Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Έ.Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει μία χώρα εντελώς διαφορετική από εκείνη που παρέλαβε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έ.Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει μία χώρα εντελώς διαφορετική από εκείνη που παρέλαβε

«Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους η οποία ήταν σαφής, καθαρή και απολύτως σεβαστή από όλους μας. Η ΝΔ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εναλλαγή στη διακυβέρνηση, εξάλλου, είναι βασικό στοιχείο στη λειτουργία της Δημοκρατίας και η επιλογή της αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του κυρίαρχου ελληνικού λαού», σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εργασίας.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει στη ΝΔ μία χώρα εντελώς διαφορετική από εκείνη που παρέλαβε πριν από 4,5 χρόνια. Παραδίδουμε μία χώρα εκτός μνημονίων, που:

- έχει βγει οριστικά από το καθεστώς της επιτροπείας,
- έχει αφήσει αμετάκλητα πίσω της την απειλή της χρεοκοπίας,
- έχει περάσει σταθερά σε δυναμική αναπτυξιακή πορεία με εννιά συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης
- με υγιή δημόσια οικονομικά,
- έχει ρυθμίσει μακροπρόθεσμα το δημόσιο χρέος της,
- έχει ξαναβγεί στις αγορές με επιτόκια που είχε να δει πολλά χρόνια πριν την κρίση.
- Παραδίδουμε μία χώρα που αντί για άδεια ταμεία έχει ένα σημαντικό απόθεμα 35 δισ., το οποίο της δίνει ασφάλεια και σιγουριά για την επόμενη μέρα».

Αναφερόμενη στον τομέας της Εργασίας σημείωσε ότι:

- Παραλάβαμε μια αγορά εργασίας με την ανεργία στο 26% . Παραδίδουμε μία αγορά εργασίας που επουλώνει τις πληγές της κρίσης, έχοντας μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες, έχοντας δημιουργήσει πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, με το 70% της αύξησης των θέσεων να είναι πλήρους απασχόλησης.
Επίσης, στο εξάμηνο φέτος το ισοζύγιο των προσλήψεων-αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό κατά 296.000 θέσεις.

- Παραλάβαμε μια αγορά εργασίας στην οποία οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων είχαν ανασταλεί. Επαναφέραμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων – την αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Από τον Αύγουστο του 2018 έχουμε επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε 15 κλάδους, με αυξήσεις μισθών για περισσότερους από 220.000 εργαζόμενους.

- Παραλάβαμε μια αγορά εργασίας στην οποία ο κατώτατος μισθός είχε περικοπεί κατά 22% και ήταν στα 586 ευρώ, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών είχε περικοπεί κατά 32% και ήταν στα 510 ευρώ Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, καταργώντας τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό και ορίζοντας ως ενιαίο κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ.

- Μειώσαμε πάνω από 10 μονάδες την αδήλωτη εργασία. Με ένα Σ.ΕΠ.Ε. ενισχυμένο σε προσωπικό και εργαλεία, με αναβαθμισμένη τη δράση του στους χώρους δουλειάς. Ενισχύσαμε το Σ.ΕΠ.Ε αυξάνοντας το προσωπικό του κατά 35%. 

- Παραλάβαμε την αγορά εργασίας με διάχυτα φαινόμενα παραβατικότητας και απλήρωτης εργασίας. Προχωρήσαμε σε θεσμικές παρεμβάσεις για να ενισχύσουμε την προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, με ρυθμίσεις για την τήρηση των ωραρίων και τη δήλωση των υπερωριών που αποδίδουν καρπούς, με μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες, με το άνοιγμα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» στους εργαζόμενους. Ήδη χάρη στο νέο σύστημα και τους νέους κανόνες μέσα σε οχτώ μήνες δηλώθηκαν 6 εκ ώρες υπερεργασίας και 160% περισσότερες ώρες υπερωρίας που πριν δεν δηλώνονταν και τώρα και δηλώνονται και φυσικά πληρώνονται. 

- Επανασχεδιάσαμε τα προγράμματα ένταξης στην εργασία προς όφελος των ανέργων. Για πρώτη φορά τα εστιάσαμε στους νέους και τις νέες με υψηλά προσόντα, γνώσεις και εξειδίκευση. Αναμορφώσαμε τα προγράμματα απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα -προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης με απόλυτη απορροφητικότητα-  αυξάνοντας τη διάρκειά τους από 5 σε 8 μήνες, αυξάνοντας τις απολαβές των εργαζομένων και κατοχυρώνοντας πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Αναβαθμίσαμε τον θεσμό των Εργασιακών Συμβούλων ενισχύοντάς τον και με νέο προσωπικό (320 προσλήψεις περίπου) ώστε κάθε άνεργος να βρίσκει το πρόγραμμα που του ταιριάζει. Συνολικά από το 2015 έως σήμερα υλοποιήθηκαν προγράμματα εργασίας συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. στα οποία εργάστηκαν πάνω από 240.000 άνεργοι. Τέλος αυξήσαμε το επίδομα ανεργίας στα 400 ευρώ.

Σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση η πρώην υπουργός τόνισε ότι

- Παραδίδουμε ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το οποίο έχει κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Υλοποιήσαμε μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία έθεσε τέλος στα ελλείμματα, ξαναέστησε στα πόδια του το ασφαλιστικό και ανέκτησε την αξιοπιστία του απέναντι στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

- Παραδίδουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που θέσπισε ενιαίους και δίκαιους κανόνες για όλους, τόσο για τις εισφορές όσο και για τις παροχές και προστάτεψε τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

- Παραδίδουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με πλεόνασμα.

- Ένα ασφαλιστικό σύστημα στο οποίο οι περικοπές των συντάξεων είναι παρελθόν, ενώ από 1.1.2019 ξεκίνησαν οι αυξήσεις για 620.000 χαμηλοσυνταξιούχους μετά από μία δεκαετία.

- Ένα ασφαλιστικό σύστημα στο οποίο η 13ης σύνταξη, επανήλθε έστω και τμηματική,  ολόκληρης για τις χαμηλές συντάξεις και ποσοστιαίας για τις υπόλοιπες.

- Ένα ασφαλιστικό σύστημα που προβλέπει μειωμένες εισφορές για τη συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών.

- Παραδίδουμε μειωμένες κατά 70% τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που παραλάβαμε.

Παράλληλα, όσον αφορά στην Κοινωνική Αλληλεγγύη τόνισε ότι: 

- Παραδίδουμε μία χώρα που έχει αφήσει πίσω της τον εφιάλτη της ανθρωπιστικής κρίσης και ξεκίνησε να χτίζει  ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, το οποίο δεν είχε δημιουργηθεί ποτέ στα χρόνια της οικονομικής ανάπτυξης. Το ΚΕΑ, το στεγαστικό επίδομα, τα ενισχυμένα οικογενειακά επιδόματα, τα σχολικά γεύματα, η αύξηση των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς, η ουσιαστικότερη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, η ενίσχυση όχι μόνο των πιο αδύναμων αλλά και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, είναι κάποια από τα κύρια μέτρα στήριξης των πολιτών που οικοδομήσαμε την τετραετία που βρισκόμασταν στη διακυβέρνηση. 

- Παραλάβαμε τον προϋπολογισμό της πρόνοιας στα  780 εκατομμύρια , τον παραδίδουμε περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ

- Το πιο κρίσιμο είναι ότι οικοδομήσαμε ένα ψηφιακό και διαφανές σύστημα χορήγησης όλων των επιδομάτων, από έναν κεντρικό φορέα, τον ΟΠΕΚΑ, και τα 242 Κέντρα Κοινότητας, από το οποίο υποστηρίζονται περίπου 3.000.000 συμπολίτες με διαφάνεια και αξιοπρέπεια βάζοντας οριστικό τέλος στις πελατειακές σχέσεις και διαφθορά».

«Θεσπίσαμε, τέλος, ένα νέο πλαίσιο που επιταχύνει και καθιστά απολύτως διαφανείς τις διαδικασίας για την αναδοχή και υιοθεσία, ώστε σε λίγο καιρό κανένα παιδί να μην βρίσκεται σε ίδρυμα. Ήδη σε λιγότερο από 3 μήνες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχουμε πάνω από 800 αιτήσεις. Αυτό σημαίνει πως πολύ σύντομα πάνω από 800 παιδιά που σήμερα ζουν σε ιδρύματα θα βρεθούν στην αγκαλιά μιας οικογένειας

Επιτρέψτε μου μια ειδική αναφορά σε μια οριζόντια πολιτική που εφαρμόσαμε για τις γυναίκες. Η στήριξη λοιπόν των γυναικών, αποτέλεσε για εμάς ένα ξεχωριστό στοίχημα. Εξασφαλίσαμε δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλες τις άνεργες μητέρες. 

Αυξήσαμε το επίδομα μητρότητας. Δώσαμε δικαίωμα εγγραφής στον ΟΑΕΔ και σε κακοποιημένες γυναίκες που φιλοξενούνται σε δομές υποστήριξης. 

Αποκρύψαμε το φύλο από τους εργοδότες που αναζητούν εργαζόμενο μέσω του ΟΑΕΔ και αμέσως παρατηρήθηκε αύξηση τις επιλογής γυναικών στις θέσεις εργασίας. Μικρά αλλά σημαντικά βήματα για μια κατηγορία που σήκωσε πολλά βάρη την περίοδο της κρίσης και που παρέμενε σχεδόν αόρατη την περίοδο της ανάπτυξης. 

Από τον Αύγουστο του 2018 η χώρα βγήκε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια, και τούτο μας επιτρέπει όλους να συζητάμε πια με το βλέμμα στο μέλλον ,χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς, αλλά με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που στέκεται στα πόδια της. Τηρήσαμε λοιπόν την κορυφαία δέσμευση που αναλάβαμε απέναντι στον ελληνικό λαό το 2015 και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Όπως είμαστε περήφανοι και για κάθε τι μικρό ή μεγάλο μπορέσαμε να κάνουμε, για να βελτιώσουμε τη ζωή των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων και συνολικά της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Στεκόμαστε όμως  ταυτόχρονα, και με εντιμότητα απέναντι στην κοινωνία και δεν εξιδανικεύουμε καμία κατάσταση, ούτε λέμε ότι όλα έγιναν τέλεια, κάθε άλλο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι καταφέραμε και τι όχι. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ανεργία είναι ακόμα στο 18% παρά τη μείωση της. Γνωρίζουμε ότι οι μισθοί δεν επανήλθαν σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά τις παρεμβάσεις μας. Γνωρίζουμε ότι το εισόδημα των συνταξιούχων χρειάζεται ενίσχυση. Γνωρίζουμε ότι το κοινωνικό κράτος πρέπει να δυναμώσει τις δομές του. Γνωρίζουμε ότι η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας είναι ακόμη παρούσα και θέλει πολλή δουλειά για να εξαλειφθεί.

Συγχαίρω τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, είμαι βέβαιη ότι γνωρίζει και  αντιλαμβάνεται απόλυτα την κρισιμότητα του χαρτοφυλακίου που παραλαμβάνει. Θα παρακολουθούμε το έργο της και θα το αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα, σοβαρά και αποφασιστικά, ασκώντας αντιπολίτευση με βάση τις αρχές και τις θέσεις μας. Σημείο αναφοράς μας ήταν και παραμένει ο κόσμος της εργασίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους και τα στελέχη του Υπουργείου, του ΣΕΠΕ και των εποπτευόμενων φορέων, για τη συνεργασία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Ευχαριστώ, τέλος, ιδιαίτερα και την υπόλοιπη ηγεσία του Υπουργείου, την κ. Φωτίου, τον κ. Πετρόπουλο, τον κ. Μπάρκα και τον κ. Ηλιόπουλο που ήταν ο προκάτοχός του υφυπουργός εργασίας που δουλέψαμε μαζί με μόνο κριτήριο να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών.

Θα μου επιτρέψετε όμως να ευχαριστήσω και να συγχαρώ ιδιαίτερα όλα τα παιδιά της ομάδας διαπραγμάτευσης, τους νέους και τις νέες επιστήμονες που δούλεψαν στο πλάι μας μερόνυχτα, που κάτω από ασφυκτικές συνθήκες πίεσης, με μισθούς που δε προσέγγιζαν ούτε στο ένα δέκατο τους μισθούς των Ευρωπαίων τεχνοκρατών και του ΔΝΤ, τους έβαλαν τα γυαλιά, και αποδείχθηκαν οι καλύτεροι υπερασπιστές των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας. Με άρτια τεχνοκρατική γνώση, οικοδομημένη μέσα στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, με αφοσίωση και τιτάνια υπομονή και επιμονή που πολύ συχνά ξεπερνούσε αυτή των υπουργών , πάλευαν την κάθε λεπτομέρεια και κατάφεραν να μας οδηγήσουν όλους στην επόμενη μέρα, στην εποχή μετά τα μνημόνια. Ήταν τιμή μας που ήσασταν δίπλα μας. Σας θαυμάζω βαθειά. Η χώρα μας πρέπει να είναι περήφανη για εσάς.» 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL