Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ρουμανία - Ιλαρά: Η καχυποψία κατά των εμβολίων σκοτώνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρουμανία - Ιλαρά: Η καχυποψία κατά των εμβολίων σκοτώνει

Ενα κοριτσάκι 11 μηνών πέθανε στη Ρουμανία στα μέσα του Μαρτίου από ιλαρά. Οι γονείς του είχαν αρνηθεί να το εμβολιάσουν κατά της ασθένειας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 46 ανθρώπους από την έναρξη της επιδημίας που πλήττει τη χώρα.
Η επιδημία εμφανίστηκε στο τέλος του 2016 και έχει προσβάλει περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, φέρνοντας τη Ρουμανία επικεφαλής των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την ιλαρά στην Ευρώπη.
Μεταξύ των ασθενών που κατέληξαν, 39 ήταν ηλικίας τριών ετών και κάτω. Κανένα από τα παιδιά αυτά δεν ήταν εμβολιασμένο.
Στις υγειονομικές αρχές της Πραχόβα, όπου σημειώθηκε το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα, οι ειδικοί καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες. Εχουν οργανώσει εκστρατείες ενημέρωσης κυρίως στις αγροτικές περιοχές, αλλά έχουν απέναντί τους έναν ύπουλο εχθρό: τις φήμες που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ.
«Οι άνθρωποι είναι καχύποπτοι, διότι διαβάζουν ό,τι νά 'ναι στο Ιντερνετ», λέει η δρ Σιλβάνα Νταν. Οπως τη φήμη, για την οποία δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη, ότι «τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό».
Σύμφωνα με τις έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η προσβασιμότητα σε ιατρικές υπηρεσίες, η εκπαίδευση, η υποστήριξη των γιατρών παίζει σημαντικό ρόλο στο επίπεδο του εμβολιασμού του πληθυσμού, εξηγεί η Μιριάνα Γκέρμπιτς, επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ στη Ρουμανία, όπου πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από τις 24 έως τις 30 Απριλίου η διεθνής εβδομάδα οργανωμένου εμβολιασμού από τον οργανισμό.

«Τα εμβόλια σκοτώνουν;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL