Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Νοσηλευτική σε σταυροδρόμι δύο χρόνια μετά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νοσηλευτική σε σταυροδρόμι δύο χρόνια μετά

Του Δημήτρη Τζιάλλα*

Σταυροδρόμι: Το σημείο στο οποίο συναντιούνται δύο ρεύματα, τάσεις, απόψεις κ.λπ. Μεταφορικά σημαίνει το κρίσιμο εκείνο σημείο μιας πορείας, εκεί που κάποιος πρέπει να αποφασίσει ποια πορεία θα ακολουθήσει.

Δυο χρόνια πριν, με το άρθρο μου “Νοσηλευτική σε κρίση”, είχα επισημάνει τη δυσκολία του «κρίνειν» στη δύσκολη κατάσταση που είχε περιέλθει η Νοσηλευτική και που ουσιαστικά συνιστούσε «κρίση» διαρκείας γι' αυτήν. Είχε τονιστεί πως τα μοντέλα και οι πρακτικές που δοκιμάστηκαν -κυρίως την τελευταία δεκαπενταετία- «δοκίμασαν» ουσιαστικά και την αντοχή όλων μας και πως χρειαζόταν μια επανεκκίνηση. Η επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ) φαίνεται να δημιούργησε τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης, ώστε να βρει η Νοσηλευτική σιγά - σιγά τον βηματισμό της και να κοιτάζει το μέλλον της σήμερα αρκετά πιο αισιόδοξα.

Δυο χρόνια μετά την επανασύσταση του ΕΣΑΝ, βρίσκει τον κλάδο μας με Διεύθυνση Νοσηλευτικής στο υπουργείο Υγείας (απόφαση 2ης Ολομέλειας ΕΣΑΝ, 27.1.17), ένα αίτημα δεκαετιών που έγινε πράξη. Δυο χρόνια μετά, και ύστερα από μια απραξία δεκαετιών στη νοσηλευτική εκπαίδευση, η Νοσηλευτική κρατά στα χέρια της τη δυνατότητα επικαιροποίησης και ανάπτυξης νέων νοσηλευτικών ειδικοτήτων (απόφαση 2ης Ολομέλειας ΕΣΑΝ, 27.1.17), καθώς και νοσηλευτικών πρωτοκόλλων (απόφαση 5ης ολομέλειας ΕΣΑΝ, 18.9.17) δυνατότητα που υλοποιήθηκε με τον Ν. 4486/2017. Ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη και μέσα στο 2019 θα έχουμε τα πρώτα πορίσματα.

Δυο χρόνια μετά, όσο και να πολεμήθηκε από τον συστημικό συνδικαλισμό, έχουμε κανονιστικό πλαίσιο στις ενδοϋπηρεσιακές μετακινήσεις προσωπικού στα νοσοκομεία (απόφαση 3ης ολομέλειας ΕΣΑΝ, 3.3.17) που μπορεί να αποτελέσει εργαλείο χρηστής νοσηλευτικής διοίκησης, ενώ υπάρχει πλέον θεσμικό πλαίσιο για τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων (απόφαση 4ης Ολομέλειας ΕΣΑΝ. 8.5.2017) που ταλαιπωρούσε πολλά χρόνια το νοσηλευτικό προσωπικό.

Δύο χρόνια μετά και ύστερα από εξαντλητικό διάλογο έχουμε αποσαφηνίσει τι ακριβώς θέλουμε σε σχέση με τον ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο (απόφαση 6ης Ολομέλειας ΕΣΑΝ, 20.11.17) και αναμένουμε και τη θέση της Πολιτείας με την ψήφιση του σχετικού νόμου το επόμενο διάστημα. Δυο χρόνια μετά, έχουμε επίσης ξεκάθαρη θέση για το τι νοσηλευτική θέλουμε. Μια νοσηλευτική στο Πανεπιστήμιο, (απόφαση 8ης Ολομέλειας ΕΣΑΝ, 14.6.18) με μεταβατικές διατάξεις (απόφαση 9ης Ολομέλειας, 24-9-18) που θα δίνουν δυνατότητα και στη ΔΕ κατηγορία για συνέχιση των σπουδών τους εφόσον το επιθυμούν.

Δυο χρόνια μετά έχουμε για πρώτη φορά ξεκάθαρες αρμοδιότητες (ΦΕΚ 5622/14.12.18) για τα στελέχη της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης (απόφαση 6ης Ολομέλειας ΕΣΑΝ Θ.2. 20.11.17) που πλέον κατέχουν ρόλο, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δυο χρόνια μετά εισηγηθήκαμε την επανασύσταση των Νοσηλευτικών Επιτροπών (ΝΟ.Ε.) και τη μετατροπή τους σε επιτελικό επιστημονικό όργανο για την παροχή Νοσηλευτικής φροντίδας (απόφαση 7ης Ολομέλειας ΕΣΑΝ, 5.2.18) και περιμένουμε να θεσμοθετηθούν.

Δύο χρόνια μετά μετρήσαμε τις δυνάμεις μας (ποιοτική και ποσοτική καταγραφή νοσηλευτικής στελέχωσης στη χώρα) και ξέρουμε πλέον πόσοι, πού και ποιοι είμαστε. Δύο χρόνια μετά όλοι οι φορείς μαζί, ή σχεδόν όλοι, ξαναμιλάμε μεταξύ μας, προβληματιζόμαστε, συμμετέχουμε σε όργανα, προτείνουμε λύσεις προς απογοήτευση όσων επιθυμούν τους νοσηλευτές χειροκροτητές, παρατηρητές, φοβισμένους και απειλούμενους. Δυο χρόνια μετά ασχοληθήκαμε με πολλά και μικρά προβλήματα της Νοσηλευτικής, συμμετείχαμε στον διάλογο για το πλαίσιο οργανισμών στα νοσοκομεία (υπόμνημα 4.3.2017 προς Γ. Γ. υπουργείου Υγείας) με συγκεκριμένες προτάσεις (π.χ. την κατάργηση του προβαδίσματος κατηγορίας ΠΕ-ΤΕ σε θέση ευθύνης κ.ά.), συμμετέχουμε στις διεργασίες και στις αποφάσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), συμμετέχουμε στη διυπουργική Εκπαίδευσης και δίνουμε τη μάχη μας και εκεί για ένα καλύτερο νοσηλευτικό αύριο. Για όλον τον νοσηλευτικό κλάδο.

Όμως...! Δυο χρόνια μετά βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι...

Θα πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθούν και να κεφαλαιοποιηθούν όλα τα παραπάνω, ώστε με την ψήφιση του ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου και με το νέο όραμα για τη Νοσηλευτική που θέλουμε, να αρχίσουμε να χτίζουμε το αύριο. Να μιλήσουμε επιτέλους για δείκτες στελέχωσης νοσηλευτικών τμημάτων και κάλυψη των αναγκών στη βάση αντικειμενικών στοιχείων. Να μιλήσουμε για νοσηλευτικές πράξεις ενταγμένες σε ένα σύγχρονο καθηκοντολόγιο, για νοσηλευτικούς δείκτες αξιολόγησης, για ποιότητα νοσηλευτικής φροντίδας και για σύγχρονη συνεχιζόμενη εκπαίδευση. Νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) και τη συμμετοχή σε αυτήν όλων των νοσηλευτών κρίνονται απολύτως απαραίτητες.

Δυο χρόνια πριν, στο άρθρο μου «Νοσηλευτική σε τάξη», είχα πει πως η δημιουργία ενιαίας πανεπιστημιακής νοσηλευτικής εκπαίδευσης τώρα αποτελεί το πρώτο βήμα, αλλά και την αναγκαία συνθήκη να μπει επιτέλους τάξη στην άσκηση της Νοσηλευτικής και στον χώρο της Υγείας συνολικά. Η ώρα αυτή ήρθε.

Είναι καιρός η πολιτεία να φέρει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στον πολύπαθο κλάδο μας, αλλά επίσης έφτασε η ώρα να συμβάλουμε όλοι μας, μέσα από τις αποφάσεις μας, στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο για τους νοσηλευτές και τους πολίτες αυτής της χώρας

* Ο Δημήτρης Τζιάλλας είναι νοσηλευτής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL