Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Ανδρέας Ξανθός: / Ανδρέας Ξανθός: Θα αποκαταστήσουμε τις εισοδηματικές απώλειες των νοσοκομειακών γιατρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Ξανθός: / Ανδρέας Ξανθός: Θα αποκαταστήσουμε τις εισοδηματικές απώλειες των νοσοκομειακών γιατρών

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις απώλειες στα εισοδήματα των νοσοκομειακών γιατρών επανέλαβε σε συνέντευξή του (105,5 Στο Κόκκινο) ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζοντας την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης και την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, έπειτα από ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, ότι το επόμενο διάστημα η Πολιτεία θα ξεκινήσει να καταβάλλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που έχουν περικοπεί με βάση τον μνημονιακό νόμο του 2012.

Κάλυψη ανασφάλιστων

Μεγάλη τομή στην πολιτική της Υγείας, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, ήταν η “κάλυψη των ανασφάλιστων, η ισότιμη πρόσβαση ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”. Όπως είπε, το πρώτο οκτάμηνο του έτους έχουν εξυπηρετηθεί τουλάχιστον 718.000 ανασφάλιστοι πολίτες με μοναδικό ΑΜΚΑ, συνταγογραφήθηκαν φάρμακα ύψους 144 εκατ. ευρώ και εξετάσεις αξίας 46 εκατ. ευρώ, ενώ όσοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία νοσηλεύθηκαν δωρεάν “χωρίς εμπόδια ή προσπάθεια αποτροπής ή χρέωση νοσηλίων, που μετά μεταφέρονταν στην εφορία”. Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι με ρύθμιση έχουν ξεκινήσει να διαγράφονται τα συσσωρευμένα χρέη για προηγούμενους ανασφάλιστους πολίτες.

Brain drain

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζεται στην κάλυψη των θέσεων που προκηρύσσονται σχετίζεται με το brain drain, καθώς πάνω από 18.000 γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί δραστικά οι διαθέσιμοι γιατροί στη χώρα μας. “Έχει μειωθεί η δυνατότητα να βρεθούν γιατροί για τις θέσεις που προκηρύσουμε, στις ΤΟΜΥ, για συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ακόμη και για μόνιμες θέσεις σε πιο απομονωμένες περιοχές και νησιά” επισήμανε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι έχει γίνει προσπάθεια να δοθούν τα εφικτά οικονομικά κίνητρα με τις αμοιβές και των γιατρών στις ΤΟΜΥ είναι σε αξιοπρεπές επίπεδο, όπως είπε. Την ίδια ώρα, υπενθύμισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά είχε ως αποτέλεσμα να εκδιωχθούν “μαζικά από το σύστημα Υγείας 2.500 ειδικευμένοι γιατροί που υπηρετούσαν στα παλιά πολυιατρεία του ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ. Υπήρξε τρομερή συρρίκνωση υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που μετακύλησε πολύ μεγάλο κόστος στον πολίτη”, προσθέτοντας ότι μέριμνα του υπουργείου είναι να επουλωθούν τα τραύματα των τελευταίων χρόνων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Παράλληλα, γίνεται μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Μέχρι στιγμής βρίσκονται σε διαδικασία κρίσης 520 θέσεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ αποκλειστικά για τη στελέχωση των ΤΕΠ. “Λόγω και του ελλείμματος ειδικευμόμενων γιατρών στη χώρα, λόγω της μετανάστευσης, η αναδιοργάνωση των ΤΕΠ με ειδικευμένους γιατρούς, που στη συνέχεια θα εξειδικευτούν με ειδική εκπαίδευση στην Επείγουσα Ιατρική, θα είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή, που θα ενισχύσει την πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος Υγείας” επισήμανε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL