Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Η υγεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα για όλους τους πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η υγεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα για όλους τους πολίτες

Έχουν περάσει δεκαεπτά χρόνια από την ημέρα που το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών της Ιταλίας μαζί με άλλες δώδεκα ευρωπαϊκές οργανώσεις συνέταξαν την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων Ασθενών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που διακηρύσσει δεκατέσσερα δικαιώματα ασθενών τα οποία έχουν ως στόχο να εγγυηθούν ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ποιότητα των υπηρεσιών. Τα δεκατέσσερα δικαιώματα αυτά αποτελούν τη βάση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να είναι σεβαστά σε κάθε χώρα και σχετίζονται με υποχρεώσεις και υπευθυνότητες που θα πρέπει να αναλάβουν οι πολίτες αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παροχή υπηρεσιών Υγείας.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής διοργανώνει σήμερα ημερίδα στο αμφιθέατρο Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 196) με στόχο την ανάδειξη των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών Υγείας.

"Πρόθεσή μας είναι, εκτός από την παρουσίαση της νομοθετικής πλαισίωσης των δικαιωμάτων ληπτών/τριών υπηρεσιών Υγείας, να αναδείξουμε την καθημερινή πρακτική των γραφείων και τμημάτων που δουλεύουν για την προάσπισή τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Επιδιώξαμε μάλιστα να εστιάσουμε στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αναγνωρίζοντας ότι διαφορές όπως η ηλικία, το φύλο, η αναπηρία, η θρησκεία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση κ.ά. μπορεί να επηρεάσουν τις ατομικές ανάγκες υπηρεσιών υγείας" τονίζει σε μήνυμά της για τη σημερινή ημερίδα η διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Ιωάννα Διαμαντοπούλου. "Δίνοντας τον λόγο στους παρόχους, τους/τις λήπτες/τριες υπηρεσιών υγείας και τους/τις εκπροσώπους τους, ευελπιστούμε στη διατήρηση μιας διαρκούς ανοιχτής διαβούλευσης προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης των θεμελιωδών ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων που συνιστούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην δημόσια Υγεία" καταλήγει η Ι. Διαμαντοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL