Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Οι τρεις φόβοι της Φ. Γεννηματά πάνω απ' την κάλπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι τρεις φόβοι της Φ. Γεννηματά πάνω απ' την κάλπη

Με αγωνιώδες βλέμμα στο αποτέλεσμα της εθνικής κάλπης το βράδυ της 7ης Ιουλίου βρίσκονται στη Χαρ. Τρικούπη. Η εξίσωση που θα κληθούν η Φ. Γεννηματά και το επιτελείο της να εξετάσουν έχει τρεις παράγοντες. Το αποτέλεσμα του ίδιου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., το αποτέλεσμα της Ν.Δ. και το ποσοστό που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε μια από αυτές τις παραμέτρους μπορεί να πυροδοτήσει έντονη εσωτερική συζήτηση.

Το ποσοστό του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η απόφαση της Φ. Γεννηματά να εκτοπίσει τον Ευ. Βενιζέλο από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας -και άρα από τα ψηφοδέλτια και την εκλογική μάχη- κατεγράφη αμέσως ως κίνηση υψηλού ρίσκου που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην εκλογική δύναμη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η ηγεσία του φορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το κόστος ή όχι αυτής της πρωτοβουλίας της και ουσιαστικά, εφόσον λάβει λιγότερο από το ποσοστό των ευρωεκλογών, δηλαδή κάτω από 7,5%, θα επιβεβαιώσει τη δυσφορία του βενιζελικού στρατοπέδου του κόμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι η «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ, που πρακτικά μπορεί να υπάρξει μόνο με νίκη της Ν.Δ. Από αυτή την άποψη η Φ. Γεννηματά εμφανίζεται να επιζητά νίκη της Ν.Δ. προκειμένου να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και σε επίπεδο εκλογικής κατάταξης, διότι η «στρατηγική» ήττα προϋποθέτει και άλλες παραμέτρους, δηλαδή να μην μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις μέσα στη Βουλή.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος με μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι έλαβε στις ευρωεκλογές -το οποίο ήδη αρκεί για την εδραίωσή τους ως προοδευτικού πόλου απέναντι στον συντηρητικό-, αυτό θα σηματοδοτεί αυτόματα και την αποτυχία της «βενιζελικής» στόχευσης που υιοθέτησε η Φ. Γεννηματά για «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα η αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτήσει και την αποτυχία της προεκλογικής προσπάθειας της Φ. Γεννηματά να προσελκύσει τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, κάτι που έχει καταστήσει κεντρικό αφήγημά της. Με αυτή την προσδοκία άλλωστε δικαιολόγησε και τον παραγκωνισμό του Ευ. Βενιζέλου, χωρίς να μιλά για τα εσωκομματικά χαρακτηριστικά αυτής της απόφασής της.

Το αποτέλεσμα της Ν.Δ. και οι σχέσεις μαζί της

Με σταυρωμένα χέρια στη Χαρ. Τρικούπη εύχονται όχι μόνο να κερδίσει η Ν.Δ. προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ηττηθεί, αλλά να κερδίσει και με αυτοδυναμία. Διότι μπορεί η Φ. Γεννηματά να ζητάει ενίσχυση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να είναι ανάχωμα απέναντι στον «λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» και την «ανεξέλεγκτη Δεξιά της Ν.Δ.», όμως ποτέ δεν ζήτησε στρατηγική ήττα της Ν.Δ., ποτέ δεν ζήτησε ευθέως αναχαίτιση της προσπάθειάς της για αυτοδυναμία.

Αντίθετα, ζητώντας την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά πάντα επιζητούσε μια μεγάλη νίκη της Ν.Δ. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπη με το δίλημμα και τις εσωτερικές (αλλά και εξωτερικές) πιέσεις για την επόμενη μέρα, δηλαδή για μια νέα συγκυβέρνηση με το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Μπορεί η ίδια να δηλώνει ότι σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ. χωρίς αυτοδυναμία δεν θα μπει σε συγκυβέρνηση μαζί της, αλλά θα δώσει ψήφο ανοχής «για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες». Όμως η αγωνία που επέδειξε μόλις ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε το τελεσίγραφο «αυτοδυναμία ή εκλογές με απλή αναλογική» αφορούσε όχι μόνο την πίεση που αυτή η προειδοποίηση θα ασκούσε στην εκλογική βάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά και το δίλημμα που θα κληθεί να απαντήσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε αυτή την περίπτωση…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL