Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Ισότητα των φύλων / Ισότητα των φύλων: Οπισθοχώρηση Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισότητα των φύλων / Ισότητα των φύλων: Οπισθοχώρηση Μητσοτάκη

“Χάσατε μια πάρα πολύ σημαντική γραμματεία” ήταν το σχόλιο της Φωτεινής Κούβελα, απερχόμενης γενικής γραμματέως για θέματα Ισότητας Φύλων κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εσωτερικών, με τον νέο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να αποκρίνεται κοφτά: “Θα συνεχίσει τη δουλειά της εκεί που θα είναι”.

Η επιλογή Μητσοτάκη να αποκόψει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων από το υπουργείο Εσωτερικών και να τη μεταφέρει στο υπουργείο Εργασίας είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης που δίνει σ’ αυτά τα ζητήματα. Επικεντρώνει κυρίως την ισότητα των φύλων σε θέματα που σχετίζονται με την απασχόληση και την εργασία, παρά τη δημόσια ζωή. Αντικείμενο αρνητικής κριτικής, πάντως, αποτελεί η επιλογή Μητσοτάκη να διορίσει μόλις 4 γυναίκες στις 51 νέες υπουργικές θέσεις. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας εισάγει και ψηφίσει στη Βουλή την αύξηση της ποσόστωσης από το 1/3 των υποψηφίων ανά συνδυασμό στο 40%, θέτει εκ νέου το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών σε δημόσιες θέσεις.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος για την ουσιαστική ισότητα των φύλων που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εστίαζε στη διαμόρφωση όρων ισότητας σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, που αφορά είτε την ενδυνάμωση της κοινωνικής και επαγγελματικής θέσης της γυναίκας με σειρά θεσμικών παρεμβάσεων, είτε την εκπαίδευση των νέων στην αλλαγή αντίληψης για τον ρόλο των φύλων.

“Δυστυχώς, η νέα κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε τις διαθέσεις της”, σχολίασε σε ανακοίνωσή της απερχόμενη γενική γραμματέας Ισότητας Φ. Κούβελα προσθέτοντας: “Μετά την ελάχιστη τοποθέτηση γυναικών υπουργών, η μετακίνηση της ΓΓΙΦ από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Εργασίας και στον τομέα της Πρόνοιας στενεύει τα όρια των πολιτικών ισότητας των φύλων που από τη φύση της αφορά όλους τους τομείς της ζωής μας, όλα τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς και υπό αυτή την έννοια υποβαθμίζει τον αρμόδιο κυβερνητικό φορέα για θέματα ισότητας. Το ίδιο έπραξε και για το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)”.

“Θα παρακολουθούμε στενά την πορεία των εξελίξεων με την οπτική της προοδευτικής φεμινιστικής πολιτικής και δεν θα αφήσουμε να χαθεί και να υποβαθμιστεί όλο αυτό το έργο που σε συνθήκες δύσκολες κατορθώσαμε, όπως και η ίδια η ΓΓΙΦ με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους σε αυτή” υπογράμμισε η Φ. Κούβελα.

Φ. Κούβελα: “Θα παρακολουθούμε στενά την πορεία των εξελίξεων με την οπτική της προοδευτικής φεμινιστικής πολιτικής και δεν θα αφήσουμε να χαθεί και να υποβαθμιστεί όλο αυτό το έργο που σε συνθήκες δύσκολες κατορθώσαμε”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL