Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Η φινλανδική προεδρία δίνει μάχη για το κλίμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η φινλανδική προεδρία δίνει μάχη για το κλίμα

Μαθητές στους δρόμους της Γερμανίας διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή. Η φινλανδική προεδρία λέει ότι τους ακούει...

Αποστολή Ελσίνκι

Πράσινο... αέρα φέρνει στις Βρυξέλλες η νέα φινλανδική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. που ανέλαβε καθήκοντα -σύμφωνα με το εκ περιτροπής σύστημα προεδριών της Ε.Ε.- την περασμένη εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. Το κλίμα βρίσκεται στο επίκεντρο της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής της νέας φινλανδικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε μόλις λίγες μέρες πριν από την ανάληψη της προεδρίας και αποτελεί συνεργασία του κόμματος των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Άντι Ρίνε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι, η Φινλανδία υιοθέτησε τον “υπερφιλόδοξο” στόχο για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας (μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα) μέχρι το 2035, ενώ παράλληλα είναι αποφασισμένη να πετύχει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το 2050 μέχρι το τέλος της θητείας της. "Θέλουμε να βρούμε συμφωνία φέτος. Η ώρα των πολιτικών τύπου ‘ναι μεν, αλλά...’ έχει τελειώσει” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σύνοδο κορυφής της 20ής Ιουνίου οι 28 απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον στόχο της ολοκληρωτικής απεξάρτησης από τον άνθρακα μέχρι το 2050 εξαιτίας της αντίθεσης τριών χωρών της ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία), οι οποίες επικαλέστηκαν τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της μετάβασης. Ως εκ τούτου, το τελικό έγγραφο των συμπερασμάτων της συνόδου απλώς ανέφερε σε μια υποσημείωση ότι "για τη μεγάλη πλειονότητα των κρατών - μελών η κλιματική ουδετερότητα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2050”, κάτι που ενδεχομένως να αποδυναμώσει τη θέση της Ε.Ε. στη σύνοδο για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ο Φινλανδός πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στάση των εν λόγω χωρών είναι εφικτό να αλλάξει σύντομα, σημειώνοντας ότι δεν μετέφρασε τις αντιρρήσεις αυτές ως επιθυμία να μπλοκάρουν τη συμφωνία, αλλά ως ανάγκη περισσότερου χρόνου για να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πολωνία έκανε σαφές ότι επιθυμεί ένα ισχυρό πακέτο αποζημίωσης για τη βιομηχανία της σε αντάλλαγμα για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τον στόχο του 2050, καθώς η χώρα είναι απόλυτα εξαρτημένη από τον άνθρακα. Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να είναι "κοινωνικά φιλική”, παραδέχτηκε από την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

Η πολιτική ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε τη νέα φινλανδική προεδρία εκφράζοντας παράλληλα την προσδοκία να υπάρξουν γρήγορα αποφάσεις.

"Είναι σημαντικό η Φινλανδία να μη δώσει απλά το παράδειγμα, αλλά και να απαιτήσει φιλόδοξες αποφάσεις για το κλίμα από το Συμβούλιο της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της προεδρίας της. Σημειώνουμε με ενδιαφέρον τη δέσμευση για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 στην ΕΕ, αλλά σαφώς αυτή δεν είναι αρκετή εάν δεν συνδεθεί εξαρχής με συγκεκριμένες ενέργειες” αναφέρουν οι Πράσινοι σε σχετική η επιστολή.

Πάντως, αν και ακόμα φρέσκια, η φινλανδική κυβέρνηση έκανε σαφείς τις προθέσεις της σε εθνικό επίπεδο αναφορικά με το κλίμα. Αφενός τοποθετήθηκαν σε θέσεις - κλειδιά, όπως αυτές του υπουργού Εξωτερικών και Εσωτερικών, στελέχη των Πρασίνων και αφετέρου τέθηκε ως προτεραιότητα η χρηματοδότηση φιλικών προς το περιβάλλον έργων που «μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ταυτόχρονα προωθούν τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης».

Σε μια τέτοιου τύπου κίνηση, η υπουργός Περιβάλλοντος Κρίστα Μικόνεν ανακοίνωσε ότι οι εκπομπές των αεροπορικών ταξιδιών κατά τη διάρκεια της προεδρίας θα αντισταθμιστούν με τη χρηματοδότηση σχεδίων που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ταυτόχρονα προωθούν τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το ποσό που χρησιμοποιείται για τον συμψηφισμό των εκπομπών θα ανέλθει σε περίπου 500.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να κατευθύνει τα κεφάλαια που προορίζονταν αρχικά για τα δώρα που είθισται να προσφέρει κάθε προεδρία στους επισκέπτες στην αντιστάθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. "Οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν παντού. Ένας από τους στόχους μας για την οργάνωση των συνεδριάσεων της προεδρίας ήταν η μείωση του συνολικού αριθμού αεροπορικών ταξιδιών. Όταν η πτήσεις είναι απαραίτητες, θα αντισταθμίσουμε τις εκπομπές με τρόπο που θα έχει πραγματικό και μόνιμο αποτέλεσμα και θα προωθήσει βιώσιμους αναπτυξιακούς στόχους" υπογράμμισε η K. Μικόνεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL