Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Τζάμπα υποσχέσεις για... "τζάμπα'" φάρμακα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Τζάμπα υποσχέσεις για... "τζάμπα'" φάρμακα

Του Τάκη Γεωργακόπουλου

ΓΙΑ μια ακόμη φορά ο κ. Χατζηδάκης, εκφράζοντας τις... τζάμπα υποσχέσεις της Ν.Δ. προς τους καρκινοπαθείς, δήλωσε χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό πως η Ν.Δ. θα διανέμει κατ' οίκον τα φάρμακα στους καρκινοπαθείς.

Καταρχάς, ο κ. Χατζηδάκης ΔΕΝ εξήγησε στους καρκινοπαθείς αν τα φάρμακα αυτά θα τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και ο ασθενής θα συμμετέχει στη δαπάνη ή θα τα προμηθεύονται από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως γίνεται σήμερα.

Δεύτερον, ο κ. Χατζηδάκης ΔΕΝ εξήγησε στους καρκινοπαθείς ότι τα φάρμακα για την πάθησή τους ανήκουν στην κατηγορία 1Α, δηλαδή είναι για ενδονοσοκομειακή χρήση και δεν επιτρέπεται να χορηγούνται για το σπίτι τους.

Τρίτον, ο κ. Χατζηδάκης ΔΕΝ διευκρίνισε στους καρκινοπαθείς αν οι ίδιοι θα συμμετέχουν και στην δαπάνη της μεταφοράς στο... σπίτι για όσα άλλα φάρμακα επιτρέπεται η κατ' οίκον χορήγηση.

Μάλλον ξεχνάει ο κ. Χατζηδάκης ότι και σήμερα οι καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές λαμβάνουν ΔΩΡΕΑΝ τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η Νέα Δημοκρατία τι θα κάνει; Θα διατηρήσει ή θα καταργήσει τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ; Αυτή η ερώτηση πρέπει να απαντηθεί από τη Ν.Δ., αφού η διανομή φαρμάκων στο σπίτι (φυσικά όχι κατηγορίας 1Α) σε ευπαθείς ομάδες ασθενών διενεργείται και σήμερα από ιδιωτικές εταιρείες μεταφοράς, επιλογής του ασθενή, με μικρή δική του επιβάρυνση και αφού ο ΕΟΠΥΥ έχει ελέγξει και εγκρίνει αυτή τη διαδικασία.

Διότι η διαχείριση της συνταγής του ασθενή και η ''αντ' αυτού'' παραλαβή των φαρμάκων απαιτεί αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης της καταλληλότητας κάθε εταιρείας μεταφορών.

Από την άλλη, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην επίπτωση της νομοθεσίας του clawback αποσιωπώντας το γεγονός ότι αποτελεί νομοθέτηση των Ανδρέα Λοβέρδου και Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ έκανε επίθεση στον ΕΟΠΥΥ επειδή εντάχθηκαν νέες εξετάσεις στην αποζημίωση του Οργανισμού με ασφαλιστική τιμή, διότι προφανώς θα προτιμούσε -όπως και η Ν.Δ.- να μείνουν έξω από την αποζημίωση, για να τις πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους και σε πολλαπλάσια τιμή που θα όριζε κάθε διαγνωστικό εργαστήριο!

Η εμπειρία με τη μαστογραφία ήταν διδακτική για τον ΕΟΠΥΥ, αφού πριν την ένταξή της στις αποζημιούμενες εξετάσεις η κοστολόγηση από τα διαγνωστικά εργαστήρια έφθανε και τα 150 ευρώ, ενώ μετά την ένταξη στις αποζημιούμενες εξετάσεις με ΥΑ, η τιμή της ορίσθηκε στα 35 ευρώ.

Συνεπώς το clawback, που έχει περιληφθεί στο μεσοπρόθεσμο έως το 2022, θα πρέπει να κατανέμεται αναλογικά, όπως επισήμανε πρόσφατα ο Ανδρέας Ξανθός, και όχι να υπολογίζεται ως οριζόντια περικοπή - επιστροφή χρημάτων, όπως προβλέπει η νομοθεσία των Λοβέρδου και Γεωργιάδη...

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL