Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
"Υπάρχει κόστος μετάβασης στο σχέδιό μας" παραδέχτηκε η Ντ. Μπακογιάννη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Υπάρχει κόστος μετάβασης στο σχέδιό μας" παραδέχτηκε η Ντ. Μπακογιάννη

Βραχυκύκλωμα προκαλούν στους κόλπους της Ν.Δ. οι αποκαλύψεις της “Αυγής” που αφορούν το "γαλάζιο" σχέδιο για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. O Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να πραγματοποιήσει σχετική νύξη κατά τη χθεσινή περιοδεία του στον Έβρο. Ωστόσο η Ντόρα Μπακογιάννη αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι «υπάρχει κόστος μετάβασης στο σχέδιό μας”, ενώ ο Νότης Μηταράκης επανέλαβε ότι “το έλλειμμα είναι 100 εκατ. ευρώ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης τον πρώτο χρόνο εφαρμογής”. Παράλληλα ο τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ. συνεχίζει να σιωπά. Σε αυτό το φόντο συγκεκριμένα έντυπα με πρωτοσέλιδα “χτυπήματα” επιχειρούν να αντιστρέψουν το κλίμα για τη Ν.Δ.

Αφωνία Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., αφού προχθές κάλεσε τους πολίτες “να διαλέξουν μεταξύ αυτών που λέω εγώ για το ασφαλιστικό και αυτών που λέει η 'Αυγή'", περιορίστηκε να σημειώσει από την Ορεστιάδα ότι “η Ν.Δ. φέρνει το μήνυμα ελπίδας απέναντι στον φόβο και την ανασφάλεια που κάποιοι επιμένουν και σήμερα ακόμη να καλλιεργούν Ξέρουμε πώς θα μειώσουμε τους φόρους, ξέρουμε πώς θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας".

“Το κόστος μετάβασης θα το αναλάβει το κράτος”

Η Ντόρα Μπακογιάννη ωστόσο επιβεβαίωσε (ΑΝΤ1 - ΕΡΤ) ότι “το κόστος μετάβασης θα το αναλάβει το κράτος” προσθέτοντας σε αντιφατικούς τόνους ότι “δεν θα μειώθεί καμία σύνταξη ως έχει”! Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε δημοσιογραφική παρατήρηση πως “υπάρχει δέσμευση προς τους θεσμούς ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα επικουρικά ταμεία το κράτος”.

Η τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. επεσήμανε ότι “αυτό το σύστημα αφορά τους νέους εργαζόμενους. Έχουμε παρουσιάσει ένα πρόγραμμα δεκαετίας. Αυτό θα γίνει σταδιακά μέσα στη δεκαετία. Ο νέος εργαζόμενος σε 40 χρόνια από σήμερα -όπως την υπολογίζουμε με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα- θα έχει σύνταξή 530 ευρώ ενώ ο σημερινός μέσος όρος είναι στα 135 ευρώ». «Είναι μία ρύθμιση», είπε η κ. Μπακογιάννη, «που θα αφήσει στο τέλος περισσότερα χρήματα». Συμπλήρωσε δε ότι “το 80% των νυν επικουρικών συντάξεων θα μπαίνει σε αυτόν τον κουμπαρά”.

“Μεσαία τάξη από 20.000 έως 70.000 ευρώ”

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε παράλληλα το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη προσδιόρισε “τη μεσαία τάξη σήμερα από 20.000 έως 60.000 - 70.000 ευρώ τον χρόνο” διότι “στα 30.000 ευρώ και 20.000 ευρώ τον χρόνο δεν νομίζω ότι μιλάμε για κανέναν ότι είναι ζάπλουτος”. Επέκρινε δε τον ΣΥΡΙΖΑ διότι “έχει βάλει ένα πλαφόν και λέει ότι πάνω από 20.000 ευρώ είσαι πλούσιος. Εμείς δεν συμφωνούμε σε αυτό”.

"Μεσαία τάξη ο μεροκαματιάρης"

Διαφορετική προσέγγιση για τον ορισμό της μεσαίας τάξης κατέθεσε ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Χάρης Θεοχάρης λέγοντας ότι “μεσαία τάξη είναι το 80% του ελληνικού λαού. Οι μεροκαματιάρηδες που ζουν τον μόχθο στην Καισαριανή και τον Βύρωνα. Αυτοί που ξεκινούν από τα 15.000 ευρώ”, χωρίς να προσδιορίσει το καταληκτικό όριο...

“Ασήμαντο το έλλειμμα των 100 εκατ. ευρώ”

Επιπροσθέτως ο Νότης Μηταράκης επανέλαβε (Real FM) ότι “είναι αμελητέο, ασήμαντο και απόλυτα αντιμετωπίσιμο το έλλειμμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ που θα προκύψει” ισχυριζόμενος ότι “είναι καταστροφολόγοι στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να τρομάξουν τον κόσμο". Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης είχε υπογραμμίσει προχθες στο Κόκκινο ότι “είναι υπαρκτά όσα αναφέρει η 'Αυγή'”.

Χθες ο κ. Μηταράκης επεσήμανε, εν είδει ευχολογίου, ότι “η ισορροπία του επικουρικού θα επιτευχθεί με την αύξηση της απασχόλησης", ενώ "είναι απόλυτα εγγυημένες οι σημερινές συντάξεις των ασφαλισμένων. Δεν τίθεται κανένα θέμα μείωσης των συντάξεων". Κατέληξε δε ότι “θα απομονώσουμε την επικουρική, ώστε ο ασφαλισμένος να μην βάζει όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Η κύρια σύνταξη θα μείνει κρατική, δημόσια, αναδιανεμητική, η επικουρική ήδη δεν έχει την εγγύηση του κράτους, αλλά πρέπει να στηρίζεται σε ένα σύστημα ισορροπημένο”.

“Ιδιωτική ασφάλιση ο τρίτος πυλώνας”

Επιπλέον ο Κωστής Χατζηδάκης (Open, Real) ισχυρίστηκε ότι “στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τη Ν.Δ. ως έναν κοινωνικό δράκο που θέλει να κατασπαράξει τους πάντες”. Παρ’ όλα αυτά δεν διέψευσε τις αποκαλύψεις της "Αυγής" λέγοντας ότι “θα είναι ένα σύστημα τριών πυλώνων. Πρώτος πυλώνας θα είναι η εθνική σύνταξη, δεύτερος πυλώνας αυτός των επαγγελματικών ταμείων και τρίτος πυλώνας αυτός της ιδιωτικής ασφάλισης» επιβεβαιώνοντας πως “όσον αφορά τον πυλώνα των επαγγελματικών ταμείων, θα υπάρχει σταδιακή μεταβατική περίοδος 30 ετών”.

“Οι συνταξιούχοι ξέρουν ποιοι πετσόκοψαν τις συντάξεις”

Παράλληλα, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου “φωτογραφίζοντας” την “Αυγή” μίλησε για “φαντασιόπληκτα κατασκευάσματα που ντροπιάζουν και τη στοιχειώδη δημοσιογραφική δεοντολογία”. Ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., αφού υποστήριξε ότι η “πρόταση της Ν.Δ. για το νέο ασφαλιστικό σύστημα έχει διατυπωθεί δημόσια”, σημείωσε σε αντιφατικούς τόνους ότι “θα συζητηθεί δημόσια σε όλες τις διαστάσεις της όταν έρθει η ώρα”! Επιδιώκοντας ωστόσο να συκοφαντήσει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είπε ότι “οι συνταξιούχοι ξέρουν ποιοι πετσόκοψαν τις συντάξεις τους. Ας μην μας κοροϊδεύουν τόσο ξεδιάντροπα τα τρωκτικά της κοινωνικής ασφάλισης”.

Δεν παρέλειψε δε να... εγγυηθεί πως “το νέο σύστημα θα διασφαλίζει ότι τα χρήματα των ασφαλισμένων δεν θα γίνονται “πετσετάκια” στα χέρια κομματικών και άλλων κάνθαρων των ταμείων, όπως συνέβη στα χρόνια που έκαναν φτερά οι κρατήσεις των ασφαλισμένων”!

Στην επικοινωνιακή μάχη, με σκοπό την αναστροφή των εντυπώσεων από τις αποκαλύψεις της “Αυγής”, πρωταγωνιστούν συγκεκριμένα ΜΜΕ. Με κεντρικό τίτλο “Εγγυημένες οι συντάξεις” κυκλοφόρησαν χθες “Τα Νέα”, ενώ “Αυξημένες οι αποδοχές έως και 30% οι αποδοχές για νέους ασφαλισμένους” ήταν ο υπέρτιτλος του “Ελεύθερου Τύπου”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL