Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Πάνος Σκουρλέτης: / Πάνος Σκουρλέτης: Με εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνος Σκουρλέτης: / Πάνος Σκουρλέτης: Με εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση

Στον δρόμο για την ανασυγκρότηση βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη του κόμματος να τονίζουν πως χρειάζεται ειλικρίνεια και συζήτηση χωρίς ταμπού που δεν μπορεί να γίνει fast track. Στον απόηχο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των διαρροών με δημοσιεύματα για ένταση και βαρύ κλίμα, ο Π. Σκουρλέτης έστειλε χθες αυστηρό μήνυμα προς εκέινους που επιχειρούν να οριοθετήσουν τη συζήτηση αυτή μέσω διαρροών και δημιουργίας κλίματος.

Ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά κύριο λόγο άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, της μισθωτής εργασίας, της νεολαίας, άνθρωποι των μικρομεσαίων στρωμάτων, "σε αντίθεση με άλλα χαρακτηριστικά που έχει η ψήφος στη Ν.Δ.". "Το πρώτο που προέχει είναι αυτοί οι άνθρωποι να βρουν έκφραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, στήριγμα", τόνισε. "Ταυτόχρονα όμως να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει και ένα εργαστήριο κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση που ήδη έχει αρχίσει και γίνεται πραγματικότητα" πρόσθεσε.

Κακόβουλες διαρροές

Σχολιάζοντας τις διαρροές και τα δημοσιεύματα περί έντασης στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Σκουρλέτης μίλησε για γεγονότα αναντίστοιχα με τον θόρυβο που δημιουργείται, σχολιάζοντας ότι τα περί έντασης και εκνευρισμού δημοσιεύτηκαν αρχικά στο site του "Documento". "Επειδή ήμουν μέσα στη διαδικασία και το είδα που βγήκε μετά από λίγες ώρες, σκέφτηκα 'ποιος νους με πολλή φαντασία θέλησε να δώσει μια τέτοια διαρροή;'".

Μίλησε δε για "φίλους και λιγότερο φίλους" που θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες συζήτησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όπως τις αντιλαμβάνονται εκείνοι. "Εμείς δεν πρέπει να κουβεντιάζουμε με τους όρους που θέλει το κάθε site ή η κάθε εφημερίδα. Πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση με τους δικούς μας όρους, με πολιτική εμβάθυνση στα ζητήματα", τόνισε και άσκησε δριμεία κριτική σε όσους εφαρμόζουν τη λογική των διαρροών.

"Οι διαρροές είναι κακόβουλες πολλές φορές. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι κάποιοι στενοκέφαλοι που θεωρούν ότι αντί να μιλούν ανοιχτά, αυτό άλλωστε το έχουμε κατακτήσει, προτιμούν να μιλούν στους φίλους τους και να κάνουν διαρροές" είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε: "Αυτό δεν αφορά τρίτους, καμιά φορά αφορά και ανθρώπους από μέσα". Και συνέχισε επισημαίνοντας πως όσο υιοθετείται μια πολιτική διαρροών και προσπάθειας να διαμορφώσουν τους όρους της συζήτησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιους τρόπους, "το μόνο που κάνουν είναι να παράγουν μηχανισμούς οι οποίοι δεν βοηθούν ούτε στο άνοιγμα του κόμματος, ούτε στη μαζικοποίησή του, ούτε στην εμβάθυνση της συλλογικότητας και της δημοκρατίας. Ανεξάρτητα τι υποστηρίζει ο καθένας".

Το μαζικό κόμμα δεν συνάδει με βιλαέτια

Απάντησε επίσης για τους βουλευτές της περιφέρειες που ζήτησαν να ξανασυζητηθεί το θέμα της διάθεσης του ενός από τους δύο επιστημονικούς συνεργάτες στο κόμμα ώστε να συμβάλει στη δουλειά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στη δουλειά της επιτροπής του τμημάτων του κόμματος που θα βοηθάει και θα στηρίζει το προγραμματικό έργο.

"Προηγουμένως είχαμε την 'πολυτέλεια' των υπουργικών γραφείων τα οποία κατέβαζαν τα νομοσχέδια και έκαναν επεξεργασίες. Εκεί πάνω βασιζόταν και η κοινοβουλευτική παρουσία των βουλευτών μας. Τώρα αυτό πρέπει να υποκατασταθεί από άλλες δομές, οι οποίες θα επεξεργάζονται με έναν σοβαρό και τεκμηριωμένο τρόπο αυτά τα οποία θα έχουμε απέναντί μας", εξήγησε.

"Αν θέλουμε να φτιάξουμε νέο, μαζικό, γειωμένο κόμμα, δεν μπορεί ο καθένας να αντιλαμβάνεται την εκλογική του περιφέρεια σαν το βιλαέτι του" υπογράμμισε σε αυστηρό τόνο. Θύμισε μάλιστα στους βουλευτές που εκφράζουν δυσαρέσκεια πως για τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια του κόμματος υπέγραψαν έναν κώδικα όπου δίνουν το 40% της αποζημίωσής τους στο ταμείο του κόμματος και θέτουν στη διάθεση των κοινών επιτροπών του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον έναν από τους αποσπασμένους που έχουν τη δυνατότητα να έχουν και τον έναν επιστημονικό συνεργάτη.

Συζήτηση χωρίς προκαταλήψεις

Για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον απολογισμό των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο γραμματέας του κόμματος τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση "χωρίς ταμπού, ακομπλεξάριστα, χωρίς προκαταλήψεις", για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, τα λάθη και τις παραλείψεις, που "έδωσαν επιχειρήματα στους αντιπάλους μας να δημιουργήσουν μια πολιτική υγειονομική ζώνη γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε όρια στην πολιτική του διείσδυση στο εκλογικό σώμα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL