Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Αν.Ξανθός: Χρειάζεται επιτάχυνση στη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το φάρμακο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν.Ξανθός: Χρειάζεται επιτάχυνση στη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το φάρμακο

Η καθολική και ισότιμη πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, προϋποθέτει διαφάνεια στα κόστη έρευνας και ανάπτυξης, συστηματική και συνεχή καταγραφή δεδομένων (real world data) και ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου και κοινές αξιολογήσεις των νέων φαρμακευτικών προϊόντων», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Βουκουρέστι.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια Ευρώπη περισσότερο κοινωνική, αλληλέγγυα και δημοκρατική, ικανή να δίνει αποτελεσματικές λύσεις στα κοινά προβλήματα όπως η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η οικονομικά προσιτή πρόσβαση στα φάρμακα».

παράλληλα, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην «ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας και ισχύος των μεμονωμένων χωρών, για την επίτευξη «δίκαιων» τιμών αποζημίωσης και πολιτικές πρωτοβουλίες αναφορικά με την ενίσχυση της διαφάνειας στις αγορές φαρμάκων, εμβολίων και τεχνολογιών υγείας».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στη συνάντηση, κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η πρόσβαση σε καινοτόμα και ακριβά φάρμακα και θεραπείες.

«Είναι γνωστές οι εγγενείς αντιστάσεις σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου των ευρωπαϊκών οργάνων στη χάραξη κοινής φαρμακευτικής πολιτικής, αλλά είναι αδήριτη ανάγκη να κινηθούμε ταχύτερα και πιο αποφασιστικά, αναζητώντας μια νέα ισορροπία ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τις ανάγκες των ασθενών από τη μια, και στη φαρμακοβιομηχανία από την άλλη» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος, ο ίδιος επεσήμανε ότι «η πρώιμη πρόσβαση σε νέα, καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα, η πρόσβαση σε "ορφανά" φάρμακα και η συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές συνιστούν σημαντικές πτυχές του ζητήματος που συζητάμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL