Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Στ. Βαρδαρός: Παράνομο και εκτός σύμβασης να πληρώνει ο ασφαλισμένος το διαγνωστικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ. Βαρδαρός: Παράνομο και εκτός σύμβασης να πληρώνει ο ασφαλισμένος το διαγνωστικό

Να μην «τσιμπήσουν» οι πολίτες στην προσπάθεια των διαγνωστικών να παραβιάσουν την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ που έχουν υπογράψει, εάν πληρώσουν τις εξετάσεις τους δεν σημαίνει ότι θα μπορεί να τους αποζημιώσει, προειδοποίησε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/635931708&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

«Οι πολίτες που πηγαίνουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ», ξεκαθάρισε ο κ. Βαρδαρός, πρέπει «να απαιτούν να εκτελεστούν οι όροι της σύμβασης, γιατί αν νιώσουν κι αυτοί στα διαγνωστικά ότι ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος και δεν συνεχίζει να πηγαίνει σαν πρόβατο για σφαγή αλλά απαιτεί τα δικαιώματά του με τους όρους που προβλέπονται στην σύμβαση, αυτό θα είναι μία επιπλέον πίεση».

«Αν ο πολίτης θέλει να πάει σε ιδιωτικό διαγνωστικό ή δεν έχει άλλη επιλογή, να ξέρει ότι στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και δεν μπορεί να πληρώνει ο πολίτης το κόστος των εξετάσεων από πριν. Ο πολίτης το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πληρώσει την συμμετοχή του», όπως τόνισε ο ίδιος.

Στην αρχή της συνέντευξης, ο κ. Βαρδαρός τόνισε ότι «αυτή η ιστορία έχει λήξει εδώ και χρόνια, το να πηγαίνει ο ασφαλισμένος να προκαταβάλλει την αποζημίωση της εξέτασης στα διαγνωστικά και μετά να πληρώνεται από τον ασφαλιστικό φορέα το ζούσαμε προ ΕΟΠΥΥ, το 2011 και πίσω. Θυμήθηκαν το 2019, Ιούνιο προεκλογικό μήνα, να ξαναπάμε σε αυτό το μοντέλο. Ακόμη και να γινόταν, είναι παράνομο, εκτός σύμβασης. Οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών έχουν υπογράψει οι ίδιοι και μέσω των συλλογικών τους οργάνων … συμβάσεις που δεν προβλέπουν κάτι τέτοιο».

«Εάν ο πολίτης “τσιμπήσει” και πληρώσει τις εξετάσεις τους», όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα ο ΕΟΠΥΥ να τον αποζημιώσει. Ο ΕΟΠΥΥ  αποζημιώνει πάροχο, απευθείας το διαγνωστικό κέντρο».

Ο κ. Βαρδαρός τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια σταθερά γίνονται βήματα τόσο για την αύξηση της δαπάνης προς τα διαγνωστικά, από 328 εκατ. ευρώ το 2014 σε 357 εκατ. ευρώ το 2018 και φέτος πρόβλεψη για 396 εκατ. ευρώ (366 εκατ. ευρώ + ακόμη 30 εκατ. ευρώ), ενώ παράλληλα εξετάζεται μέρος των υποβολών να μην υπόκειται σε claw-back.

Σημείωσε επίσης τον κίνδυνο που διατρέχουν τα μικρά διαγνωστικά κέντρα, οι «μικροβιολόγοι της γειτονιάς», που από αυτή την ιστορία θα βρεθούν σε ρόλο… μικρού ψαριού απέναντι στους μεγάλους του κλάδου.

Για τον ρόλο του κ. Πατούλη, τόσο ως επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών όσο και πολύ περισσότερο ως εν αναμονή Περιφερειάρχης Αττικής, ο κ. Βαρδαρός είπε ότι «δεν έχει βοηθήσει καθόλου την επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας. Όντας πρόεδρος του ΙΣΑ ήταν λίγο-πολύ μεσάζοντας των ιδιωτικών συμφερόντων, παρότι στον Σύλλογο υπάρχουν γιατροί της δημόσιας Υγείας … φαίνεται και στην κορύφωση της δραστηριότητάς του τις τελευταίες ημέρες».

Εμείς, συνέχισε, «έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι η συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να γίνεται με κανόνες, προτεραιότητες και με τρόπο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες, όχι τους επαγγελματίες. Η πολιτική υγείας δεν γίνεται για να ικανοποιούμε μεμονωμένα συντεχνιακά συμφέροντα, αλλά για να εξυπηρετούμε με τον καλύτερο και πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Ας κρίνουν οι πολίτες, αλλά ας κρίνουν τελικά και οι επαγγελματίες Υγείας πώς θέλουν να εμφανίζονται στην κοινωνία και τι θέλουν να επιδιώκουν».

«Οι πολίτες που πηγαίνουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Να απαιτούν να εκτελεστούν οι όροι της σύμβασης, γιατί αν νιώσουν κι αυτοί στα διαγνωστικά ότι ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος και δεν συνεχίζει να πηγαίνει σαν πρόβατο για σφαγή αλλά απαιτεί τα δικαιώματά του με τους όρους που προβλέπονται στην σύμβαση, αυτό θα είναι μία επιπλέον σύμβαση. Άρα, εάν ο πολίτης θέλει να πάει σε ιδιωτικό διαγνωστικό ή δεν έχει άλλη επιλογή, να ξέρει ότι στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και δεν μπορεί να πληρώνει ο πολίτης το κόστος των εξετάσεων από πριν. Ο πολίτης το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πληρώσει την συμμετοχή του», επανέλαβε ο κ. Βαρδαρός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL