Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Αν. Ξανθός: Η ενίσχυση και αναβάθμιση των ΤΕΠ είναι επένδυση στην ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν. Ξανθός: Η ενίσχυση και αναβάθμιση των ΤΕΠ είναι επένδυση στην ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης

Όπως τόνισε στην παρέμβαση του ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν ένα πραγματικό «πεδίο μάχης» με την αρρώστεια και την απειλή της ζωής , στο οποίο δοκιμάζονται καθημερινά η αξιοπρέπεια και το αίσθημα ασφάλειας των ασθενών , οι αντοχές των γιατρών και των νοσηλευτών και η αξιοπιστία της δημόσιας περίθαλψης . "Αυτή η πολύ κρίσιμη «πρώτη γραμμή άμυνας» του ΕΣΥ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης προσέλευσης πολιτών , εξ’ αιτίας του σοβαρού ελλείμματος οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, αλλά και εξ’ αιτίας της καθολικής , ισότιμης και δωρεάν κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών από το ΕΣΥ".

Και συνέχισε λέγοντας ότι η ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΤΕΠ αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας κι αυτη αποτυπώνεται από τα εξής :

1. Στην προκήρυξη 520 θέσεων μονίμων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ στοχευμένα για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων όλης της χώρας, η επιλογή και ο διορισμός των οποίων είναι σε εξέλιξη και πρέπει να επιταχυνθεί με μέριμνα των Υειονομικών Περιφερειών . Αυτή είναι η 1η συγκροτημένη παρέμβαση στον Τομέα των Επειγόντων από ιδρύσεως του ΕΣΥ, η οποία θα αλλάξει ριζικά το τοπίο , στο βαθμό που συνοδευτεί με ένα ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των ΤΕΠ σε όλη τη χώρα.

2. Στην θεσμοθέτηση της διετούς εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική , με βάση την πρόταση του ΚΕΣΥ. Αντιμετωπίζεται έτσι ένα σοβαρό έλλειμμα στις ιατρικές εξειδικεύσεις στην Ελλάδα και υπάρχει πλέον συμμόρφωση στη σχετική οδηγία της ΕΕ από το 2006 . Ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο , σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής , το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και η προετοιμασία των 2 πρώτων Κέντρων ( ΠΑΓΝΗ, «Αττικόν») που θα παρέχουν την εξειδίκευση.

3. Στη σταδιακή ενίσχυση της 24ωρης εφημερίας ΚΥ Αστικού Τύπου . Ήδη εφημερεύουν καθημερινά 2 ΚΥ ( ΚΥ-πρώην ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας στην Αθήνα και ΚΥ Ευόσμου Θεσσαλονίκης ) και ο σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει τη δυνατότητα 24ωρης εφημερίας σε 4-5 ακόμα ΚΥ του Λεκανοπεδίου.

Με τις παρεμβάσεις αυτές συνδυαστικά μπορεί να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» για περιστατικά πρωτοβάθμιου χαρακτήρα που σήμερα συρρέουν στα νοσοκομεία και , κυρίως , διασφαλίζεται η αυτόνομη στελέχωση των ΤΕΠ , η συνεχής παρουσία επαρκούς, εξειδικευμένου και καλά εκπαιδευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού , τα υψηλά standards οργάνωσης και ετοιμότητας τους, η διασύνδεση και συνέργεια με το ΕΚΑΒ , η διαρκής υποστήριξη από τις υπόλοιπες ειδικότητες , κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.

Στα ΤΕΠ εφαρμόζονται με πληρότητα οι θεμελιώδεις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για καθολικότητα και ισότητα στην Υγεία , γιατί αντιμετωπίζονται χωρίς διακρίσεις , χωρίς οικονομική επιβάρυνση και με ισότιμο τρόπο όλοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη . Με την έννοια αυτή είναι ίσως το πιο «δημοκρατικό τμήμα» του νοσοκομείου . Μένει , με συγκροτημένο πολιτικό σχεδιασμό , με διασφάλιση των αναγκαίων ανθρώπινων και υλικών πόρων και με αντίστοιχη μέριμνα από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων, να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα των ΤΕΠ στην παρεχόμενη φροντίδα , για να δικαιώσουν πλήρως το ρόλο τους ως «δίχτυ ασφαλείας» στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών και ως πεδίο αδιαμφισβήτητης υπεροχής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας . Η ενίσχυση και αναβάθμιση των ΤΕΠ είναι επένδυση στην ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης αλλά και στην υγειονομική ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL