Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Ρ. Σβίγκου: Η ΝΔ όσο κι αν προσπαθεί να το κρύψει, δεσμεύεται πως θα φέρει ένα δικής της κοπής μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρ. Σβίγκου: Η ΝΔ όσο κι αν προσπαθεί να το κρύψει, δεσμεύεται πως θα φέρει ένα δικής της κοπής μνημόνιο

Κάλεσμα στους πολίτες να στηρίξουν το αριστερό και προοδευτικό πρόγραμμα για τη νέα εποχή μετά τα μνημόνια απευθύνει η υποψήφια βουλευτή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ράνια Σβίγκου.

«Αυτή πρέπει να σηματοδοτηθεί από ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, αυξημένους μισθούς και δικαιώματα, ισχυρό κοινωνικό κράτος και διευρυμένες δημοκρατικές ελευθερίες και όχι από την επιστροφή στη λιτότητα και τον αυταρχισμό» σημειώνει σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Όπως αναφέρει, «η ΝΔ σχεδιάζει την παράδοση του ασφαλιστικού συστήματος σε ιδιώτες, που θα οδηγήσει άμεσα σε μειώσεις συντάξεων, δημιουργεί κενό 55 δις για τη μετάβαση στο νέο σύστημα, θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τα ασφαλιστικά ταμεία . Η ΝΔ όσο κι αν προσπαθεί να το κρύψει, δεσμεύεται πως θα φέρει ένα δικής της κοπής μνημόνιο άγριας φτωχοποίησης και ισοπέδωσης των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

- Σε λίγες μέρες ο κόσμος προσέρχεται στις κάλπες για να εκλέξει την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας. Γιατί να επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάλιστα πριν από ένα μήνα τον αποδοκίμασε έντονα τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις αυτοδιοικητικές;

Η αποδοκιμασία των κυβερνώντων κομμάτων, αλλά και η αποχή, είναι φαινόμενα που χαρακτηρίζουν τις ευρωεκλογές, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ε.Ε. Όσο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκεί διαχρονικά κυριαρχούν τοπικά και λιγότερο κομματικά χαρακτηριστικά -κι ας θυμόμαστε ότι ο «μπλε χάρτης» είναι αποπροσανατολιστικός καθώς δεν αντικατοπτρίζει πλειοψηφίες στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια.

Τώρα, όμως, ο κόσμος καλείται να ψηφίσει ποια πολιτική δύναμη, ποιος πρωθυπουργός και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα . Οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον τους, για τη ζωή τους. Τόσο τα πεπραγμένα των τελευταίων 4 ετών, όσο και το  πρόγραμμα μας, δείχνουν ποιος υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις κατακτήσεις των φτωχότερων και των μεσαίων στρωμάτων, ποιος στηρίζει την ανάπτυξη και την εργασία. Στον αντίποδα, η ΝΔ κινείται με άξονα τον ρεβανσισμό ενάντια σε όποιον βελτιώθηκε κατά τι η θέση του τα τελευταία χρόνια, στοχεύει να επανέλθουν στην εξουσία τα παρασιτικά στοιχεία της οικονομίας, η κοινωνική ερήμωση και η γιγάντωση των ιδιωτικών συμφερόντων. Για όλα αυτά, οι πολίτες θα επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες κάλπες.

- Πάμε στις εκλογές μέσα σε ένα άχρωμο και άνευρο κλίμα, με τη Ν.Δ. μετά τις 26 Μαΐου να έχει κατεβάσει εντελώς τους τόνους της αντιπαράθεσης. Θεωρείτε ότι υπό αυτούς τους όρους μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την ανατροπή;

Δεν έχει απλώς κατεβάσει τους τόνους η ΝΔ, έχει επιβάλει σιωπητήριο στα στελέχη της, διότι φοβάται πως θα αποκαλυφθεί πλήρως το πρόγραμμά της. Οι περίφημες φοροαπαλλαγές, για παράδειγμα, που τάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  θα έρθουν, δήθεν, το 2021,  μετά από «απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»…  Παράλληλα η ΝΔ σχεδιάζει την παράδοση του ασφαλιστικού συστήματος σε ιδιώτες, που θα οδηγήσει άμεσα σε μειώσεις συντάξεων, δημιουργεί κενό 55 δις για τη μετάβαση στο νέο σύστημα, θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τα ασφαλιστικά ταμεία . Η ΝΔ όσο κι αν προσπαθεί να το κρύψει, δεσμεύεται πως θα φέρει ένα δικής της κοπής μνημόνιο άγριας φτωχοποίησης και ισοπέδωσης των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

Όμως, οι κάλπες την Κυριακή θα είναι άδειες. Όσο κι αν κάποιοι προδικάζουν το αποτέλεσμα και ράβουν ήδη υπουργικά κοστούμια. Η ανατροπή είναι εφικτή, τόσο αριθμητικά, όσο και πολιτικά. Κυρίως, όμως, είναι αναγκαία, για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

- Διατελέσατε για πολύ καιρό εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και γνωρίζετε πως παίζεται το παιχνίδι της πολιτικής επικοινωνίας. Η γραμμή που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αναδεικνύοντας πτυχές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της  Ν.Δ. δεν φαίνεται να συγκίνησε τους πολίτες. Παρ' όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε στην ίδια γραμμή. Αν το αποτέλεσμα της Κυριακής δεν είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα φταίει ο λαός ή η επικοινωνιακή τακτική;

Ας δούμε λίγο τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας. Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται, αρνούμενος να συμμετάσχει σε ντιμπέητ με τον Αλέξη Τσίπρα, για να μην αναγκαστεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το σχέδιό του για το ασφαλιστικό, το οποίο απουσιάζει παντελώς ακόμα κι από το έντυπο πρόγραμμα της ΝΔ. Το ίδιο και για εργασιακά που δεν βλέπουμε παρά ένα ευχολόγιο. Όταν, λοιπόν,  οι εκπρόσωποι της ΝΔ σιωπούν σκόπιμα, γιατί καταλαβαίνουν πόσο αντικοινωνικό, αντεργατικό και αντιλαϊκό είναι  το πρόγραμμά τους, εμείς δεν μπορούμε παρά να το αναδεικνύουμε. Όταν ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Παπαδημητρίου μιλά για «πιστοληπτική γραμμή στήριξης», δηλαδή για νέα προαπαιτούμενα, και νέα μέτρα, δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μη συνέβη τίποτα. Ούτε μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα μετά τις αποκαλύψεις και της δικής σας εφημερίδας για όσα είχε αποδεχτεί η ΝΔ εν κρυπτώ για το μακεδονικό, ενώ σήμερα υιοθετεί έναν πατριδοκάπηλο και διχαστικό λόγο.

Δεν καλούμε, όμως, τους πολίτες να μας ψηφίσουν στη βάση του φόβου για το τι σημαίνει Δεξιά, αλλά τους καλούμε να στηρίξουν ένα αριστερό και προοδευτικό πρόγραμμα για τη νέα εποχή μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτή πρέπει να σηματοδοτηθεί από ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, αυξημένους μισθούς και δικαιώματα, ισχυρό κοινωνικό κράτος και διευρυμένες δημοκρατικές ελευθερίες και όχι από την επιστροφή στη λιτότητα και τον αυταρχισμό. Αγωνιζόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για το πρόγραμμά μας.  Και θα τα καταφέρουμε.

- Τί αποκομίσατε κατά τη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής περιόδου από τους πολίτες της Α Αθήνας όπου κατεβαίνετε υποψήφια;

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας οι πολίτες έχουν κοινά ερωτήματα και αγωνίες για την επόμενη μέρα, για τις δουλειές τους και το εισόδημά τους, για την καθημερινότητά τους. Και αυτά είναι τα κυρίαρχα ερωτήματα που απευθύνουν και σε όσους διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στην Α’ Αθήνας.  Ταυτόχρονα, όμως, μεγάλωσα και ζω σε μια πόλη,  από την  οποία  η κρίση πέρασε σαν οδοστρωτήρας. Έκλεισαν καταστήματα, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ερημώθηκαν. Έπειτα, ήρθε η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, και πολλοί αναγκάστηκαν να μετακομίσουν, μακριά από τις γειτονιές τους, από τον τόπο εργασίας τους.  Η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει, αλλά έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε.  Πρέπει να δώσουμε αγώνα, κατά της άναρχης οικιστικής ανάπτυξης και της άγριας τουριστικής εκμετάλλευσης. Πρέπει να εργαστούμε για την ανάπλαση της πόλης, να δώσουμε κίνητρα για δημιουργία στους νέους και τις νέες, να στηρίξουμε τον πολιτισμό, να προστατεύσουμε τους κατοίκους από τη βία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, να φτιάξουμε περισσότερες  δομές υγείας και πρόνοιας. Διότι, η  Α’ Αθήνας είναι η περιφέρεια στην οποία συνυπάρχουν μεν οι μεγαλύτερες ανισότητες, ανοίγονται δε οι πιο συναρπαστικές δυνατότητες. Από τον Κολωνό, μέχρι το Κολωνάκι, πολλές φορές τα προβλήματα είναι κοινά, ακόμα κι αν αυτό δεν φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού. Αλλά, μόνο με μια προοδευτική, αριστερή κυβέρνηση, μπορούν, πράγματι, να επιλυθούν. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL