Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Το κόστος του χαμένου χρόνου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το κόστος του χαμένου χρόνου...

Αν η επιλογή των Ελλήνων πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες είναι η παλινόρθωση στην εξουσία των πολιτικών δυνάμεων που οδήγησαν τη χώρα στη σκληρή και ολοκληρωτική χρεοκοπία, τότε σημαίνει ότι υπάρχει άγνοια κινδύνου και απουσία οράματος για τη χώρα σε ρόλο πρωταγωνιστή στη νέα εποχή.

ΣΗΜΑΙΝΕΙ επίσης ότι οι πολίτες είναι εύκολοι στη χειραγώγηση από τις δυνάμεις που στηρίζουν ακόμα τα παλαιά πολιτικά κόμματα και που τα στηρίζουν για να έχουν μερίδιο και στην πολιτική εξουσία, όπως πάντα έκαναν.

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ πελατειακό πολιτικό σύστημα παραμένει ισχυρό και οι αναζητήσεις λύσεων στα προβλήματα εξακολουθούν να είναι ατομικές. Αυτό φαίνεται από τη διαρκή υποβάθμιση των κοινωνικών θεσμών είτε αυτοί είναι σωματεία εργαζομένων είτε επιστημονικοί φορείς είτε πάσης φύσεως σύλλογοι. Οι περισσότερες διοικήσεις είναι σφραγίδες με σχεδόν ισόβιους αξιωματούχους, ενώ ο εθελοντισμός, είτε αφορά ανθρωπιστικά ζητήματα είτε περιβαλλοντικά, θεωρείται κάτι σαν γραφική αφέλεια.

ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ κόμματα, και κυρίως εκείνα που διαχειρίστηκαν τις κυβερνητικές ευθύνες, δεν ένιωσαν την ανάγκη να απολογηθούν και να ανανεωθούν, δείχνοντας τουλάχιστον έμπρακτη μεταμέλεια για τα βάρη που φόρτωσαν στον ελληνικό λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ανταποκρίθηκε στην ιστορικής σημασίας ευθύνη να βγάλει τη χώρα από την ομηρία που προκάλεσε η χρεοκοπία, βρέθηκε μόνος εναντίον όχι μόνο των υπολοίπων έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και όλων των πολιτικών εξωκοινοβουλευτικών μαγαζιών!

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ, άπειρο, εσωστρεφές και χωρίς γειώσεις στην κοινωνία κόμμα πώς θα μπορούσε να μείνει αλώβητο σε τέτοιο πολιτικό περιβάλλον, με την αντιπολίτευση και τους χορηγούς της να καθορίζουν την ατζέντα που ήταν «υποχρεωμένη» να συζητά η κοινωνία;

ΚΑΙ, ΠΡΑΓΜΑ πρωτοφανές για τέτοιου μεγέθους κρίσεις, που θεωρούνται παρόμοιες μιας συντριπτικής πολεμικής ήττας, το έθνος, αντί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες ενωμένο, διχάστηκε διότι ο διχασμός και η πόλωση εξυπηρετούσαν τους στόχους προσώπων και ομάδων συμφερόντων που προτάσσουν τα δικά τους συμφέροντα αντί των εθνικών.

ΤΟ ΖΗΣΑΜΕ μεγαλοπρεπώς στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου, ενώ όλα τα κόμματα γνώριζαν τα οφέλη, τα μηδένισαν και προέταξαν ένα φαντασιακό πατριωτικού χαρακτήρα κόστος για να επιστρέψουν στην εξουσία.

ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ με την αντιπολίτευση να μηδενίζει και να προσπαθεί να αποκρύψει κάθε θετική εξέλιξη και είδηση που αφορούσε την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στους κρίσιμους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ σκευωρίες καραμπινάτα σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος ακόμα και στη σκληρή περίοδο της χρεοκοπίας, όταν επί κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Novartis πλούτιζε με αθέμιτο τρόπο και στο ΚΕΕΛΠΝΟ γινόταν πάρτι με χορηγίες σε διάφορα λαμόγια που διαπλέκονταν με το πολιτικό σύστημα. Ούτε καν τις πολιτικές ευθύνες που αντιστοιχούν στους προϊσταμένους υπουργούς δεν αποδέχονταν!

ΕΛΑ μωρέ, αν κάνουμε λάθος και ο Μητσοτάκης με τη Γεννηματά δεν τα καταφέρουν, τους ξαναδιώχνουμε και καλούμε πάλι τον Τσίπρα να μας σώσει. Κάπως έτσι αντιμετωπίζεται η κατάσταση από πολλούς.

ΑΠΟ όσους αδιαφορούν για το τι γίνεται στο δάσος που ανήκει και το δικό μας δέντρο. Που υποτιμούν τις συνθήκες στην Ε.Ε. και την ευρύτερη περιοχή μας, τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Που παρακολουθούν τις δυνάμεις που καθορίζουν το μέλλον της Ένωσης να πολιτεύονται χωρίς κοινό όραμα, πάντα προτάσσοντας τα στενά εθνικά συμφέροντα.

ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ που έχουν ήδη καθηλώσει την Ένωση και τη θέτουν εκτός των μεγάλων πρωταγωνιστών των εξελίξεων στην παγκόσμια σκακιέρα. Εθνικισμοί και ρατσιστικές αντιλήψεις υψώνουν τείχη όχι μόνο απέναντι σε άλλους ανθρώπους, αλλά κυρίως απέναντι στις επιστήμες. Οι εξελίξεις απαιτούν ανοιχτά μυαλά και ανοιχτούς ορίζοντες και συνθήκες δημοκρατίας για να προσφέρουν τους πολύτιμους καρπούς τους.

ΟΣΟΙ νομίζουν πως ο ανεκμετάλλευτος χρόνος δεν έχει κόστος κάνουν τρομερό λάθος. Και δεν θα το πληρώσουν μόνον αυτοί που κάνουν τη λάθος εκτίμηση, αλλά και οι μελλοντικές γενιές της πατρίδας μας. Ήδη ένα μεγάλο μέρος της αφρόκρεμας των νέων επιστημόνων έχει ξενιτευτεί και, για να επιστρέψει σε πρωταγωνιστικό ρόλο, χρειάζεται τις αντιστοίχου οράματος πολιτικές δυνάμεις να δημιουργήσουν τις συνθήκες να προσφέρουν με τις γνώσεις τους τη ζητουμένη προστιθέμενη αξία στην έρευνα και τις καινοτομίες.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ αποδείξεις για να ισχυριστώ, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε ρόλο συμπληρώματος; Εμείς αποφασίζουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL