα πέντε υπογραφές από χέρια ανθρώπων, τα οποία σάπισε στο ξύλο η δικτατορία. Των ανθρώπων που η νέα υφυπουργός Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου χαρακτήρισε «ψυχικά νοσούντες» και μίλησε ακόμη για αγιοποίηση του αγώνα τους. Τι κι αν έφαγαν πίσω από τα κάγκελα τα χρόνια της νιότης τους.

«Ακούω συνέχεια 'ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς', 'ιστορικός αγώνας' και αναρωτιέμαι για ποια Ιστορία μιλάμε; Ποιος έγραψε αυτή την Ιστορία; Την έγραψαν αυτοί οι άνθρωποι των οποίων η απώλεια του αισθήματος της δικτατορίας είναι αντίστοιχο με μια απώλεια δικού τους ανθρώπου; Ποιοι; Αυτοί ακριβώς που είναι οι ψυχικά νοσούντες;” είχε αναρωτηθεί η υφυπουργός.

Εξήντα πέντε υπογραφές διαμαρτυρίας. Τόσες, όσοι οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα που αποφάσισαν να επανέλθουν στο ζήτημα. Αυτή τη φορά βάζοντας και τα ονόματά τους κάτω από την ανοιχτή επιστολή για τις δηλώσεις της Δ. Μιχαηλίδου.

Στην επιστολή ζητούν την αποπομπή της υφυπουργού, αλλά και να πάρει ξεκάθαρη θέση ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει άλλωστε, σε ανύποπτο χρόνο, στη Βουλή, τον σεβασμό του στον αντιδικτατορικό αγώνα, έχοντας πει ακόμη ότι υπήρξε κι εκείνος... πολιτικός κρατούμενος επί χούντας σε ηλικία έξι μηνών.

Οι υπογράφοντες απευθύνουν ακόμη ερώτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν πρόκειται η Δ. Μιχαηλίδου να προσκληθεί κανονικά στην επετειακή εκδήλωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Η στάση της Ν.Δ. στο ζήτημα δεν προξενεί, από την άλλη, έκπληξη, υπό την έννοια ότι, με βάση τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της, επιλέγει να μην απαντά σε τίποτα απ' όσα της προσάπτουν, αποσκοπώντας, όπως φαίνεται, να αποσιωπηθεί το συντομότερο το εκάστοτε θέμα.

Στην προκειμένη όμως έχουμε μια περίσταση που υπερβαίνει ένα ζήτημα επικαιρότητας. Αφορά έναν αγώνα για «ιδανικά και αξίες που έρχονται από τα βάθη της Ιστορίας, δίνοντας ακόμη και το αίμα τους».

Θα απαντήσει ο πρωθυπουργός, ρωτούν οι αγωνιστές, αν πιστεύει κι εκείνος ότι εμβληματικές προσωπικότητες όπως οι Αλέκος Παναγούλης, Σπύρος Μουστακλής και Γιάννης Ρίτσος ήταν «ψυχικά νοσούντες»;

Αναλυτικά η επιστολή

«Κύριε πρωθυπουργέ

Παρά την κατακραυγή

Προς τους αξιότιμους κύριο πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Με όλο τον σεβασμό ως προς το αξίωμά σας θα επιθυμούσαμε μια δημόσια τοποθέτησή σας για τα προσβλητικά σχόλια της υφυπουργού σας κυρίας Δόμνας Μαχαηλίδου εις βάρος των αγωνιστών/τριών της αντιδικτατορικής αντίστασης.

Κύριε πρωθυπουργέ,

οι στρατηγοί Μουστακλής Σπύρος, Οπρόπουλος, Βαρδάνης Μιχάλης, Μήνης Τάσος, Πνευματικός Άγγελος, άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού, όπως οι Ρίτσος, Αναγνωστάκης, Θεοδωράκης, αγωνιστές που βασανίστηκαν άγρια από τους δήμιους της Χούντας, όπως οι Παναγούλης Αλέκος, Ρεκλείτης Χρήστος, Καλέργη Μαρία, αλλά και μερικές χιλιάδες ακόμη, ήταν 'ψυχικά νοσούντες' (!) όπως απαξιωτικά τους χαρακτηρίζει η εν λόγω κυρία;

Κύριε πρωθυπουργέ,

γνωρίζετε ότι, αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί που πάλεψαν για ιδανικά και αξίες που έρχονται από τα βάθη της Ιστορίας μας, δίνοντας ακόμη και το αίμα τους, δεν θα υπήρχε σήμερα η κοινοβουλευτική δημοκρατία για την οποία, παρά τις αδυναμίες της, όλοι σεμνυνόμαστε.

Επειδή αυτοί/ές οι αγωνιστές/τριες, όσοι/ες ζουν ακόμη, συνεχίζουν να παλεύουν για τα ίδια ιδανικά, αποτελούν τη ζωντανή ιστορική παρακαταθήκη των αγώνων για δημοκρατία, θα πρέπει οι νεότεροι, όπως η εν λόγω κυρία, τουλάχιστον να μην προσβάλλουν εν γνώσει τους την Ιστορία. Για όλους αυτούς τους λόγους περιμένουμε την απάντησή σας και σας προτείνουμε, σεβόμενος την αντιδικτατορική αντίσταση, όπως έχετε δηλώσει και στη Βουλή, να την αποπέμψετε.

Με σεβασμό στο αξίωμα σας

οι αγωνιστές/τριες Αναστασιάδης Ανέστης, Απανωμεριτάκης Νίκος, Βασιλακάκης Γιάννης, Γιαλυψός Δημήτρης, Γιανουλόπουλος Γιάνης, Γιούργος Κωστής, Γκυρκούδης Γιάννης, Γκόγκογλου Βασίλης, Γρέβιας Θανάσης, Γρίμπας Αλέκος, Δεμουρτζίδης Βασίλης, Δοϊτσίνης Αλέκος, Δώδος Δημοσθένης, Ηλιόπουλος Νίκος, Θεοδωρίδης Τάσος, Καζέλης Θεόδωρος, Καζλάρη Πόπη, Καζλάρης Τάσος, Καϊσίδης Παναγιώτης, Καλαφάτης Θανάσης, Καλογήρου Θεόδωρος, Καρατζάς Γιάννης, Κλαυδιανός Παύλος, Κοβάνης Μπάμπης, Κοκοζίδης Γρηγόρης, Κοντουδάκης Λεωνίδας, Κουζινόπουλος Σπύρος, Κωσταράκος Δημήτρης, Λάκκα Λαοκρατία, Μακρής Παντελής, Μανταίος Κώστας, Μάρκου Ανδρέας, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μπαλαούρας Μάκης, Μπαλτάς Αριστείδης, Μπεκροδημήτρη Νανώ, Μπετσιμέας Γεράσιμος, Μπιβολάρης Γιώργος, Νάσκου Μαριέττα, Νάσκου Ρούλης, Ξαρχουλάκος Γιάννης, Ξενάκη Ζωή, Οικονομίδης Μίμης, Οικονόμου Ηλίας, Οικονόμου Μιχάλης, Όχονος Νώντας, Πάκος Φάνης, Παππάς Στέλιος, Ρήγος Άλκης, Σαββινίδου Πόλη, Σαββινίδου Σελήνη, Σαββινίδου Τασούλα, Σακέττας Σπύρος, Σπαρτιάτης Δανιήλ, Στρατής Γιάννης, Σωτηριάδου Τασία, Ταγματάρχου Ιωάννα, Τζουμάκας Στέφανος, Τσακνής Διονύσης, Τσαουσίδης Κλέαρχος, Τσαρουχά Καίτη, Τζιακμάκης Σωτήρης, Τερζής Περικλής, Τερζή Ανδρονίκη, Φακυρούδης Κυριάκος.

Προς τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κύριε Πρόεδρε

Επειδή κάθε χρόνο στην επετειακή εκδήλωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας προσκαλείτε τιμητικά και τους αγωνιστές/τριες της αντιδικτατορικής αντίστασης, θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν φέτος θα καλέσετε και τους υβριστές της αντιδικτατορικής αντίστασης, όπως την κυρία Μιχαηλίδου Δόμνα.

Με τον προσήκοντα σεβασμό

Οι αγωνιστές/τριες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL