Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Υγειονομική κάλυψη για όλους τους πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υγειονομική κάλυψη για όλους τους πολίτες

Σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια της χώρας να στηρίξει και να καταστήσει βιώσιμο και αποτελεσματικό το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την ίδρυση γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ουσιαστικά την αναβάθμιση της συνεργασίας της Ελλάδας με τον ΠΟΥ, η συμβολή του οποίου στη χώρα μας κρίνεται ουσιαστική για την παροχή τεκμηρίωσης και τεχνογνωσίας αλλά και την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Υγείας. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, εντάσσονται στο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης για την καθολική κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού.

“Η στρατηγική 'Υγεία για όλους' της Αλμα-Άτα πριν από σαράντα χρόνια, η συνεχής προσπάθεια εξάλειψης των ανισοτήτων στην πρόσβαση, ο σύγχρονος στόχος του ΠΟΥ 'να μη μείνει κανείς πίσω' υπηρετούν ένα πρόταγμα ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης στην Υγεία. Ακριβώς γι' αυτό μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν στη στοχοθεσία και στον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, που υλοποιείται μέσω της στήριξης, ενδυνάμωσης και ηθικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας» σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός αναφερόμενος στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Οργανισμού που έρχονται σήμερα να ενδυναμώσουν και βελτιώσουν το ελληνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Ισχυρή παρουσία

Το γραφείο του Οργανισμού στην Ελλάδα θα ασχοληθεί με την υγειονομική κάλυψη προσφύγων και μεταναστών, την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, την υγιή γήρανση και τα λοιμώδη νοσήματα. Θα υποστηρίξει επιπλέον προγράμματα συνεργασίας με άλλα κράτη για θέματα δημόσιας Υγείας. Ειδικά σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, ο Ανδρέας Ξανθός επανέλαβε ότι αποτελεί ακόμη πρόκληση η διαχείριση του ζητήματος, υπογραμμίζοντας όμως ότι η αποτελεσματική υγειονομική φροντίδα προσφύγων και μεταναστών αποτελούσε και αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής Υγείας στη χώρα.

Η παρουσία ωστόσο του Οργανισμού στην Ελλάδα μετρά ήδη τέσσερα χρόνια. Παρουσία η οποία ενισχύθηκε το 2016 όταν ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία με την οικονομική υποστήριξη της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία ο ΠΟΥ θα παρείχε στην Ελλάδα τεχνική υποστήριξη στον τομέα της Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Η στήριξη αυτή επικεντρώθηκε στην ενδυνάμωση του συστήματος Υγείας, της επείγουσας ιατρικής περίθαλψης, τη χρηματοδότησης της Υγείας και το ανθρώπινο δυναμικό.

“Στόχος με τους εταίρους μας στην Ελλάδα είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας όποτε και όπου τις έχουν ανάγκη δίχως να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες” ήταν το μήνυμα του γενικού διευθυντή του Οργανισμού Τέντρο Αντχανόμ. Την ίδια ώρα, συνεχάρη τόσο τον υπουργό Υγείας όσο και τον γ.γ. Δημόσιας Υγείας για την αφοσίωσή τους, όπως είπε, στην καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στο σύστημα Υγείας. Εμφανίστηκε δε εντυπωσιασμένος για τη λειτουργία 90 και πλέον Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της διευθύντριας του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στην Ευρώπη Σουζάνα Τζακάμπ, η οποία χαρακτήρισε την Ελλάδα ένα θετικό παράδειγμα εφαρμογής περιφερειακών πολιτικών Υγείας προσαρμοσμένων σε εθνικό επίπεδο (π.χ. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας).

Εστιάζοντας στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τα τρία τελευταία χρόνια, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητο γεγονός “ότι καταφέραμε σε περίοδο μεγάλης και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης να καλύψουμε με καθολικό και ισότιμο τρόπο τους ανασφάλιστους πολίτες της χώρας (που έφτασαν να είναι το 25%-30% του πληθυσμού), να σταματήσουμε τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και να επενδύσουμε στο σύστημα Υγείας περισσότερους ανθρώπινους και υλικούς πόρους και, κυρίως, να δρομολογήσουμε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν για χρόνια: νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Οικογενειακής Ιατρικής, ΗΤΑ για τα καινοτόμα φάρμακα, κεντρικοποίηση προμηθειών, θεραπευτικά πρωτόκολλα, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, ενίσχυση των ΤΕΠ και ολοκληρωμένη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, περιορισμός των «άτυπων πληρωμών» και των «καταστροφικών» δαπανών των πολιτών».

Προϊόν πολιτικής βούλησης

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική συμφωνία για την ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στη χώρα μας υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2018 στη Γενεύη από τον γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο και τη διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του Οργανισμού για την Ευρώπη Σ. Τζακάμπ. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2017, η πρωτοβουλία αυτή είχε ανακοινωθεί κατά την 67η σύνοδο του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός. “Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν τυχαία”, όπως επισήμανε και στα εγκαίνια του γραφείου του ΠΟΥ ο Ανδρέας Ξανθός. Ήταν, όπως τόνισε, “προϊόν ισχυρής πολιτικής βούλησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης συνολικά να προχωρήσει και να αναβαθμιστεί η συνεργασία της χώρας μας με τον ΠΟΥ".

Επίσκεψη στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Ελαιώνα

Με φόντο τα εγκαίνια του γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τ. Αντχανόμ επισκέφτηκε χθες τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα συνοδευόμενος από τη διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στην Ευρώπη Σ. Τζακάμπ, την εκπρόσωπο του Οργανισμού και επικεφαλής του γραφείου στην Αθήνα Μαριάνα Τρίας και τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ Σαντίνο Σεβερίνο. Άλλωστε, η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του γραφείου στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, το κλιμάκιο του ΠΟΥ ενημερώθηκε τόσο για θέματα λειτουργίας και οργάνωσης της δομής όσο και για τις παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες. Τους εκπροσώπους του Οργανισμού υποδέχθηκαν ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας, ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζος και ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Ά. Τερζίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL