Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
"Νέο μοντέλο διακυβέρνησης", η ΕΡΤ και το ΑΠΕ στα χέρια του Μητσοτάκη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Νέο μοντέλο διακυβέρνησης", η ΕΡΤ και το ΑΠΕ στα χέρια του Μητσοτάκη!

“Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας” θα περιγράψει σήμερα ο πρωθυπουργός, στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ έδωσε τα πρώτα σχετικά δείγματα συγκεντρώνοντας στα χέρια του τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαμηνύσει “στους υπουργούς και τους υφυπουργούς ότι θα τεθούν ασυμβίβαστα”, όπως η “απαγόρευση της πρόσληψης συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού” προσπερνώντας ότι διευθυντή του γραφείου του έχει ορίσει τον ανιψιό του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει και στο “άμεσο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης”.

Ιδιοκτησιακή αντίληψη

Αίσθηση προκαλεί η ιδιοκτησιακή αντίληψη του πρωθυπουργού για τη δημόσια ενημέρωση. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πρώτο Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε, υπό τον Κ. Μητσοτάκη μεταφέρεται και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία των ΜΜΕ, της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων!

Επιπλέον “σε πλήρη αντίθεση με τη διάκριση των εξουσιών και ενάντια στο ευρωπαϊκό δίκαιο” θεωρείται από νομικούς ότι κινείται η μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που προβλέπει το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης. Η ΕΥΠ θα υπάγεται απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως αναφέρει το άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος.

Πρωθυπουργικό γραφείο όπως της καγκελαρίας

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις (20-22 Ιουλίου) θα αφορά -σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους- την «οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων». Σε αυτό το πλαίσιο, το πρωθυπουργικό γραφείο, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ελέγχει όλα τα υπουργεία και θα τα βαθμολογεί. Αυτό θα γίνεται μέσα από ένα ισχυρό γραφείο υποστήριξης του έργου του πρωθυπουργού -στα πρότυπα της γερμανικής καγκελαρίας- και θα φτάνει σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

Κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου

Το ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την “εμβληματική διάταξη” που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. «Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας. Αποτελεί δέσμευσή μου αδιαπραγμάτευτη. Θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε το 2011” διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία προεκλογική συνέντευξή του, ενώ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως -σε ανάλογο ύφος- έχει ισχυριστεί ότι “οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να επεμβαίνουν στον χώρο του πανεπιστημίου για κάθε αξιόποινη πράξη».

Πηγές της Ν.Δ. προεξοφλούν ότι “η ρύθμιση αυτή θα είναι η αφορμή και για την πρώτη κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, που επιμένει στη διατήρησή του παρά την προφανή διαστρέβλωση των διατάξεων από τους αναρχικούς, που έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε στρατόπεδα”...

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Το νομοσχέδιο επίσης θα περιλαμβάνει “αλλαγές και διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα”. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας (ANT1) ισχυρίστηκε χθες ότι “δεν ήταν σωστό να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας από την απερχόμενη κυβέρνηση δυο μέρες πριν από την προκήρυξη εκλογών» λέγοντας ότι «θα αλλάξουν άμεσα άρθρα στα οποία είμαστε αντίθετοι».

Κύκλοι της Ν.Δ. εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι “μεταξύ άλλων προβληματικών διατάξεων, με τις ρυθμίσεις του νέου Κώδικα οι τρομοκράτες της 17Ν θα μπορούν να υποβάλουν άμεσα αίτηση ώστε να αποφυλακιστούν φορώντας βραχιολάκι και παραμένοντας σε κατ’ οίκον περιορισμό, αρκεί να έχουν εκτίσει 16 χρόνια κάθειρξης”.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου έχει υπογραμμίσει ότι “η αντιμετώπιση των πολυϊσοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων. Ενδεικτικά, με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη”.

Σαφάρι για 200 ψήφους...

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το πρώτο νομοσχέδιο “θα λύνει και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους”. Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος -κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής με τον Αντώνη Ρουπακιώτη, επιβεβαίωσε ότι “είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, κατά πάσα πιθανότητα στο πρώτο νομοσχέδιο, στις 23 Ιουλίου, η κυβέρνησή μας να κάνει τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις που χρειάζονται, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν προβλήματα που γεννά η εφαρμογή του συστήματος με το οποίο διεξήχθησαν οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Προκειμένου να ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα των δήμων και των Περιφερειών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σεβόμενοι πάντοτε τις συνταγματικές προβλέψεις”.

Δεν πέρασε ωστόσο απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Τ. Θεοδωρικάκος έκλεισε το μάτι στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης θεωρώντας “πολύ σημαντική προτεραιότητα την προετοιμασία και ψήφιση από τη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου, προκειμένου ν’ αντικαταστήσουμε τον νόμο της απλής αναλογικής, ο οποίος θεωρούμε ότι έχει πάρα πολλά προβλήματα”.

Συμπλήρωσε δε ότι “ένα ισχυρό και βασικό χαρακτηριστικό του νέου εκλογικού νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι ότι επιτέλους, ύστερα από τόσα χρόνια, θα κάνει πράξη τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο όπου βρίσκονται οι Έλληνες του εξωτερικού”.

Υπενθυμίζεται πως Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. αθροίζουν συνολικά 180 έδρες (158+22) και χρειάζονται 200 ψήφοι για να αποτραπεί η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην επόµενη εκλογική αναµέτρηση...

Μείωση φόρων σε βάθος τετραετίας

Το επόμενο νομοσχέδιο θα αφορά τη φορολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες “θα περιλαμβάνει αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων που θα έχουν άμεση εφαρμογή και θα προβλέπουν αφενός χαμηλότερο επιτόκιο για τους οφειλέτες, αφετέρου την ένταξη των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση με ευνοϊκότερους από τους σημερινούς όρους”.

Το υπόλοιπο νομοσχέδιο “θα αφορά την τόνωση της μεσαίας τάξης μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις” όπως αναφέρεται γενικόλογα από το Μέγαρο Μαξίμου. Υπενθυμίζεται πως προχθές ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μανώλης Γραφάκος” (Στο Κόκκινο) παραδέχτηκε ότι “το 2019 δεν θα αλλάξει τίποτε” στο μέτωπο της φορολογίας, ενώ το 2020 θα υπάρξει “μείωση φόρου επιχειρήσεων στο 24%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%”.

Σε “βάθος τετραετίας” παρέπεμψε δε τη “μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και “τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15%”. Στόχος του πρωθυπουργού είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις θερινές διακοπές της Βουλής στις 10 Αυγούστου.

Καταστροφολογία για τη ΔΕΗ

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με διαδικασίες εξπρές. Xθες δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι μόλις εγκαταστάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκε με τον Κωστή Χατζηδάκη θέτοντας στο επίκεντρο “το σχέδιο σωτηρίας” της επιχείρησης.

Νωρίτερα άλλωστε ο νέος υπουργός Ενέργειας επανέλαβε (ΑΝΤ1) σε καταστροφολογικούς τόνους ότι “η ΔΕΗ είναι στα όρια της χρεοκοπίας και δεν ενδιαφέρεται κανένας. Το θέμα αυτό σε αυτή τη φάση είναι μη θέμα, γιατί δεν υπάρχει στον ορίζοντα στρατηγικός επενδυτής”. Σημείωσε δε ότι “έχει να κάνει με την καθημερινότητά μας, γιατί σχετίζεται με θέματα όπως το χθεσινό μπλακ άουτ, γιατί χωρίς το ρεύμα πάει πίσω η ζωή μας. Με την οικονομία, γιατί η ενέργεια είναι κομβικής σημασίας για τις επενδύσεις στη χώρα”.

Ασυμβίβαστα για τους... άλλους

Παράλληλα, όπως θα πει σήμερα ο πρωθυπουργός, στους υπουργούς και τους υφυπουργούς, “απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών”.

Επιπλέον σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- “θα απαγορευθεί οποιαδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα” ενώ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, “οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60”.

Συν τοις άλλοις, “δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης”.

ΚΑΤ' ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Κλειστές οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κυβέρνησης, το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει μία φορά τον μήνα στο Μαξίμου με τη συμμετοχή μόνο των υπουργών. Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση, ωστόσο εφεξής οι συνεδριάσεις θα είναι κλειστές!

Στη συνεδρίαση (στις 11 στη Βουλή) οι υπουργοί θα παραλάβουν έναν φάκελο με τις εκκρεμότητες και τις προτεραιότητες των υπουργείων τους σε βάθος εξαμήνου. Παράλληλα θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Ο “πρωινός καφές”

Ο πρωθυπουργός θα πίνει τον «πρωινό καφέ» στις 8 στο Μέγαρο Μαξίμου με το στενό επιτελείο του. Στον καθορισμό των κυβερνητικών προτεραιοτήτων θα συμμετέχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο «προσωπάρχης» του Μαξίμου και πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Ζούλας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΠΕΝΣ

Σε Κύπρο - Γερμανία τα πρώτα επίσημα ταξίδια

Το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης (20-22 Ιουλίου). Παράλληλα, το Βερολίνο αναμένεται να επισκεφθεί προς το τέλος Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ύστερα από πρόσκληση της Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τον πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να καθοριστεί ο ακριβής χρόνος της συνάντησης, που θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου, όταν θα ανοίξει η Βουλή.

Τηλεφωνική επικοινωνία και με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς, είχε χθες ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση "συζητήθηκαν ουσιαστικά ζητήματα και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω εμβάθυνση των ούτως ή άλλως πολύ καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ".

Χθες ο Κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση γνωριμίας με τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία. Παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός. Ο Α. Ενρία ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Πάντως, ο πρωθυπουργός επέλεξε η πρώτη του συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου να γίνει με τον Ανδρέα Δρακόπουλο πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της παρουσίας του Ιδρύματος στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού και της ασφάλειας του πολίτη.

ΓΙΑ ΝΑ... "ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ"

Πρεμούρα" Άδ. Γεωργιάδη για συνάντηση με τη Lamda

Ιδιαίτερη "πρεμούρα" να συναντηθεί με εκπρόσωπο της Lamda Development επέδειξε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Το πρώτο ραντεβού του κ. Γεωργιάδη ως υπουργού προγραμματίστηκε και πραγματοποιήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter, «η πρώτη μου συνάντηση στο υπουργείο μου ήταν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development κ. Οδυσσέα Αθανασίου για να δούμε συνολικά όλες τις εκκρεμότητες για το Ελληνικό. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή αυτό το έργο να ξεμπλοκάρει και αυτό θα γίνει!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL