Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα πρόσωπα και αυτοί που έφυγαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα πρόσωπα και αυτοί που έφυγαν

Νέα πρόσωπα, αλλά και απουσία αρκετών βουλευτών της περιόδου 2015 - 2019 έφεραν οι κάλπες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 86 βουλευτές (από 145). Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καθορίσει ποια έδρα θα κρατήσει, καθώς ήταν υποψήφιος σε Αχαΐα, Ανατολική Αττική και Λάρισα. Η επιλογή θα ορίσει τους δύο επιλαχόντες που θα ορκιστούν βουλευτές.

Νέες είσοδοι στην Αττική

Στην Α' Αθηνών έχουμε νέα είσοδο, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να έρχεται δεύτερος με 24.500 σταυρούς, πίσω από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Επίσης, στον Βόρειο Τομέα πήγε πολύ ψηλά ο Κώστας Ζαχαριάδης, που εκλέγεται για πρώτη φορά με 22.700 σταυρούς και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Εκλέγεται επίσης για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιώργος Κατρούγκαλος που μετακινήθηκε από τη Μεσσηνία.

Αντίθετα, δεν εξελέγησαν ο Τέρενς Κουίκ, που ήταν πρώτη φορά υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε πρώτος επιλαχών, και οι Ελένη Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία και Τάσος Πετρόπουλος.

Στον Δυτικό Τομέα νέα πρόσωπα είναι ο Δημήτρης Βίτσας, που μετακινήθηκε από τη Β' Πειραιά, και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που κατέβηκε πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή του ήταν ένα θρίλερ καθώς ως το μεσημέρι της Δευτέρας έπαιζε ψήφο - ψήφο με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος δεν εξελέγη. Από τους υπουργούς και βουλευτές δεν εξελέγησαν οι Παναγιώτης Ρήγας και Νίκος Τόσκας.

Στον Νότιο Τομέα ξεχωρίζει η εκλογή της Ηλιοπουλίτισσας Ραλλίας Χρηστίδου στην πέμπτη θέση με 19.500 σταυρούς. Δεν εξελέγησαν ο Νίκος Ξυδάκης, που ήρθε έκτος και έχασε την έδρα λόγω του εκλογικού συστήματος, και οι Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Κυρίτσης και Γιώργος Βασιλειάδης.

Στην Α' Πειραιώς έμειναν εκτός οι Γεωργία Γεννιά, Κώστας Δουζίνας και Ελένη Σταματάκη, οι οποίοι ήταν βοιυλευτές από τον Σεπτέμβριο του 2015. Σημειώνεται ότι δεύτερη, πίσω από τον Θοδωρή Δρίτσα, ήρθε η Μαρία Ρεπούση (προερχόμενη από την Προοδευτική Συμμαχία) με 6.150 σταυρούς

Ανανεωμένη θα είναι η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Πειραιά, καθώς πρώτη ήρθε η Νίνα Κασιμάτη (η οποία ήταν βουλευτής και το 2015), ενώ εξελέγησαν και ο Γιάννης Ραγκούσης (από την Προοδευτική Συμμαχία) και ο πρ. υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή. Αντίθετα, δεν εξελέγη η Εύη Καρακώστα, η οποία είναι πρώτη επιλαχούσα, ενώ ψηλά πήγαν και ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Γιώργος Αλεβιζόπουλος και η σκηνοθέτης Τζένη Αρσένη που προέρχεται από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ανατολική Αττική εκλέγονται ο Χρήστος Σπίρζης, που μετακινήθηκε από τη Β' Αθηνών όπου είχε εκλεγεί το 2015, και ο Νάσος Αθανασίου. Θα εκλεγεί και ο Πάνος Σκουρολιάκος αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει την έδρα της Αχαΐας ή της Λάρισας. Αντίθετα δεν εκλέγεται ο απερχόμενος βουλευτής Γιάννης Δέδες που είναι δεύτερος επιλαχών.

Στη Δυτική Αττική, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα με 36,24%, εκλέγεται ο Γιώργος Τσίπρας, που ήταν υποψήφιος για πρώτη φορά. Από τους απερχόμενους βουλευτές δεύτερος είναι ο Γιώργος Πάντζας και χαμηλότερα ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης

Στην Α' Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε δύο δημοσιογράφους. Πρώτευσε η υποψήφια δήμαρχος Κατερίνα Νοτοπούλου, δεύτερος ήρθε ο Γιάννης Αμανατίδης, τρίτος ο υποψήφιος περιφερειάρχης και δημοσιογράφος Χρήστος Γιαννούλης, τέταρτος ο Κώστας Ζουράρις, που κατέβηκε πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, και πέμπτος ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Δημοσιογράφος βγήκε και στη Β' Θεσσαλονίκης καθώς η Δώρα Αυγέρη ήρθε δεύτερη πίσω από τον Σωκράτη Φάμελλο και πήρε την έδρα από τον Δημήτρη Μάρδα.

Στην Α' Θεσσαλονίκης δεν εξελέγησαν οι Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Τάσος Κουράκης.

Ανατροπές είχαμε στην Αχαΐα, όπου επανεκλέγεται η Σία Αναγνωστοπούλου, αλλά όχι οι άλλοι δύο απερχόμενοι βουλευτές Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης που βρέθηκαν κάτω από τη θέση του επιλαχόντος. Στην Αχαΐα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με 40,3% και εκλέγει τρίτη βουλευτές. Πρώτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Κώστας Μάρκου και ακολουθεί ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, που θα εκλεγεί αν δεν επιλέξει την περιφέρεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλαγές είχαμε και στην Αιτωλοακαρνανία με “κυριαρχία” του Αγρινίου καθώς πίσω από τον Γιώργο Βαρεμένο εξελέγη ο πρ. υπουργός Θάνος Μωραΐτης, ενώ χαμηλότερα ήρθε η Μαρία Τριανταφύλλου.

Στην Άρτα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτευσε με 39,9%, επανεξελέγη η Όλγα Γεροβασίλη, αλλά όχι ο Βασίλης Τσίρκας. Στο Κιλκίς επανεξελέγη η Ειρήνη Αγαθοπούλου, που ήταν βουλευτής το 2012 - 2015.

Δεν εξελέγησαν

Σε κάποιες περιοχές απερχόμενοι βουλευτές έχασαν την έδρα από νέα πρόσωπα. Στη Βοιωτία η Γιώτα Πούλου κέρδισε τον Νίκο Θηβαίο. Στη Δράμα ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος τον Χρήστο Καραγιαννίδη. Στην Ηλεία ο Διονύσης Καλαματιανός, πρ. διοικητής του ΙΚΑ, κέρδισε τη μία έδρα του ΣΥΡΙΖΑ από τους Μάκη Μπαλαούρα και Δημήτρη Μπαξεβανάκη. Στο Ηράκλειο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με 43,2%, την πρώτη θέση πήρε ο πρωτοεκλεγείς Χάρης Μαμουλάκης, ακολούθησαν οι απερχόμενοι Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ενώ δεν εξελέγησαν οι Σπύρος Δανέλλης (πρώτος επιλαχών) και Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Στην Καβάλα βγήκε η Σουλτάνα Ελευθεριάδου και όχι οι απερχόμενοι Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου. Στην Κέρκυρα κέρδισε ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και δεν βγήκαν οι Κώστας Παυλίδης και Φωτεινή Βάκη. Στην Κοζάνη πρώτη ήρθε η Καλλιόπη Βέττα και δεν εξελέγησαν οι Γιάννης Θεοφύλακτος, Μίμης Δημητριάδης, Θέμης Μουμουλίδης, Γιώργος Ντζιμάνης. Στη Λέσβο ο Γιάννης Μπουρνούς, προϊστάμενος Στρατηγικής Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, εξελέγη στη θέση του Γιώργου Πάλλη.

Νέος βουλευτής εξελέγη στη Ροδόπη ο Τάκης Χαρίτος, ενώ δεν εξελέγη ο Αϊχάν Καρά Γιουσούφ. Ομοίως στις Σέρρες ο Λευτέρης Αβραμάκης πήρε τη θέση της Αφροδίτης Σταμπουλή. Στη Φλώρινα η πρώην γενική γραμματέας δημόσιας περιουσίας Πέτη Πέρκα κέρδισε τον Κώστα Σέλτσα. Και στη Χαλκιδική η υποψήφια ευρωβουλευτής Κυριακή Μάλαμα επικράτησε της Κατερίνας Ιγγλέζη.

Η περίπτωση των Χανίων

Σε αρκετές περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε έδρες λόγω μείωσης ποσοστών και εκλογικού νόμου. Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση, που δείχνει και την αλλαγή του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στα Χανιά όπου εξελέγη πρώτος ο Παύλος Πολάκης και δεν εξελέγησαν ο πρ. υπουργός Γιώργος Σταθάκης, η Βάλια Βαγιωνάκη και ο Αντώνης Μπαλωμενάκης. Στα Δωδεκάνησα εξελέγη ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αλλά όχι ο Δημήτρης Γάκης και ο Ηλίας Καματερός. Στον Έβρο βγήκε η Νατάσα Γκαρά, ενώ αρκετά χαμηλότερα βρέθηκαν οι πρ. βουλευτές Γιώργος Καΐσας και Δημήτρης Ρίζος.

Στην Εύβοια, πίσω από τον Βαγγέλη Αποστόλου, εξελέγη ένα νέο πρόσωπο, ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, και ακολούθησαν οι πρ. βουλευτές Γιώργος Ακριώτης, Ζωή Λιβανίου και Τάσος Πρατσόλης. Στην Ημαθία επανεξελέγη η Φρόσω Καραϊσαρλίδου και ακολούθησαν ο πρ. υπουργός Άγγελος Τόλκας και οι πρ. βουλευτές Χρήστος Αντωνίου και Γιώργος Ουρσουζίδης.

Στα Γιάννενα την έδρα πήρε η Μερόπη Τζούφη και δεν βγήκαν οι Γιάννης Στέφος, Χρήστος Μαντάς και Γιάννης Καραγιάννης. Στην Καρδίτσα βγήκε ο Σπύρος Λάππας και όχι οι Χρυσούλα Κατσαβριά και η Παναγιώτα Βράντζα. Στην Κορινθία ο Γιώργος Ψυχογιός επικράτησε της Μαρίας Θελερίτη και του Γιώργου Τσόγκα. Στις Κυκλάδες βγήκε ο Νίκος Συρμαλένιος και όχι οι Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός.

Στη Λάρισα πίσω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛΛ. ο Βασίλης Κόκκαλης, ενώ η Άννα Βαγενά θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Εκτός μένει ο Νίκος Παπαδόπουλος. Στη Μαγνησία εξελέγησαν ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και η Κατερίνα Παπανάτσιου, αλλά όχι ο Συμεων Μπαλής. Στα Τρίκαλα βγήκε ο Σάκης Παπαδόπουλος και όχι οι Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρίστος Σιμορέλης.

Στη Μεσσηνία εξελέγη ο Αλέξης Χαρίτσης, ακολουθούμενος από τον Πέτρο Κωνσταντινέα και την Παναγιώτα Κοζομπόλη.

Στην Ξάνθη βγήκε ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και όχι οι Στάθης Γιαννακίδης και Γρηγόρης Στογιαννίδης. Στην Πέλλα εξελέγη η Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά όχι ο Γιάννης Σηφάκης, και στην Πιερία η Μπέττυ Σκούφα και όχι οι Χάρης Τζαμακλής και Αστέριος Καστόρης. Στη Φθιώτιδα πρώτευσε ο Γιάννης Σαρακιώτης και δεν εκλέχθηκαν οι Δημήτρης Βέττας, Τάσος Καραναστάσης και Θανάσης Μιχελής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL