Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Λύση για τη διενέργεια εξετάσεων των οροθετικών προωθεί το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας προωθεί τη λύση της ειδικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τα πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, για την διενέργεια της εξέτασης μέτρησης ιικού φορτίου. Για λόγους διασφάλισης ανωνυμίας τα δείγματα θα λαμβάνονται στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και στη συνέχεια θα αποστέλλονται με κωδικό στο διαγνωστικό κέντρο (χωρίς ΑΜΚΑ)

Η πρόσβαση των ανθρώπων που ζουν με HIV στις ιατρικές εξετάσεις που είναι αναγκαίες για την παρακολούθηση της θεραπείας και της υγείας τους, και η διασφάλιση της ανωνυμίας και του απορρήτου των ασθενών απασχολεί το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή".

«Την τελευταία διετία, τα πανεπιστημιακά εργαστήρια των τεσσάρων Κέντρων Αναφοράς της χώρας αντιμετωπίζουν εκτεταμένες ελλείψεις αντιδραστηρίων για τη διενέργεια των εξετάσεων μέτρησης ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής», ανέφεραν εκπρόσωποι του συλλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια άμεσης διευθέτησης του ζητήματος προωθεί τη λύση της ειδικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τα πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, για την διενέργεια της εξέτασης μέτρησης ιικού φορτίου.

Για λόγους διασφάλισης της ανωνυμίας και του απορρήτου τα δείγματα θα λαμβάνονται στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και στη συνέχεια θα αποστέλλονται με κωδικό στο διαγνωστικό κέντρο (χωρίς ΑΜΚΑ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ληφθεί μέριμνα και για τους ανασφάλιστους ασθενείς, καθώς θα καλύπτονται ισότιμα με τους ασφαλισμένους.

Ικανοποίηση εκφράζει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» για τη λύση που προτείνει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα διενέργειας των εξετάσεων μέτρησης ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής που προκύπτει από την έλλειψη αντιδραστηρίων.

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Τσιακαλάκης, υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συλλόγου «Θετική Φωνή», αναφέρει ότι η πρόταση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Επικροτούμε αυτή την εξέλιξη» αναφέρει ο κ. Τσιακαλάκης και προσθέτει ότι ήταν μια λύση που είχε προτείνει και ο σύλλογος.
Ο κ. Τσιακαλάκης εκφράζει όμως και επιφύλαξη για την υλοποίηση, καθώς όπως λέει τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν κατ' επανάληψη δεσμευθεί για την αποκατάσταση της πρόσβασής των ασθενών στις εξετάσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο