Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Προκήρυξη 902 θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ

Η προκήρυξη αφορά 902 επί θητεία θέσεις ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ όλων των ειδικοτήτων, για Νοσοκομεία και ΓΝ-Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα

Του Παναγιώτη Αντωνογιαννάκη

Μετά από εννέα χρόνια περιορισμού και απαξίωσης του Δημόσιου Τομέα, ιδιαίτερα των βασικών πυλώνων του κοινωνικού κράτους όπως είναι οι τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας, η σημερινή κυβέρνηση, επαναφέρει τον κανόνα 1 πρόσληψη ανά 1 αποχώρηση και προκηρύσσει τις πρώτες 902 νέες θέσεις ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίες αναμένεται να κατανεμηθούν και στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, βάσει των καταγεγραμμένων αναγκών τους.

Η προκήρυξη αφορά 902 επί θητεία θέσεις ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ όλων των ειδικοτήτων, για Νοσοκομεία και ΓΝ-Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr αρχίζει στις 11 Ιουνίου και λήγει την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, όπως τον ανακοίνωσαν στις 4 Μαρτίου η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο αριθμός των προλήψεων από το 2019 είναι ανάλογος με τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο με μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας και του κοινωνικού κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό και βάσει του τετραετούς προγραμματισμού, ανακοινώθηκε η πρόσληψη 1000 γιατρών και 1500 νοσηλευτών και λοιπό προσωπικό για κάθε έτος, που αποτελεί την πιο μαζική στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των δομών Υγείας, παρόμοια με αυτή που έγινε για τη συγκρότηση του ΕΣΥ.

Σημειώνεται ότι με την κατάκτηση του κανόνα 1:1 και τις προτεραιότητες που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση, αναμένεται να υπάρξει ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ, κατά 1000 άτομα το χρόνο, καθώς υπολογίζεται ότι οι αποχωρήσεις είναι περίπου 1500 άτομα το χρόνο.

«Η παρέμβαση αυτή  δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε με επάρκεια και ασφάλεια τις ανάγκες όλων των δομών και υπηρεσιών του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στα υποστελεχωμένα τμήματα και τις κλινικές σε όλη τη χώρα, τα τμήματα εξειδικευμένης φροντίδας, όπως είναι οι ογκολογικές κλινικές, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι μονάδες τεχνητού νεφρού, τα εργαστήρια όλων των κατηγοριών, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι δομές ψυχικής υγείας, οι μονάδες αποκατάστασης, τα φυσικοθεραπευτήρια των νοσοκομείων, η πρωτοβάθμια φροντίδα, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά τους ιατρεία και τα εργαστήριά τους» αναφέρει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας ότι «όποιος πραγματικά θέλει να ενισχυθεί η δημόσια περίθαλψη, να εδραιωθεί στην πράξη η πολιτική της ισότιμης και καθολικής κάλυψης των ανθρώπων μέσα από ένα ισχυρό  δημόσιο σύστημα υγείας, καταλαβαίνει ότι αυτό είναι το πολιτικό σχέδιο που μπορεί να υπηρετήσει αυτή την ανάγκη».

«Όλα τα υπόλοιπα είναι μία νεοφιλελεύθερη προσέγγιση που λέει ότι αφήνουμε το δημόσιο σύστημα υγείας σε μια οριακή λειτουργία και στελέχωση και αγοράζουμε υπηρεσίες από τον κρατικοδίαιτο συνήθως ιδιωτικό τομέα, εντείνοντας έτσι τις ανισότητες και τις επιβαρύνσεις των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει τέλος να καταγραφεί, ότι από το 2015 και μετά, για να μπορέσει το ΕΣΥ να είναι λειτουργικό και να μην καταρρεύσει, αξιοποιήθηκαν όλες του τύπου και οι μορφές εργασίας, όπως είναι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, οι συμβάσεις με επικουρικό προσωπικό, συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ευρωπαϊκά προγράμματα με αποτέλεσμα από τις 19.000 προσλήψεις που έγιναν, μόλις οι 8.500 ήταν με μόνιμο προσωπικό που αναδεικνύει το πόσο σημαντικό για την κοινωνία και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι η επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη ανά 1 αποχώρηση καθώς και η προτεραιότητα και η προσήλωση του υπουργείου Υγείας στην ενδυνάμωση και αναβάθμιση του.

 

Πηγή: Στο Κόκκινο

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο