Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Μεγάλη απώλεια για την ψυχοθεραπευτική κοινότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλη απώλεια για την ψυχοθεραπευτική κοινότητα

Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου έφυγε από κοντά μας μια πρωταγωνιστική μορφή της ελληνικής και διεθνούς ψυχοθεραπευτικής κοινότητας, η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Κλόριντα Λουμπράνο-Κωτούλα.

Με την εγκατάστασή της στην Ελλάδα το 1975, μετέφερε το πνεύμα των ριζοσπαστικών ομάδων της Ιταλίας και της Ευρώπης του '70 που εισήγαγαν το σώμα στην ψυχοθεραπεία μέσω των θεωριών και της κλινικής πράξης του Wilhelm Reich.

Ίδρυσε ένα από τα πρώτα κέντρα ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης ειδικών στην Ελλάδα, το Κέντρο Μελετών και Ψυχοθεραπείας «Βίλχελμ Ράιχ», δημιουργώντας από το 1979 έως το 2010 μια πολυπληθή κοινότητα ψυχοθεραπευτών, εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων.

Πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σωματικής Ψυχοθεραπείας (European Association for Body Psychotherapy) και υπήρξε ιδρύτρια της Πανελλήνιας Ένωσης Σωματικών Ψυχοθεραπευτών (ΠΕΣΩΨ) ενώ συμμετείχε ενεργά στα δρώμενα ελληνικών και διεθνών εταιρειών του κλάδου.

Εκπαιδεύτηκε και συνεργάστηκε με διακεκριμένους ψυχοθεραπευτές όπως οι Ola Raknes, μαθητής και συνεργάτης του Wilhelm Reich, Αlexander Lowen, Federico Navarro κ.ά.

Πάντα δίπλα στον σύντροφο της ζωής της Χρήστο Κωτούλα στην πολιτική και κοινωνική του δραστηριότητα στο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς και του ΚΚΕ Εσωτερικού, η ίδια άσκησε στο δικό της πεδίο μία εξόχως προοδευτική δράση.

Το ομαδικό μοντέλο που ανέπτυξε για την πρόληψη της ψυχικής διαταραχής σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο έχει παρουσιαστεί και παρουσιάζεται σε διεθνή συνέδρια, ενώ εφαρμόζεται τα τελευταία τριάντα χρόνια σε ευαίσθητους πληθυσμούς (έφηβοι, προέφηβοι, επίτοκες, γονείς, εκπαιδευτικοί κ.λπ.).

Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Η ομάδα, το σώμα και ψυχοθεραπεία " (εκδόσεις Θυμάρι, 2006) και πολυάριθμων άρθρων και δημοσιεύσεων.

Ως μέντορας, εκπαιδεύτρια ή αναλύτρια υπήρξε καθοριστική προσωπικότητα για πολλούς σύγχρονους ψυχοθεραπευτές.

Θα τη θυμόμαστε πάντα για το οξύ και ζωντανό πνεύμα της, τον ακέραιο χαρακτήρα της, την απαράμιλλη οργανωτική ικανότητα και δημιουργικότητά της, τη ζωντάνια της.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει σήμερα Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, στις 11.30 π.μ., στο Κοιμητήριο Μαρκοπούλου.

Μαριλένα Κόμη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL