Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής\Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ για την υποβάθμιση της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων και του ΚΕΘΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής\Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ για την υποβάθμιση της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων και του ΚΕΘΙ

Στην ίδια ανακοίνωση τονιίζεται ότι «η ένταξη της Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υποβαθμίζει και απαξιώνει τα δύο βασικά και εθνικά κεντρικά θεσμικά οργάνα της πολιτείας για την ισότητα των φύλων: της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Δύο φορέων που επί δεκαετίες εργάζονται συστηματικά για τα δικαιώματα όλων των γυναικών παράγοντας σοβαρό έργο με παρεμβάσεις και πολιτικές που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απαξιωθούν ούτε πολύ περισσότερο να αντιμετωπιστούν ως μέρος της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας περί προνοιακής αντιμετώπισης της ισότητας των φύλων».

«Και αυτό γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή στοχεύει στο να περιορίσει την αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων στα στενά περιθώρια ενός Υπουργείου ή Γραμματείας του, αντιμετωπίζοντάς τις ως ανισότητες ευάλωτης ομάδας και κατά συνέπεια ως  υποενότητα ενός τομέα πολιτικής. Η αυτοτέλεια της ΓΓΙΦ όπως την γνωρίζουμε τίθεται σε αμφισβήτηση» σημειώνει το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής.

Παράλληλα, υπογραμμίζετια ότι «με την πράξη αυτή, όχι μόνο δίνεται το στίγμα της σημασίας που (δεν) έχουν τα δικαιώματα των γυναικών, στο πλαίσιο της νέας περιόδου, αλλά επιπλέον παραβιάζονται διεθνείς συνθήκες, κατευθύνσεις και αποφάσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργάνων, και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο με την Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (Ν. 4531/2018)αλλά και με το  Ν. 4604/2019 για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, όπου η βασική του φιλοσοφία διέπεται από οριζόντιες πολιτικές, ως απαραίτητο στοιχείο για την προώθηση της ισότητας των φύλων».

«Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας με την υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, δύο κεντρικών εθνικών φορέων της πολιτείας με εξαιρετικά σημαντικό έργο για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων στην εργασία, στην υγεία, στην επιχειρηματικότητα, στον ιδιωτικό και πολιτικό βίο, στα ΜΜΕ.

» Η ισότητα των φύλων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία της δημοκρατίας και όχι υποενότητα ενός τομέα πολιτικής και ζητούμε την άμεση άρση του ΠΔ και δηλώνουμε μαχητικά παρούσες για κατάργησή του».

Τέλος με την ίδια ανακοίνωση καλούνται οι «φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις, οι βουλεύτριες και ευρωβουλεύτριες, οι αιρετές γυναίκες στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλιστικό κίνημα να αντισταθούμε αγωνιστικά και μαχητικά σε αυτήν την αντιφεμινιστική εξέλιξη που υπονομεύει ευθέως την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματά μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL